![]() |
Witam
Ogólnie to mówicie, że trzeba rozkręcić napę, o płyty czyszczące ryzują soczewkę. A jak by zasstosować program do redukcji prędkości obrotu płyty??? Pozdrawiam |
Case - bardzo dobry srodek - ja go urzywalem w swoim czasie do czyszczenia CDRW z bardzo dobrym skutkiem (o rozkrecaniu nagrywarek nawet nie myslalem)- chyba bede go musial znowu kupic i potraktowac nim starego cedeka
|
sciereczki czyszczace do urzadzen biurowych rulezzzzzz!
Soczewka nie zmetnieje, a i kurz nie bedzie sie tak latwo osadzal. Takie czyszczenie jest zupelnie bezpieczne - o dziwo te elementy nie sa az tak delikatne:) |
Nigdy nie czyść soczewki alkoholem :cisza: , soczeka to zwykle plastik, który może reagować z alkoholem i wtedy szkody nieodwracalne.
|
Wiekszosc panowie juz powiedzieli wiec podsumujmy: najpierw naped rozkrecic i tylko przedmuchac sprezonym powietrzem :) Jesli to "pierwszy raz" ;) napedu to skrecic i wystarczy. Jesli to nie pomaga to przeczyscic soczewke (wacik do uszu i jesli to raaaz na jakis czas to czysty spirytus, jak ktos jest maniakiem to nie bo zmetnieje soczewka jak juz ktos bardzo fachowo powiedzial) Jesli i to nie pomaga to trzeba "podkrecic" laser... ale to juz zostawcie serwisom... wieszcie mi robie to juz pare lat i w tej kolejnosci acz bardzo uwaznie :) Powodzenia :)
|
Cytat:
|
Cytat:
.... w serwisie schizy nie mają bo to nie ich laserek...:D |
Kurcze tez by mi sie przydalo jakbym wyczyscil swoja CD-RW i CD-ROM ale w sumie mam troszke schize ze cos zepsuje;)
Wiec chyba nie pozostanie mi nic innego jak oddanie obu napedow do serwisu:) |
Cytat:
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet....2002/561.php3 ..............;) |
najlepsze rzecz do czyszczenia soczewek jest woda redestylowana lub inaczej bardzo mocno zdemineralizowana!!! izopropanol dostepny w handlu nie ma wystarczajacej klasy czystosci i moze zawierac rozne niespodzianki.
woda i delikatna miekka niepylscs szmatka to zestaw moim zdaniem jak najbardziej ok! |
Cytat:
|
Cytat:
ale z acetonem to kolega bardzo mocno przesadzil!!!! |
Ilość załączników: 1
Ja czyszcze optyke za pomoca wacikow do uszu nasaczonych plynem do czyszczenia monitorow i filtrow Safeclens.
Wyszedlem z zalozenia, ze jesli nie zmywa on powlok ochronnych z ekranu to i dla soczewki powinien byc bezpieczny. Czyscilem nim 2x CD-Rom i 2x Dvd - poprawa jest widoczna, zwlaszcza w przypadku DVD - zaczal czytac, choc nadal z trudem, HS CD-RW. A co do acetonu to niestety jest to prawda - jest to cholernie zracy. Heh, rozpuszczalnik tez strawi, benzyna lakowa takze, a po ekstrakcyjnej bedzie bialy nalot :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:34. |