![]() |
overburning, nero, liteon i porazka
nagralem plyte na nagrywarce liteon x52/x24/x52 z overburningiem. niestety od tego momentu nie chce mi przyjac zadnej innej plyty, sprawdzalem dysana, mediastore i datex. wszystkie je wyplul, resetowalem kompa i tez nic. czy to oznacza, ze nagrywara padla? :blee:
|
Coś mi się wydaje, że zbyt za dużo nadpaliłeś płytkę, ponad normę.
Nie wiem czy jestem pewnien, ale wydaje mi się wgranie biosu do nagrywarki może coś pomóc. Błąd z overburningiem występuje w niektórych nagrywarkach Liteon, ale już są dostarczane nowe biosy, które maja już wyeliminowany błąd. |
ten model wlasnie ma problem z overburnem .. lecz nie wszystkie egzemplaze wiec moze ty akurat trafiles na ten "gorszy"
upgrade biosu pomoże |
zrobilem upgrade biosu i nic
|
Upgrade BIOSu poprawia TEST na overburning (TYLKO) - co do samego procesu nadpalania to nie maz zadnych danych, jakoby miala byc zmieniana. Ja na Twoim miejscu poszedlbym z litkiem na gwarancje...
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja zawsze jak mam dane, które wymagają overburningu, wcześniej sprawdzam płytkę czy jej pojemność wystarczy. Kiedyś zdarzyło mi się, że wypluł mi płytę podczas nagrywania, gdyż jej pojemność była za mała, i mimo, że nie spowodowało to jej uszkodzenia teraz zawsze testuję. |
Tzn nawet nie musi wracac do pierwotnego BIOSu - niech zostawi ten i pojdzie do serwisu, bo wgrywanie BIOSow odpowiednich dla modelu nie powoduje utraty gwarancji. A teraz z nowym BIOSem bedzie mogl sam sprawdzac ile moze nadpalic (bo wczensiej nie mogl).
|
Re: overburning, nero, liteon i porazka
Cytat:
|
bezpieczna granica jest 710 megasi
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:09. |