Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   HELP GUYS ;) jajcarski? Alcohol 120% i bufor (https://forum.cdrinfo.pl/f2/help-guys-jajcarski-alcohol-120-bufor-22127/)

CIAPEK 07.06.2003 12:24

HELP GUYS ;) jajcarski? Alcohol 120% i bufor

Ilość załączników: 1
Przy kopiowaniu płyty "w locie" w załączonym okienku, które pojawia się w momencie startu kopiowania w Alcohol 120% w historii czasowej że tak powiem wyskakuje wzmianka czasowa o tym, że jest za mało pamięci i aby ustawić bufor pamięci na 54 MB.

Patrze więc zaraz w opcje alca i ku mojemu ździwieniu bufor jest i był ciągle ustwiony na 96 MB!!! A program robi mnie, że tak powiem w jajo:) i otrzega o małym buforze pamięci. :blee:

Płytak nagrywa się OK, z buforem nie miałem nigdy większych problemów;). Mam rzeczywistej pamięci operacyjnej 192 SDram przy Celeronie 566 mhz.

Z tego co kojaże to jakiś czas temu przestawiałem priorytet CPU z wysokiego na normalny z tego co wiem jest to bardziej zalecana opcja. Czy to mogło tak namieszać w móźdźku Alcoholowi? Czy może potraktować ten problem za zwykły błąd, foche programu? :)

ThanatoS 07.06.2003 14:56

To nie focha programu, a zabezpieczenie. Jezeli nie ma tyle wolnego miejsca co ustawiles to buforuje do tego poziomu ile faktycznie masz.

Gdyby tego w nim nie bylo to wogole nie zaczal by nagrywac. Dlatego w Nero powinno sie cos takiego pojawic, ale to szczegol.

CIAPEK 07.06.2003 15:02

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
To nie focha programu, a zabezpieczenie. Jezeli nie ma tyle wolnego miejsca co ustawiles to buforuje do tego poziomu ile faktycznie masz.

Gdyby tego w nim nie bylo to wogole nie zaczal by nagrywac. Dlatego w Nero powinno sie cos takiego pojawic, ale to szczegol.

nareszcie przyszła pomoc :)
To co jest? Co ja mam zrobić? :(

esem 07.06.2003 15:30

Jeżeli pracujesz w win9X, Me to bardzo dobrym rozwiązaniem jest Cacheman albo inny program optymalizujący wykorzystanie pamięci.
Spróbuj zwiększyć swap (pamięć wirtualną). 8)

ThanatoS 07.06.2003 15:30

Nie musisz nic robic.

CIAPEK 07.06.2003 17:28

Cytat:

Nie musisz nic robic.
Pracuje jak coś pod 2K!:)

Nic nie robić?:blee:
To się stało po tym przełączeniu priorytetu. Ludki to co robić?Nic? Wyświatlający komunikat jest dla mnie dziwny i niepokojący.

Pamięć u mnie nie szaleje przy kopiowaniu działa tylko Alcohol więc o jakichkolwiek zaburzeniach pamięci nie ma mowy. Wykres nagrania jest bez zarzutów.

Kiedyś tak nie było :(

ThanatoS 07.06.2003 19:21

Na prawde nie ma co sie przejmowac

esem 07.06.2003 19:27

Cytat:

Dokładnie! To tylko komunikat w trakcie pracy programu. Mi się zdarza w trakcie pracy w AutoCadzie, że system zwiększa wielkość pamięci wirtualnej: no i co: komunikat jak komunikat - bez skutków negatywnych dla wykonywanej pracy. 8)

CIAPEK 07.06.2003 19:28

Cytat:

Dzięki Thanatos za dużą pomoc w tej sprawie.

Mnie to zaczęło śmieszyć, że Alc wywalił komunikat o zwiększeniu bufora, który był już zwiększony prawie dwukrotnie od wymaganej bariery.
Potestuje jeszcze ustawienia Alca.:3msie:

Plemnik 08.06.2003 02:40

A moze po prostu zmniejsz w opcjach ustawienia buforu na jakas wielkosc ktora twoj system jest w stanei dostarczyc alkoholowi? Najprostsze rozwiazanie mysle...

CIAPEK 08.06.2003 09:37

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
A moze po prostu zmniejsz w opcjach ustawienia buforu na jakas wielkosc ktora twoj system jest w stanei dostarczyc alkoholowi? Najprostsze rozwiazanie mysle...
Spoko Plemnik, ale to jest przecież śmieszne, nie sądzisz?
Ustawienie jest na 96 MB, a on każe mi zmienić na 54 MB bo jest za mało ustawione:blee: .
Myśle, że opcje są większym odwzorowaniem tego jak jest na prawde niż sam ten raport czasowy, akurat tutaj w przypadku Alca.

Plemnik 08.06.2003 11:36

ja wiem czy smieszne? 192 mb ramu i bufor na 90 mega? troche za duzy moim zdaniem. Przykładowo w Nero zalecane jest uzywanie nie wiecej niż 40% ramu, on użył blisko połowe.Zwlaszcza ze 192 to troche mało dla systemu w2k/xp jesli ma choc troche uslug uruchomionych...

CIAPEK 08.06.2003 14:41

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
ja wiem czy smieszne? 192 mb ramu i bufor na 90 mega? troche za duzy moim zdaniem. Przykładowo w Nero zalecane jest uzywanie nie wiecej niż 40% ramu, on użył blisko połowe.Zwlaszcza ze 192 to troche mało dla systemu w2k/xp jesli ma choc troche uslug uruchomionych...
zmniejsze ten bufor i zobacze, ale w innych progsach nie mam żadnego problemu z buforem.

A to, że 192 ramu to za mało dla 2K to się absolutnie nie zgodze. Jechałem długo na 64, a teraz chodzi mi bardzo ładnie, oczywiście nie wzorowo, ale ładniutko.

Wymagane jest 64 ram, wyczytalem to w jednym z pism. Może pomyliles 2000 z XP!?

Plemnik 08.06.2003 14:49

Niczego nie pomylilem. Nie w tym rzecz... pewnie, mozna dzialac i na 64mb (to juz chyba dla desperatow),kwestia ustawienia systemu. Systemy 2k/xp sa tak skonstruowane ze mozna zapchac nawet 500mb - kwestia jakie masz uslugi systemowe zaladowane. I to powinienes sprawdzic.

CIAPEK 08.06.2003 14:56

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Niczego nie pomylilem. Nie w tym rzecz... pewnie, mozna dzialac i na 64mb (to juz chyba dla desperatow),kwestia ustawienia systemu. Systemy 2k/xp sa tak skonstruowane ze mozna zapchac nawet 500mb - kwestia jakie masz uslugi systemowe zaladowane. I to powinienes sprawdzic.
:) Nie byłem desperatem, desperatem byłem z 64 ramami na XP. Wiem co mówie!

Usługi systemowe? Bo tak powiedziales fachowo! Przemów po ludzku;)
Chodzi Ci o gpedit.msc??? i inne ustawienia, które zwalniają działanie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:33.