![]() |
Jakie płytki do wolnej nagrywarki?
Witam
Mam HP 4x4x32 nie nagrywam duzo ,ostatnio pojawił sie "słynnny" calibration error :( Nagrywałem na Esperanzach moze to ich wina? Jakie plytki sa dobre do wolnych nagrywarek ? pozdro |
wydaje mi sie, ze nie ma rozroznienia CDR do wolnych, CDR do szybkich nagrywarek. wszystko zalezy od firmy i jakosci wykonania.
Ja pale na Verbatimach, Princo i ostatnio Core - nie narzekam |
Najlepsze płyty do nagrywania z wolnymi prędkościami, a przede wszystkim poniżej 4x należy stosoważ nośniki wytworzone z barwnika cyjaniny lub cyjaniny stabilizowanej metalem. Ten środek chemiczny dobrze radzi sobie z niskimi prędkościami, ale nie można nagrywać powyżej 20x. W tych czasach prawie nie spotka się już tych nośników ponieważ zostały wyparte przez barwnik ftalocyjanine.
|
a moze przeczysc optyke :)
|
Nawet masz rację. Ta nagrywarka jest "stara" i przez ten czas mogła zostać zakurzona.
|
Czyli może sprobuje innych płytek.
Co do czyszczenia-to co? Sprężone powietrze,spirytusik ;p czy coś innego ? pzdr |
Cytat:
I jeszcze jedno, co do spirytu, to żeby był czysty, bez dodatków, bo inaczej może Ci zeżreć soczewkę.;p |
IMHO najlepsze co verbatimki..., jak chce cos waznego wypalic to w nie sie zaopatrzam :D
pozdro ;) |
Cytat:
a z tym czyszczeniem badz nadwyraz ostrożny :) czysc to tak delikatnie jakbys kropelki do oczu wpuszczał :) |
Jeszcez chcialem dodac, ze w tym temacie: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?threadid=22182 jest wsyzstko dokladnie opsiane o roznych wersjach verbatinek :)
pozdro ;) |
Thx all-chyba pomogło :) Rozkręciłem, potraktowałem soczewke :cisza: spirytusem :) i własnie smaże drugą esperanze i wygląda ze wszystko ok.A juz sie rozgladałem za nowym napedem a tak musze zostac przy mojej padaczce ;) :)
pzdr |
ogolnie pal na verbatimach i platinum
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:31. |