Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Upgrade Lite-On (https://forum.cdrinfo.pl/f2/upgrade-lite-21922/)

sicboy 02.06.2003 09:45

Upgrade Lite-On

Mam pare ważnych pytań nie wiem ile dlatego piszę że pare :)
Mam Lite-On LTR 48246K no i w związku z nią mam pare pytań
1. Czy mogę ją podobnie jak 48246S upgradować do wersji 52??
2. Czy ktoś spotkał się w tej nagrywarce z przypadkiem błędnego nagrywania z prędkością x 48?? Teoretycznie nagrywa ale ma swoje własne widzimisie co do tego nagrywania Nero zawsze wskazuje że zostało nagrane poprawnie ale na 10 płyt może jedna dobrze się odtwarza zmiana biosu na nowszy nie pomogła. W związku z powyższym nagrywam z prędkością 32 i nie wiem czy to wina płytek czy może jednak nagrywarka.
3. Ja nie wiem o co biega z tym overburningiem jeszcze nie zdarzyłomi się żeby coś jej nie wyszło :) no może z jeden raz ale tak to działa oki
4. Najnowszy Nero!!! czy on nie ma neroimage czy tylko mi się wydaje ?? wersja 5.5.10.9 ma a ta dodawana do nagrywarki nie ma a jest nowszą wersją
Dziękuję za uwagę :)

pawelblu 02.06.2003 11:28

Re: Upgrade Lite-On

Cytat:

sicboy napisa***322;(a)
Mam pare ważnych pytań nie wiem ile dlatego piszę że pare :)
Mam Lite-On LTR 48246K no i w związku z nią mam pare pytań
1. Czy mogę ją podobnie jak 48246S upgradować do wersji 52??

Na razie nie (moze nawet nigdy nie - bo LiteOn zapowiadal kiedys ze wprowadzi model ktorego nie bedzie dalo sie podkrecac i wtedy wlasnie wyszedl "K" :) - moze to zbieg okolicznosci ??? )
Cytat:

2. Czy ktoś spotkał się w tej nagrywarce z przypadkiem błędnego nagrywania z prędkością x 48?? Teoretycznie nagrywa ale ma swoje własne widzimisie co do tego nagrywania Nero zawsze wskazuje że zostało nagrane poprawnie ale na 10 płyt może jedna dobrze się odtwarza zmiana biosu na nowszy nie pomogła. W związku z powyższym nagrywam z prędkością 32 i nie wiem czy to wina płytek czy może jednak nagrywarka.

Hm - nie ma sensu wypalac 48x (ze wzgledu na nosniki). Jezeli wypalasz na Esperanzach lub gorzej (smieciowy Hit czy cos w tym stylu) to lepiej zostan przy tym 32. Wiesz moze byc cos nie tak z nagrywarka, jezeli Ci dobre plyty psuje na 48x (przystosowane do 48x), ale po co wywolywac wilka z lasu... Ja w kazdym razie na swojej "esce" - 48246S pale wlasnie 32x, bo zwykle uzywam nosnikow gorszej marki.
Cytat:

3. Ja nie wiem o co biega z tym overburningiem jeszcze nie zdarzyłomi się żeby coś jej nie wyszło :) no może z jeden raz ale tak to działa oki

Blad byl z testem na overburning - poprzedni BIOS nie mogl sprawdzic ile bedziesz mogl nadpalic, a ten moze.
ZADEN LITEON NIE MA PROBLEMU Z SAMYM PROCESEM NADPALANIA - TU CHODZI TYLKO O TEST NA NADPALANIE..
Cytat:

4. Najnowszy Nero!!! czy on nie ma neroimage czy tylko mi się wydaje ?? wersja 5.5.10.9 ma a ta dodawana do nagrywarki nie ma a jest nowszą wersją

Hm - do obrazow lepiej uzyj Alcohola 120% - nie wszystko uda sie zrobic Neronem i alcohol tez trzeba miec :)
Ja uzywam werski 5.5.10.20 i nie narzekam - chyba wszystko jest (choc nawet nie pamietam czy w tej wersji zrobilem choc jeden obraz !!!)

sicboy 02.06.2003 11:39

Re: Re: Upgrade Lite-On

No i to jest dla mnie właściwa odpowiedź na nurtujące mnie problemy Nero Disk Image używam tylko dlatego żeby nie szukać płyt do gierek mam je wrzucone na twardziela i czasami potrzebuję wirtualnego dysku do ich odpalenia :) dlatego byłem w ciężkim szoku kiedy nowa wersja nie oferowała zainstalowania programiku musiałem kombinować w związku z czym dwa razy przeinstalowaywałem sytem :) a rozumisz że to nie wpływa dobrze na morale użytkownika :)
Co do płytek to nie próbowałem jeszcze używać "dobrych" nośników jakoś mnie wcale nie ciągnie w stronę Verbatimów i jego koleżków wolę jednak platinium esperanzy itp ale w sumie ile zyskiwałem nagrywając 48 jedną minutę może mniej jak w teście ona 48 osiągała pod sam koniec a przez większość czasu leci z prędkością od 30 do 38 to na kij mi kombinować :)
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie

pionaj 02.06.2003 22:55

sicboy
może juz niedługo będziesz mógł ubgradować
bo na stronie Nero (wsparcie dla nagrywarek)jest już mowa o
LTR-52327k

LTR-52326S EIDE/ATAPI 52x32x52x x x x 5.5.8.4e
LTR-52327 EIDE/ATAPI 52x32x52 x x x 5.5.8.14, 5.5.9.2
LTR-52327K EIDE/ATAPI 52x32x52 x x x 5.5.8.14, 5.5.9.2
LTR-52327S EIDE/ATAPI 52x32x52 x x x 5.5.8.14

a swoją drogą to ciekawe że nic tam nie ma o wsparciu dla LTR-48246K ??!!

-Sid-The-Rat=> 03.06.2003 06:32

roznica pomiedzy verbatimami a plat/espera jest taka ze to co nagrales na verbatimie na 100% bedzie czytelne za rok - z espera nie zawsze masz te gwarancje
predkosc i tak radze ograniczac do MAKS 32.. malo ktora plyta jest w stanie FAKTYCZNIE nagrac sie przy 48x.. a sam napisales ze roznica w czasach przy tych predkosciach jest nieduza

pawelblu 03.06.2003 09:05

Cytat:

pionaj napisa***322;(a)
sicboy
może juz niedługo będziesz mógł ubgradować
bo na stronie Nero (wsparcie dla nagrywarek)jest już mowa o
LTR-52327k

To bedziesz mu musial jeszcze powiedziec jak "przeskoczy" z chipsetu 6 na 7 ;p
Poza tym Sid obaj mielismy racje ;p
5232xS z tego co tu jest napisane bedzie zarowno na chipsecie 6 jak i 7

pionaj 03.06.2003 09:39

podobno ,,trzeba mieć refleks przy wkładaniu i wyjmowaniu taśmy,,

pawelblu 03.06.2003 10:19

Cytat:

pionaj napisa***322;(a)
podobno ,,trzeba mieć refleks przy wkładaniu i wyjmowaniu taśmy,,
Czyli jednak nie bedzie mogl sobie upgradeowac - no chyba ze znasz sposob, ale wtedy sie nim podziel.
Zarcik o refleksie z tasma byl zaadresowany do goscia ktory podobnie jak ty twierdzil ze da sie przeskoczyc miedzy chipsetami.
Co do wersji S (5232xS) to ciekawe jak beda robic - bo po co wprowadzac nowy chipset jezeli by to dzialalo na starym, ale z drugiej strony 52326S to jeden model a trzy pozostale maja chipset 7, moze wiec wogole nie bedzie 52326S? a moze nie bedzie 52327S? Moze beda oba ??? (moze nic nie bedzie ;p )

pionaj 03.06.2003 10:34

potraktujmy to jako żarcik
ja tak nie twierdzę (bo się guzik na tym znam)
pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30.