![]() |
Była seria dysków QUANTUM FIREBALL w których scalaki się przegrzewały. Wina nie leżała w scalaku lecz coś w napędzie się haczyło i przeciążenie grzało scalak aż do uszkodzenia.
Dawało się zgrać dane (uwaga na temperaturę! można zwalić płytkę pożyczoną!) tak jak to wyzej opisano ale dysk był do d... uszkodzenie mechaniczne. Wygląda na to że ten SEAGATE ma podobnie |
To ze sie ten dysk grzeje to norma one sa jak piecyki ale zwykle to wytrzymuja, byle nie za dlugo moze meczyles go kiedys ponad 12godzin + temperatura i sie przegrzal musiala sie sypnac struktura powierzchni talerza cos w tym sensie kiedys o tym czytalem, tak padaja serwery najpierw sie zamulaja a potem zgon dysku. Jak go sprzedaz to uprzedz kupca ze to raczej padaka i w kazdej chwili moze zejsc, zeby nie mial pozniej nikt pretensji..
|
Cytat:
|
Nie masz przypadkiem umieszczonego twardego dysku w kieszeni mam taki sam problem .Podłaczyłem dysk kumpla w kieszeni do kompa i po chwili komp sie zawiesił (po ty jak wystartowł mi sysytem), inny dysk (Maxtor 80) w tej samej kieszeni bardzo sie nagrzewał.
|
A przypadkiem nie miales jakichs problemow z pradem?? Typu przepiecie nagle wylaczenie i wlaczenie itp ??
Najlepszym rozwiazaniem byloby przyniesc dysk o tych samych parametrach i podmienic elektronike jest to bardzo popularny dysk i raczej nowy wiec nie bedzie problemu nawet z pozyczeniem od kumpla Jak padl mi seagate 1,7 Gb to kupilem na gieldzie taki sam podmienilem elektronike odzyskalem dane ze swojego zamienilem spowrotem i zwrocilem spowrotem w pelni sprawny, wiem ze troche nieuczciwe ale w firmie powiedzieli mi 1000 PLN za odzyskanie danych Jesli stwierdziles ze elektronika za mocno sie grzeje to na bank jest cos z nia nie tak, mozesz jeszcze sprobowac schlodzic go od spodu wentylatorem i tak odpalic i poobserwoj czy dalej tak samo daje w kosc |
No troche parzyło. wcześniej sietak nie nagrzewał. Ta temperatura właśnie też mnie trochę dziwiła.
Chodziły tylko pół godziny imyśle że nie powinien się nagrzewać aż do takiego stopnia. |
a czy ta temperatura byla ponad norme tzn czy mogles dotknac i przytrzymac dluzej czy zaczelo parzyc ??
|
Cytat:
|
sprawdz czy elektronika sie nie grzeje szczegolnie ktorys ze scalakow jak tak to praktycznie do wyrzucenia
czy przypadkiem nie podkrecales fsb ?? |
wylicytuj gdzies ... ile ci dadza tyle wołaj ;)
|
Cytat:
cofam tą opinie:cisza: |
Cytat:
|
A może to wina systemu. Sprawdzałeś dysk na innym kompie?
|
Cytat:
|
@Ciapek - on jest uszkodzony..
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:27. |