Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Autocad R14 grubość lini (https://forum.cdrinfo.pl/f5/autocad-r14-grubosc-lini-22007/)

djc 05.06.2003 13:54

Wielkie dzięki Marekkasia!!!!!!!!!!!!!!!!
Ależ to było banalne, ale muszę przyznać, że wykazałem się ślepotą.
Że też nie zajarzyłem tego, a miałem to jak na dłoni.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

djc 05.06.2003 13:45

Cytat:

marekkasia napisa***322;(a)
ojojJOJ,,,!
no ale powiem,,,, przy wydruku do DANEGO KOLORU przypisujesz kolory pisakow.(np czerwony przy wydruku ma być zolty, a kolor nr 18 ma byc kolorem 248). Oprocz tego, do danego koloru (czerwony, zielony, 56, 213 i inny - jakikolwiek chcesz) przypisujesz grubosc pisaka.
Reasumujac przy wydrukach w r14 do np. czerownego koloru podajesz dwie rzeczy: 1-jakim kolorem ma być "czerwony" i 2-jaki ma byc "gruby".
No i tak postepujesz ze wszystkimi uzytmi przez ciebie kolorami.
Pozdrowionka z Bydgoszczy!
A swoja droga warto przesiasc sie na 2002 lub 2004,,,sa naprawde fajne!

Post w tym samym czasie co mój poprzedni, postaram się go później przeczytać i przetrawić. Może to będzie rozwiązanie.

djc 05.06.2003 13:43

Tylko że na ploterze można z pisakami kombinować, a na zwykłej drukarce to se ne da.
W autocadzie nie udało mi się znaleźć żadnych opcji, żeby włączyć druk jednolity (w pomocy też się nie natknąłem na coś takiego). Sterownik mojego Lexmarka nie dopuszcza możliwości takiego ustawienia. Jedynie w kolorze albo "drukuj obrazy kolorowe jako czarno - białe", a wtedy robi odcienie szarości.

Chociaż z drugiej strony tak na chłopski rozum to wydaje się, że to niemozliwe żeby nie dało się tego zrobić z R14, tylko kurczę w jaki sposób.

marekkasia 05.06.2003 13:43

ojojJOJ,,,!
no ale powiem,,,, przy wydruku do DANEGO KOLORU przypisujesz kolory pisakow.(np czerwony przy wydruku ma być zolty, a kolor nr 18 ma byc kolorem 248). Oprocz tego, do danego koloru (czerwony, zielony, 56, 213 i inny - jakikolwiek chcesz) przypisujesz grubosc pisaka.
Reasumujac przy wydrukach w r14 do np. czerownego koloru podajesz dwie rzeczy: 1-jakim kolorem ma być "czerwony" i 2-jaki ma byc "gruby".
No i tak postepujesz ze wszystkimi uzytmi przez ciebie kolorami.
Pozdrowionka z Bydgoszczy!
A swoja droga warto przesiasc sie na 2002 lub 2004,,,sa naprawde fajne!

cana 05.06.2003 11:49

"...w ploterach atramantowych / w sumie do tego rodzaju zaliczają i się i normalne drukarki i drukarki wielkoformatowe typu np:dj450c/ grubośc się określa się jedynie poprzez przypisanie kolorowi dpowiedniej grubości linii a tzw. numer pisaka najczęsciej określa kolor wydruku..."

to tekst z dokumentacji którą udało mi się wygrzebać nt. drukowania w r14

djc 05.06.2003 11:34

Re: Re: Autocad R14 grubość lini

Cytat:

dominix napisa***322;(a)
Witam
Jesli chodzi o acada14 to grubosci lini ustala sie tylko dla wydrukow. W opcjach drukowania (tam gdzie ustawiles grubosci lini) jest cos takiego jak numer pisaka. Z tego co pamietam zeby wydruki byly czarne a nie w odcieniach albo kolorach musisz wpisac nr pisaka 7 dla wszystkich warstw z ktorych bedziesz korzystal. Odpowiada on czarnemu kolorowi.
Pozdrawiam

Tak, ale wtedy cały rysunek będzie miał jednolitą grubość, a to nie oto chodzi. Na rysunku muszą być linie o różnych grubościach.
Raczej trzeba kombinować, coś z drukiem monochromatycznym (albo użyć auto cada 2002:D )

dominix 05.06.2003 07:31

Re: Autocad R14 grubość lini

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Jak w tym autocadzie wydrukować grubsze linie?
Z tego co wiem to w ustawieniach wydruku kombinuje się grubościami pisaków przypisanymi do odpowiednich kolorów.
W zasadzie to działa, bo dla np. czerwonej linii, można ustawić np. dwa razy grubszą linię. Domowa drukarka grubość jej zinterpretuje poprawnie, ale jako, że jest czerwona to wydrukuje ją w odcieniu szarości, a nie jako czarną.
Będę bardzo dźwięczny za jakieś sugestie, bo już mi pomysłów zabrakło.

Witam
Jesli chodzi o acada14 to grubosci lini ustala sie tylko dla wydrukow. W opcjach drukowania (tam gdzie ustawiles grubosci lini) jest cos takiego jak numer pisaka. Z tego co pamietam zeby wydruki byly czarne a nie w odcieniach albo kolorach musisz wpisac nr pisaka 7 dla wszystkich warstw z ktorych bedziesz korzystal. Odpowiada on czarnemu kolorowi.
Pozdrawiam

mada 04.06.2003 20:00

Proponuje Auto Cad 2002 jest dobrze dopracowany

cana 04.06.2003 13:06

dobrze kombinujesz
wystarczy jeszcze wybrać profil kolorów jako monochrome lub jakos tak /dawno nie pracowałem w acadzie r14/ i bedzie po kłopocie
pozdro

djc 04.06.2003 11:23

Autocad R14 grubość lini

Jak w tym autocadzie wydrukować grubsze linie?
Z tego co wiem to w ustawieniach wydruku kombinuje się grubościami pisaków przypisanymi do odpowiednich kolorów.
W zasadzie to działa, bo dla np. czerwonej linii, można ustawić np. dwa razy grubszą linię. Domowa drukarka grubość jej zinterpretuje poprawnie, ale jako, że jest czerwona to wydrukuje ją w odcieniu szarości, a nie jako czarną.
Będę bardzo dźwięczny za jakieś sugestie, bo już mi pomysłów zabrakło.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:46.