![]() |
Niemożność odtworzenia nagranej CD
Witam, jestem tu nowy i mam straszny problem
w sowjej historii nagralem sporo płyt bo wypalam od chyba 1997 roku Nagrywalem przez dwa dni na czyste płyty roznych marek zwykle dane za pomocą napędu Combo LG z prędkoscią x12. Czyniłem to za pomocą Easy CD Creatora i CloneCD. Wszystko było w pożądku, zaniosłem płyty do domu wkladam do napedu i nie działa. Sprawdzilem na 4 napędach, bo 4 mam w domu (samsung x32, LG x32, HP 4x4x24 i Lite-On 24x10x40) i jest efekt ze pisze zamiast nazwy płyty "CD" pisze ze jest pełna, ale jak sie otwiera to jest pusto. Czasami w ogole pisze ze nie ma płyty w napedzie. Jestem zalamany bo płyt było bardzo wiele, wiele czasu zmarnowałem, wiele kasy :( Jaka moze być przyczyna? Proszę o pomoc bardzo prosze |
taki nagły boom może dla mnie oznaczać tylko jedno! Sprzęt kończy swój żywot, albo jeszcze można go uratować przez przeczyszczenie optyki/lasera.
Jak piszesz, że to się stało tak nagle to mi się tak wydaje, że to to, chyba, że ktoś bez twojej wiedzy grzebał Ci w komputerk i nieźle coś poprzestawiał bo takie rzeczy nie dzieją się od tak sobie. Jest też druga strona medalu! Płytki! Zmiana płytek! Pozdro:3msie: |
nie o to chodzi.
poszedlem do kolegi i nagralem płyty na LG Combo - 17 płyt poszedłem do domu i na zadnym moim napędzie one nie działają stare płyty tak, a te 17 nie sciągam teraz EasyCdCreatora bo tam jest DirectCd chyba - moze to cos da. Bo efekt jest taki jakby włozył płyte nagraną w trybie pakietowym i nie mógł jej otworzyc, badałem płytki w Nero CD Info i niby wszystko jest ok |
to ja w takim razie nie rozumiem:chytry: i problem jest dziwnie-śmieszny.
Jak możesz opisz dokładnie wszystko od początku ze szczegółami bo masz 3 komputery i na żadnym nie chodzi nagrana płyta u kumpla to to jest strasznie dziwne:blee: Konfuguracja twoich komputerów się kłania na moje! |
Wiesz EasyCDcreator nie malezy do moich ulubionych programow. Ja go dostalem z HP 9110i i moim zdaniem jest do lekko mowiac beznadziejny. Za bardzo sie na sesjach nie znam, ale on mial taka opcje ze zostawial otwarty dysk i sesje i ona byla o dziwo domyslna. No ale i tak powinenes chyba moc to odczytac w nagrywarce, a swoja droga to jeszcze paliles Clonem i tez wszystkie takie same ???
|
a sprawdziles na innym komputerze czy odczytuje , np. u kolesia ??
bo piszesz, ze sprawdzales tylko na roznych napedach |
Cytat:
Problem został juz rozgryziony stosując w nagrywarkach metodę "MountRainier" |
Cytat:
jaki masz system plików na tych 17 cd-romach? możesz to sprawdzić np. Nero Info Tool, zakładka Disc. Jesli jest to iso9660 - mamy fascynujący problem. Gdy na 100% wykluczysz złą konfigurację OS i softu - wypal identyczną płytę na jednej ze swoich nagrywarek i popatrz, czy wypalony obszar nie jest znacznie ciemniejszy od tych z LG. Kiedyś nagrałem cdrw 210mb na LG combo i nie czytały tego 2 czytniki, pustą płytę widziały.... LG widział, co nagrał. Niestety, nie udało mi się powtórzyć efektu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:46. |