![]() |
Wlaczaj DMA na jedym urzadzeniu na raz. Wlacz na nagrywarce, restart, na HDD, restart itd. w zaleznosci ile masz urzadzen.
Nie wiem jak u Ciebie, moj Windows ma dziwna wlasciwosc zapominania, ze wlaczylem DMA gdy wlacze za jednym razem w kilku urzadzeniach. Cytat:
|
a gdzie wlaczasz DMA :blee: tam wlasnie wywal te sprzety ktore nie chca wlaczyc DMA (win je wczyta na nowo po resecie) - moze to cos pomoze choc watpie... Jeszcze bardzo wazna rzecz - musisz miec odpowiednie sterowniki do plyty glownej - zobacz dokladnie co to jest i sciagnij ze strony producenta to co zalecaja!!!
|
a jak mam powywalać te kanały bo dokładnie nie wiem o co chodzi..
|
Cytat:
... No wiec jezeli Ci sie odlacza DMA po resecie to mamy winnego. Powywalaj te kanaly i zobacz jak bedzie przy ponownym wczytaniu. |
Ja radziłbym C:\format. Ale taki prawdziwy a nie reinstalacja.
_________________________ Powered By: Intel Pentium III 633E Mhz, 128 Ram, k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana), k dźw AC 97 (zintegr), pł gł procomp i810, CD-Rom 50x, LG GCE8400B, Maxtor 40 GB i Windows 98 se |
Cytat:
Ja mam Celerona 375A PM: Fujitsu 1,1GB PS: Seagate U6 40GB SM: LITE ON LTR-32123S SS: LITE ON LTR-24102B i przy nagrywaniu tylko na jednej nagrywarce z v=32x wszystko chodzi bez problemu - można spoko net przeglądać i inne rzeczy mało obciążąjące procesor robić, słowem normalnie działać. nagrywałem też na dwóch (!) nagrywarkach jednocześnie dwie różne płyty z 16x i komp nieźle mulił ale bufory nie spadały |
przy sprawdzaniu napędu programem Nero CDspeed otrzymuje takie dane: max transfer 18x, Burst rate 3MB/s, transfer nie rośnie poza 18x - czy to aby nie sprzęt (płyta, dysk)? poza tym rzeczywiście to nie mam włączone DMA - zaznaczam w windowsie dma a po restarcie jest odznaczone - o co tu chodzi, czy źle zainstalowany win, w przypadku twardego dysku tak samo sie samo odznacza po restarcie....
|
Na tym sprzęcie nie nagrywaj szybciej niż x16 i koniecznie powyłączaj przed nagrywaniem wszystkie programy pracujące w tle.
|
Witam. na twoim miejscu sprawdzilbym:
1. kontorlery 2. przepial na PM dyska a na SM nagryware (mozesz tez pokombinowac) 3. sprawdzil tasmy do IDE 4. zdefragmentowal dysk 5. powylaczal wszystkie niepotrzebne progrmay np. antywirusy - i sprawdzil 6 przeszedl sie z nagywar do innego kompa (lub poszedl do serwisu - jak nic nie zadziala). |
To sa chyba jednak jakies historie z DMA - napewno masz powlaczane na dysku i nagrywarce ? Jezeli nadal tak i nic nie pomaga to wywal z menadzera urzadzen nagrywarke i niech ja jeszcze raz wykryje.
|
A ta płyta nie jest czasem na chipsecie BXCel (nie mylić z BX Intela) ? Bo jak tak to masz powazne problemy. Ten chipset ma fatalną obsluge kontrolerów IDE.
|
Cytat:
|
dysk twardy jako master na IDE0 a na IDE1 nagrywarka chyba jako secondary slave
|
płyta dokładnie nie wiem chyba ALi, z napędów to tylko dysk twardy Seagate 20GB
|
Napisz moze jak masz napedy podpiete...
A plyta jaki ma chipstet? Intel, Via? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:19. |