![]() |
Wina plytek czy nagrywarki.
Witam serdecznie.
Dwa tyogdnie temu zakupilem nagrywarke Liteon LTR 48246S(SS0B) Poczatkowo bez zastrzerzen. Jednak teraz mam taki objam i niewiem czy zalezy to od plytek czy cos z nagrywarka. Mianowicie nagrywalem na plytkach mediastore, datex i hit. Obajw tak ize czasami nagrywa super bez problemu a czasami nie. Tzn rozpedza plyte do pewnej predkosci (probowalem rozne od 4 do 40) poczym po sekundzie ja hamujei tak w kolko. Przy okazji wali plytke. Co zalecacie w takiej sytuacji? Przemek |
Kup lepsze płytki. Te, które wymieniłeś należą do najtańszych i nie oczekuj od nich zbyt wiele.
|
Zalecam sprawdzić w menedźerze urządzeń sprzętów czy masz włączone DMA napędów (dowiesz się o tym szczegółowiej z forum) to często przyczyna takich właśnie skoków prędkości.
Zalecam też zmiane płytek, bo to co wymieniłeś to szału nie robi. Polecam: Verbatim, Esperanza, Akoss, Dysan, Platinum.:3msie: |
Chyba tak zrobie, kupie z 50 czegos lepszego i sprobuje nagrac.Ps jak wlaczyc w xp tryb dma?
Przemek |
Cytat:
DMA? Właściwości systemu-->menedźer urządzeń-->Kontrolery IDE...-->Pomocniczy kanał IDE i to się tyczy napędów optycznych w opcjach to znajdziesz! |
Cytat:
|
Cytat:
************* Co prawda objawy wskazują na DMA, lecz zaskakującym jest, że tak się dzieje przy prędkości x4 (przy tej prędkości nawet przy wyłączonym DMA powinno chodzić OK). |
jesli sa problemy z napedami cd ,cdr-w to zaleca sie ponowna instalacje steronikow ASPI.
jezeli posiadasz system WINDOWS XP to ten system nie posiada tych sterownikow. Jezeli kozystasz z innego programu do nagrywania np.NERO to zalecane jest wylaczenia nargrywania w sytemie XP http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/win...winxptips.php3 |
Paniowie chyba nie tedy droga ! Mam tego samego Litka i dokladnie ten sam problem. Czasami nagra plyte np x32 i jest OK A czasami nagrywa x16 (narzucajac sam te predkosc) Najgorsze jest to ze wyglada jak by nie umial wystartowac. Rozpedza sie i hamuje i tak nawet po 30 razy. Jak byla nowa tak nie bylo :(
Najlepsze jest to, ze jak sie rozpedzi to nagrywa OK Probowalem wszystkiego i wszystko jest ustawione jak nalezy Plytki to Verbatimy,Esperanza Dysany i XPower ze wszystkimi dzieje sie podobnie. Aha i przy odczycie tez sie tak rozpedza i hamuje. Ja oddaje do wymiany gwarancyjnej. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:42. |