Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Hot swap twardziela ;) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/hot-swap-twardziela-22118/)

Ziele 07.06.2003 01:13

Hot swap twardziela ;)

Ktoś już podłączał/odłączał dysk twardy w czasie pracy komputera? Ciekawi mnie jak to na niego wpływa. Teoretycznie nic chyba nie powinno się stać jeśli w danej chwili nic nie jest zapisywane/ odczytywane. Mam dysk w kieszeni i trochę jest nie wygodne wyłaczanie maszynki przy instalowaniu dysku. Coś mi się o uszy obiło że w serial ata jest hot swap i nic się nie dzieje przy takiej operacji.

Jeśli chodzi o cdrom to mam to już za sobą i mogę powiedzieć że przepinanie nic nie uszkadza...jak narazie ;)

Może się ktoś podzieli wrażeniami? :chytry:

Zelea 07.06.2003 01:27

ja kiedys przypadkiem podlaczylem hdd przy wlaczonym hdd nie bylo problemow... ale to tylko pryzpadkiem zrobilem i wiem ze nie zrobil bym tego wiecej ze swiadomoscia... tyn wsyzstko dzialalo okej... ale i tak wedlug mnie to jest pewne ryzyko... a ja wole wylaczyc kmputer niz byc stratnym...
a co do odlanczania to slyszalem ze problemy sie pojawiaja wtedy gdy sie odpina zasilanie podczas odlanczania dysku... ze wtedy w ciagu tej chwili sie psuje dysk... ale sam nie sprawdzalem tego akurat... ale kolega z sieci mowil ze testowal to na 2 starszych dyskach i na kazdym z nich bylo tak samo...

CrazyLucas 07.06.2003 03:20

uzywam tego nagminnie i z premedytacja - jak najpierw sie odlaczy prad a potem sygnal (przy podlaczaniu odwrotnie) to nic sie nie powinno stac (mozna se tez przerobic albo kupic kieszen z takim odlaczaniem)
co do obslugi programowej to win2k/xp maja to wbudowane (odinstaluj w managerze urzadzen przed wypieciem dysku, znajdz nowy sprzet po podlaczeniu) - minusem jest to ze zwykle urzadzenie tak podpinane na goraco wchodzi w tryb pracy pio4

yahol 07.06.2003 10:18

Dodatkowe kontrolery, np. Zoltrixa, maja opcje HotSwap, na plycie glownej kontroler nie ma takiej opcji, (ja sie nie spotkalem w normalej exploatacji)
Nie ryzykowal bym podlaczania na goraco.
Raz jeden z opow wyjal dysk "na chama" i plyta i dysk przestaly dzialac.

W serwerach -wylacznie przy plytach z kontrolerem na Raidzie, ale to plyta serwerowe, i chodzi na niej 8 dyskow)-mozna.

memorando 07.06.2003 11:07

Re: Hot swap twardziela ;)

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Ktoś już podłączał/odłączał dysk twardy w czasie pracy komputera? Ciekawi mnie jak to na niego wpływa. Teoretycznie nic chyba nie powinno się stać jeśli w danej chwili nic nie jest zapisywane/ odczytywane. Mam dysk w kieszeni i trochę jest nie wygodne wyłaczanie maszynki przy instalowaniu dysku. Coś mi się o uszy obiło że w serial ata jest hot swap i nic się nie dzieje przy takiej operacji.

Jeśli chodzi o cdrom to mam to już za sobą i mogę powiedzieć że przepinanie nic nie uszkadza...jak narazie ;)

Powiem tobie tak mó dysk byl 2 razy tak wyłąoczony nie padł ale kolega baracudę 60 giga odłączyl omylkowo tak i zaparkowala mu źle glowica i dysk do śmieci poszedl ani nie czytal ani nic tylko byl wykrywany jako failed

memorando 07.06.2003 11:08

Re: Hot swap twardziela ;)

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)

w serial ata możesz wyłaczać i wlaczać hdd w czasie pracy ale w normalnym ata 133 100 spróbuj to zobaczysz

Ziele 07.06.2003 12:58

Czyli nie będę ryzykował ;) I jeszcze jedno pytanko czy jak mam na jednej taśmie dwa dyski - pierwszy ata100 drugi ata66 - to będzie mi całość chodziła tak jak ten wolniejszy czy może nie ma to znaczenia?

mallow 07.06.2003 13:01

Re: Re: Hot swap twardziela ;)

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
w serial ata możesz wyłaczać i wlaczać hdd w czasie pracy ale w normalnym ata 133 100 spróbuj to zobaczysz
a ja wlaczylem .. i dysk chodzi .. tyle ze sie nie wykryl odrazu nawet w SwapMenager
a ktos moze mi wyjasnic jak korzystac ze Swap Menager ??

memorando 07.06.2003 13:24

Re: Re: Re: Hot swap twardziela ;)

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
a ja wlaczylem .. i dysk chodzi .. tyle ze sie nie wykryl odrazu nawet w SwapMenager
a ktos moze mi wyjasnic jak korzystac ze Swap Menager ??

10 razy nic się nie stanie za 11 padnie dysk taka jest prawda czytalem na ten temat podczas wyłaczania ata dysku na żywca nastąpić moiże zaparkowanie zle glowicy i dysk nie wstanie kolega mial tak zerowy sector przestala czytac glowice po wylaczeniu na żywca serial ata można na gorąco wyłaczać to wszystko

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:02.