![]() |
Ja rowniez to mialem..., ale najczesciej nie sytuacje tylko miejsca wydarzen..., a teraz cos na ten temat w necie:
http://www.psyche.pl/Docs/zaburzeniapamieci.htm http://strony.wp.pl/wp/alfatet2/5.htm Tu cos zas o telepatii :D : http://www.radiestezja.alpha.pl/telepat.htm pozdro ;) |
Mi też podobne zjawisko przytrafiło się parę razy - ale w moim przypadku chodzi często (ale nie zawsze) o sny. Coś się dzieję i myślę sobie - kurde, przecież to mi się wcześniej śniło.
Szkoda tylko, że nie wyśniłem jeszcze szóstki w Lotto :D |
Tez mialem cos takiego pare razy a raz nawet powiedzialem znajomemu co ktos powie za pare sekund ale tylko raz tak dokladnie pamietalem co sie wydarzy .
|
To deja vu to całkiem fajna sprawa, srednio raz na 3 tygodnie tak mam, u mnie trwa to jakies 2 - 5 sekund. Dokładnie wiem co za chwile sie stanie. A po wszystkim śmieje sie z tego, że jkuż to gdzieś widziałem.
Pozdrawiam |
Gdzieś się dowiedziałem, że mechanizm tego zjawiska jest związany ze sposobem, w jaki człowiek widzi. Z tego co mi wiadomo, człowiek w danej chwili widzi jednym okiem, po czym nadchodzi do mózgu informacja z drugiego oka i tak naprzemiennie - bardzo szybko (stąd np. szybsze zmęczenie wzroku u osób, które mają jedno oko mniej sprawne - jak ja). Teraz, może nastąpić zjawisko rozseparowania sygnałów z jednego oka, przesłanie do świadomości i po rejestracji z drugiego oka porównanie informacji w świadomości daje efekt, że kiedyś już to się widziało.
Może coś pokręciłem, może to bzdura, a może coś w tym jest - znawcą od tego nie jestem wcale. Ale i mnie się to zdarza - zresztą jak i innym. Miłego dnia Gdzieś to już widziałem :):D |
Oldgringo- napisz cos wiecej o tej medytacji jesli mozesz...;), a co do deja vu, to mi sie to czesto zdarza, ostatnio nawet bardzo czesto...- np. siedzimy sobie ostatnio na historii, troche sobie przysnalem, budze sie, i mam taki zawias, ze wiem, co sie stanie za sekunde, dwie- dokladnie znam kazdy ruch kazdej osoby z klasy- obserwuje to przez kilka chwil i zdaje sobie z tego sprawe, po czym trudno mi w to uwierzyc... raz mialem taki motyw na lekcji PO- stalem nad kolesiem z PO, ktory sprawdzal jakies tam cwiczenia, i nagle dostalem olsnienia, ze chyba gdzies juz widzialem ta sytuacje, koles wykonywal dokladnie te same ruchy, ktore "pamietalem"- powiedzialem do jakiegos mojego kumpla, ze mam takie dziwne "schizy", jakbym to juz widzial, tylko, ze mi sie zdaje, ze ktos w tym momencie do klasy wchodzil. Tak jak skonczylem to mowic, to drzwi od klasy sie otwarly i ktos wszedl...- bylem doslownie zszokowany...- szkoda, ze to nie dziala na "totolotka"...;)- ale by bylo pieknie...;)
strasznie mnie ciekawi czym to jest powodowane...:o |
Re: Czy...?
Cytat:
ja osobiscie takich chwil/sytuacji w soim zyciu miałem sporo... najlepsze jest to ze kiedys jadłem obiad i podczas obiadu potłuklem szklanke i w tym momencie sobie "przypomiałem" ze kiedyś taka sytuacje miala juz miejsce ale jeszcze pamietałem ze powinien zadzwonić telefon zaraz po potłuczeniu szklanki... mijają 2-3 sekundy i dzwoni telefon... czyli jakbym przewidział ze telefon zadzwoni... |
Cytat:
Efekt deja vu można uzyskać "sztucznie" i może trwać nawet kilkanaście sekund i więcej. Znam dwie metody,obie skuteczne(testowałem je na sobie). 1.środki farmakologiczne zmieniające świadomość,nazw oczywiście nie podam.:) 2.głęboka medytacja(w moim przypadku tantryczna) Pierwszej nie polecam,zbyt duże "skutki uboczne". Drugą polecam tym którzy lubią bezpiecznie eksperymentować z własną świadomością. |
Re: Czy...?
Cytat:
|
heh deja vu -raz na dwa tygodnie sie zdarza :) i zawsze sie przytym smieje :) bo mi sie to podoba .. heh
nienormalny jestem :) |
Hmm, w zasadzie wszyscy ludzie to maja. Mozliwe ze bierze sie to z tegom ze podczas pierwszych 2 lat zycia sni sie cale swoje zycie. Taka jest teoria zachowan dzieci w tym wieku, gdyz po urodzeniu czesto dzieci sie usmiechaja przez sen. Przynajmiej taka hipoteze i badania podaja na amerykanskich uniwersytetach na wydzialach przychologii.
|
Cytat:
|
ja takie filmy mam odkad siegam pamiecia :P
np. w tym tygodniu raz mialem te cale "de ża wu" :o :D dziwne zjawisko :blee: szczegolnie ze to trwa z sekunde ;) |
Chyba wiekszosc z nas miala taki przypadek. Ja odczulem to pare razy.
|
Mam czasami uczucie, że dana sytuacja już się zdarzyła. Jest to chyba normalne zjawisko u ludzi. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. ???
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:08. |