![]() |
Napisy w SVCD
Witam! Mam problem. Wiem, iz istnieje taka mozliwosc, aby do filmu na svcd dorzucic napisy (chyba do 4 jezykow) nie nakladajac ich na obraz. Znalazlem gdzies I-Authora, ktory ponoc potrafi sporzadzic takie napisy, ale nie da sie konwertowac nim napisow z popularnych formatow (np. MicroDVD)(?). Czy jest jakas inna mozliwosc? A moze ktos dysponuje jakims prostym (jasnym) opisem jak to zrobic.
Dzieki, pozdrawiam. |
Potrzebujesz następujących programów
Subtitle Workshop - konwertujesz nim napisy do Sub Station Alpha MaestroSTB - renderujesz napisy dla SubMuxa WinSubMux - multiplexer dla svcd uwaga 1. Nie wszystkie DVD odtwarzaja takie napisy 2. Są dwa rodzaje napisów CVS I SVCD musisz sprawdzić który z nich obsługuje twój odtwarzacz Pozdrawiam |
Wielkie dzieki! Zaczynam pracowac :)
Pozdrawiam! |
Hmm.. Mam problem. Otoz udalo mi sie skonwertowac napisy do sub i 755 bmp =) oraz 'dopiac' do filmu WinSubMux'em, ale niestety nie wyswietlaja sie na ekranie TV :( Moj odtwarzacz ma funkcje wyboru napisow (off, 1, 2, 3 lub 4), na zadnej pozycji nic nie wyswietla (probowalem CVD i SVCD). Co moze byc przyczyna?
|
mam problem z WinSubMux wczytuje mpg i napisy gdy dam Multiplex wyskakuje mi blad
(Access violation at address 0044E3B2 in module 'WinSubMux.exe' Read of address 00000067. prosze o pomoc bo stoje w miejscu. |
Czym kodujesz? Jaki ustawiasz bitrate? Jak ustawiasz napisy, jaki format pliku tif czy bmp?
|
Koduje TMPGE Wizardem na SVCD 480x576 bitrate ma 700mb 1624kbits/s
MAESTROSBT robie bitmapy i plik .SUB chcialem wzocic napisy o terminatora3 ale plik jest dziwny niby mpeg2 ale VDub nie chce go ruszyc TMPEG tez mial problemy dopiero po naprawie programem vcdgear355 TMPEG zalapal ale VDub juz nie |
W maestro jako typ pliku wychodzącego musi być submux
typ rysunków - Windows 4 bits a plik mpega musi być już z dźwiękiem Mam nadzieję że to pomoże Pozdrawiam Fafer |
tak masz racje musial byc skrypt sub mux dzieki
|
Nie wiem jak u Was ale u mnie film po zrobieniu go winmuxem traci dużo na wartości, czyli jest gorsza jakość i jeszcze jedno najważniejsze wcale nie ma w nim napisów wklejonych.
Jak temu zaradzić proszę o pomoc. |
Maniek2003 WinSubMux nie nakłada napisów na obraz on tylko multiplexuje wideo z napisami na podobnej zasadzie jak robią to programy do authoringu dvd.
|
Czyli co to znaczy jestem początkującym w tym temacie i jak taki film odtworzyć w stacjonarnym odtwarzaczu dvd żeby były polskie napisy, czy będę miał do wyboru na dvd napisy z menu.
|
1.Pierwsza rzecz to sprawdź czy Twój sprzęt poradzi sobie z takimi napisami
2.Jeśli tak to będziesz mógł sobie później je włączać i wyłączać do woli - podobnie jak przy stadardzie DVD |
WIELKIE DZIĘKI to już rozumiem, tylko dlaczego jakoś pliku zrobionego prze submuxa jest gorsza od pliku wyjściowego mpeg. Film jest w dużo gorszej jakości. Jak zrobić żeby film nie stracił na jokości.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:47. |