Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nietypowy RAM (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nietypowy-ram-21904/)

puch 02.06.2003 00:47

Kiedyś chyba coś czytałem o takich pamięciach - używane w serwerach, w odróżnieniu od zwykłych SDRAMów wyposażone w kontrolę parzystości i korekcję błędów (ECC) - i w związku z tym z innymi wycięciami, żeby ich nie pomylić ze zwykłymi.
Musisz chyba zdobyć taką serwerową płytę, żeby je wykorzystać - ale skoro piszesz, że ktoś je podpiłowywał i jeden jest uszkodzony, to... itd. Czarno to widzę.

Ziele 02.06.2003 00:42

Na tej płycie to wpinało się je pod kątem 45*. A ile ma MB dokładnie ma to nie wiem ale chyba nie dużo. Może na innych forach będą wiedzieli coś więcej.

yahol 02.06.2003 00:19

Co nijak, nie przybliza mnie do roziazania roblemu,
-jakie to pamieci
-jak je uzyc
-ile naprawde maja mb

Ormianin 01.06.2003 23:54

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a ja ironizowalem :)
A ja mysle ze ten RAM to jest do specjalnych plyt i obudow serwerowych co na plasko sie nie do slotu RAM wklada, tylko do ruchomego banku a ten dopiero do slotu, kiedys widzialem taki serwer, strasznie plaski, tzw. polkowy panel

pozdrawiam

-Sid-The-Rat=> 01.06.2003 22:29

a ja ironizowalem :)

Laser 01.06.2003 22:22

Witam !

O ludzie zartowałem :)

-Sid-The-Rat=> 01.06.2003 22:20

pilniczkiem - a potem dwa styki beda do tego samego gniazda dotykac..

nie jest to dobry pomysl - lepiej znalesc do jakiej plyty one pasowaly domyslnie

Laser 01.06.2003 22:16

Cytat:

yahol napisa***322;(a)
Nie pasuja, bo maja przesuniete otworki stabilizyjace o 1 mm w bok, niz normalne:) i nie da sie ich normalnie wcisnac do banku!
Witam !

Pilniczkiem je pilniczkiem :):3msie:

yahol 01.06.2003 21:54

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
To sa SDRAMy z bitem parzystosci i korekcja bledow... do serwerow, nie rozumiem dlaczego nie pasuja do zwyklych bankow DIMM SDRAM?

Nie pasuja, bo maja przesuniete otworki stabilizyjace o 1 mm w bok, niz normalne:) i nie da sie ich normalnie wcisnac do banku!

Ormianin 01.06.2003 20:25

To sa SDRAMy z bitem parzystosci i korekcja bledow... do serwerow, nie rozumiem dlaczego nie pasuja do zwyklych bankow DIMM SDRAM?

puch 01.06.2003 17:56

Re przełącznik:

Kiedyś próbowałem czegoś takiego, mając problemy z podłączeniem skanera LPT oraz dwóch drukarek. Niestety, rzecz nie bardzo chciała przełączać się automatycznie, i w dodatku nie zapewniała dwukierunkowej komunikacji - a więc skaner odpada, a z drukarką były kłopoty.
Przełączniki takie można kupić w różnych cenach i pod różnymi nazwami, ale faktycznie wszystkie są chyba jednakowe i pochodzą z jednej wytwórni, ceny mogą wahać się od ok. 50 do 160 (!) zł. Jeśli będziesz chciał coś takiego kupić, to weź warunkowo, na próbę i z zastrzeżonym prawem do zwrotu - bo może nie działać.

Ostatecznie kupiłem kartę PCI z dodatkowym portem równoległym, ale nie popularnej obecnie w sklepach firmy StLab układem MoSys (czy jakoś tak), bo nie zapewniała trybu EPP ani ECP, tylko używaną, na giełdzie, firmy Sunix model 4008, która jest praktycznie równoważna portowi wbudowanemu w płytę. I problemy się skończyły.

Ziele 01.06.2003 16:33

Jakaś stara pod pentium. Miała dwa sloty na sdramy i cztery na te dziwne pamięci (razem miały 16MB 4x 4MB). Nie wiem jaki to typ. Ale być może to jest jeszcze inna pamięć niż te co miałem skoro pisze 8x64MB. W każdym razie wygladają bardzo podobnie.

yahol 01.06.2003 16:19

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Ta pamięć na zdjęciu ma w 99,9% 8MB [/B]

Hmmm.. napisane ma 8x64mb (?)
A jaka to plyta i jakie banki?

Ziele 01.06.2003 15:21

Pare dni temu skałdałem kompa z takimi pamięciami. Na płycie oprócz gniazd na nie były gniazda na sdramy. Oczywiscie zainstalowałem sdramy bo tamte miały małe pojemności. Po 2-4MB no i wolniejsze. Ta pamięć na zdjęciu ma w 99,9% 8MB

yahol 01.06.2003 15:04

Tak przy okazji, zna moze ktos switcha przelaczajacego automatycznie drukarke i skaner, bez potrzeby siegania do przelacznika?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:01.