Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   WinXP - cos blokuje szybkie ladowanie sie systemu. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/winxp-cos-blokuje-szybkie-ladowanie-sie-systemu-21802/)

Remix 29.05.2003 19:27

WinXP - cos blokuje szybkie ladowanie sie systemu.

Witam!

Przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem :(
Chce go opisac na forum o WinXP, ale obecnie ich serwer nie odpowiada :(, z reszta tutaj tez sa megamozgi. Mam WinXP Pro (SP1, nawet jakies aktualizacje podpisane SP2) i on ma taka przypadlosc, ze czasami (nie mam pojecia dlaczego) strasznie powoli sie laduje... juz opisuje o co chodzi.

Otoz wlaczam komputer, laduje sie..., widze plansze poczatkowa, potem pulpit ikonki, i niby system zaladowany, ale... w tym momencie nastepuje zamrozenie na jakies 30-35 sek, po tym czasie laduja sie programy w tray'u i wszystko zaczyna normalnie dzialac.

Uzylem juz kilka razy programu BootVis v1.3.36.0, ale owszem zoptymalizowal ladowanie sterownikow, lecz problem pojawia sie nadal.
Wczesniej juz mialem tak ze dwa razy, ale jakos sie samo naprawilo, lub ja nieswiadomie to naprawilem.

Nic ostnio nie instalowalem na kompie (programy), nie wiem czy to od tego czasu (po prostu to widac dopiero przy uruchamianiu kompa), jak wlozylem druga karte sieciowa i zainstalowano mi Neostrade+. Nie mam zainstalowanych zadnych dodatkow z plytki Neo+ (podobno wieszaja XP, a w XP sa nie potrzebne - i racja, bo Neo dziala).

Ponizej zamieszczam procesy jakie sa uruchomione (tuz po "finalnym" uruchomieniu, gdy juz wszystko dziala) oraz screen z uzycia procesora (wykres zaczyna sie w momencie pierwszego pokazania sie pulpitu, a wzmozony ruch na wykresie w momencie "finalnego" uruchomienia")

Ps. Dodam tylko, ze myslalem, iz to wina WinGate'a, ale na czas jednego rozruchu wywalilem go z autostartu i problem sie pojawil. Co do WinGate'a, to sprawa wyglada tak: jest on obok StyleXP i regulacji glosnosci, jedna z 3 ikonek w tray'u, ktore uruchamiaja sie od razu. Jednak ma on czerwony monitorek (niektorzy wiedza o co chodzi) i napis stopped (czyli nie dziala poprawnie - jest wstrzymany). No i po tych 30-35 sekundach monitorek robi sie czarny i laduja sie pozostale programy do trey'a (NAV 2003 i ZAP) i wszystko dziala.

Moze ktos ma jakis pomysl jak rozwiazac ten problem?

Ps2. teraz mam dwie karty sieciowe (1 - LAN, 2 - Neo+) i one korzystaja z tego samego sterownika... czy to zle?

Remix 29.05.2003 19:27

Ilość załączników: 1
Witam!

ehh zapomnialem dodac tych screenow...

rar ok 60KB (dwa screeny):

Patrix 29.05.2003 19:45

U mnie pracuje 40 procesów i szybko sie uruchamia ...
Sprawdz jeszcze programem AdAware i jakimś antywirusem.
Całkiem prawdopodobne, że to przez ten wspólny sterownik.
Ciekawe czy mają wspólne przerwanie ...

Remix 29.05.2003 19:48

Witam!

Dziekuje, za zainteresowanie :)
Ad-Aware'm sprawdzielem - zadnych szpiegow
Antywirem nie - ale ta watpliwe bo juz wczesniej sie zdazalo i przyczyna z cala pewnoscia nie byl virus, ale pozniej jeszcze dla 100% pewnosci sprawdze.

karta sieciowa... moge dac tej pierwszej karcie lub tej drugiej sterownik z dyskietki, w zasadzie w obu przypadkach moge dac sterowniki dostarczone przez producenta.

ps. czy to nie spowoduje resetu ustawien w tych kartach?

Patrix 29.05.2003 19:50

Cytat:

remix napisa***322;(a)
czy to nie spowoduje resetu ustawien w tych kartach?
Myśle że tak ...

Remix 29.05.2003 19:53

Witam!

w takim razie sprobuje tego wieczorem, jak moj Starszy zejdzie juz z drugiego kompa. Wczesniej z tego, co pamietam sprawa tyczyla sie wlasnie LAAAANUUUU, WinGaaaaate'a, cos mi sie tak przypomina, ale nie pamietam, co sie stalo, ze zaczelo poprawnie smigac...

Remix 29.05.2003 20:09

Witam!

Nie jest to sprawa uzywania tego samego sterownika - zmienilem sterownik i teraz obie karty uzywaja innych sterownikow.

Remix 02.06.2003 17:31

ROZWIAZANIE

Witam!

Otoz problem lezy w ustawieniach karty sieciowej, nalezy we wlasciwosciach polaczenia lokalnego w zakladne ogolne odznaczyc co nie potrzebne
ja odznaczylem Klient sieci MN i udostepnianie...
nie wiem czy to pomaga w innych przypadkach, ale przy neostradzie pomoglo

ps. na poczatku odznaczylem wszystko i polaczenie nie chcialo sie ustanowic... potem zaznaczylem tylko TCP/IP i bylo to samo, dopieo jak zaznaczylem TCP/IP i harmonogram pakietow QoS to polaczenie sie ustanowilo

wniasek i podsumowanie...

w przypadku powolnego otwierania sie WinXP (tzn szybkiego otwierania sie pulpitu+ikonki, ale zamrozenia systemu na czas od 30 sek do 2 min) nalezy poszperac w ustawieniach karty sieciowej i bedzie OK :)

CIAPEK 02.06.2003 17:38

a Win2k?

a mi po zainstalowaniu SP3 for Win2k PL widocznie dłużej ładuje się winda(już począwszy od pulpitu itd.). Co to może być i czemu???

Laser 02.06.2003 17:41

Re: a Win2k?

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
a mi po zainstalowaniu SP3 for Win2k PL widocznie dłużej ładuje się winda(już począwszy od pulpitu itd.). Co to może być i czemu???
Witam !

Zauwazylem ze defrag hdd dla 2k ma znaczenie

Po defragmentacji chodzi troche lepiej - ale nigdy jeszcze nie przymulał :)

Ziele 02.06.2003 18:01

Ja takie przywieszania mialem kiedys na win98 ale trwały max 5s. Jakby zatrzymywał się cały system, mysz nawet nie chodziła i muzyczka przy starcie sie pauzowała. Winne były stery od dźwięku.

Smartek 02.06.2003 18:04

@Ciapek, a moze nadmiar progsow w autostarcie? :)
pozdro ;)

Remix 02.06.2003 19:35

Witam!

update do rozwiazania... sprawdzialem rozne kombinacje i doszedlem do wniosku:

mozna spokojnie odznaczyc wszystkie pozycje, neostrada i tak sie laczy (najwyzej 3 proby i sie laczy, ale chyba po restarcie kompa bedzie laczyc sie po pierwszej probie).

Wingate po piewszym restarcie wywala mase komunikatow, ze proxy zostalo usuniete... ale po restarcie sam znajduje je na pierwszej karcie (tej od sieci LAN), karta z neo+ ma odznaczone wszystkie pozycje i wszystko pieknie smiga :)

W koncu mi sie system blyskawicznie otwiera .. uffff a tyle sie z tym meczylem.

CIAPEK 03.06.2003 00:18

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
@Ciapek, a moze nadmiar progsow w autostarcie? :)
pozdro ;)

staram sie zawsze to ograniczac i mam jak najmniej same podstawy, ale mowie zauwazylem to lekkie opoznienie po wgraniu SP3.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:31.