Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Problemy z odtwarzaniem materialu przechwyconego z vhs (https://forum.cdrinfo.pl/f13/problemy-odtwarzaniem-materialu-przechwyconego-vhs-22368/)

wolfdog 13.06.2003 17:04

Problemy z odtwarzaniem materialu przechwyconego z vhs

Ilość załączników: 1
Witam

zrzucilem sobie ostatnio troche materialu video z kasety VHS jakość mnie zadowala, dlugosc materialu to 4 godziny parametry:

rozdzielczosc: 340x276
kodek: divx pro 5.0.3
bez zadnych filtrow

audio: 44kHz mono PCM

w momencie jak probuje odtworzyc zgrany material virtual dub rokracza sie komunikujac blad (w zalaczniku)

materialu nie mozna odtworzyc pod media playerem

dziala pod vplayerem ale trzeba go popchnac

Prosze o wskazowki co moglem ustawic zle lub jak naprawic ten plik (wycialem pierwsze 60 klatek ale problem nadal istnieje), co robic aby tego w przyszlosci uniknac

januszp 13.06.2003 22:47

Jedną z przyczyn ,mogły być ustawienia samego samego kodeka DivX .
Z doświadczenia wiem ,iż w przypadku kompresji w locie warto unikać wszelakich dodatkowych funkcji kodeka (deinterlace ,QP ,GMC ,Bidirectional) .
Być może przyczyną takiego stanu rzeczy okazało się złe ustawienie "frames/second" ?
Być może rozdzielczość ( w Twoim wypadku trochę niestandardowa - 340X276) ? .
Jeśli posiadasz procesor min. 500MHz można śmiało zastosować rozdzielczość 384X288 .
W koncu być może program ,którym "łapałes" kaltki okazał się nieodpowiedni .
Wiem ,że rożne karty tunera tv ,czy tez karty video różnie radzą sobie z roznymi programami .

Na koniec :
W najnowszym packu (DivX 5.05) w liście poprawek moiżna było wyczytać coś o zgrywaniu na żywo z zastosowaniem tego kodeka ,więc może chodzi tutaj o wesję samego kodeka ? .

Myślę iż przed przystąpieniem do poważnych prac (VHS-DivX) warto sprawdzić działanie aplikacji i kodeka dokonując krótkich (3-5min.) eksperymentów .Dopiero po upewnieniu się iz wszystko jest ok. przystapić do dłuższych sesji .

Tak czy inaczej cały czas wydaje mie się iż kodeki MPEG4 czy też DivX 3.11 ,3.22 lepiej sobie na tym polu (capturing w locie) radzą .
Pamiętam iz wersje 4.X oraz pierwsze wersje 5.X trudno wogóle było zmusic do poprawnego łapania klatek z VHS .Sytuacja poprawiła się od wersji 5.02 .
jaro

wolfdog 13.06.2003 23:32

Dzieki za odpowiedz

Problem rozwiazalem wycinajac pierwsze 50 klatek filmu nie wlaczalem przy kompresji zadnych filtrow

Procesor to pIV 2,4B

a rozdzielczosc ustawilem 352x288 tylko cropping mi troszke zjadl

jak daje wyzsza to jak tylko obraz sie ruszy to marszczy mi obraz (tragicznie to wyglada) pewnie jest to zwiazane z interlacem ale dysponyje tylko wejsciem vivo na msi gf4 ti4200

Kiedys pytales jak udalo mi sie pozbyc uciazliwego gubienia klatek przez ta karte: odpalam za kazdym razem zbundlowane oprogramowanie intervideo win producer i nagrywam nim kilka sekund a pozniej mozna juz spokojnie virtual duba uzyc. Nie wiem co tem program uruchamia ale jak tej czynnosci nie wykonam to niestety klapa ze zrzucania.

Pozdrawiam

januszp 13.06.2003 23:44

W przypadku wyższych roazdzielczości problem lezy oczywiście w interlace .
Kodek DivX posiada opcję "deinterlace-u" ,jednak zgrywanie w locie z włączona funkcja może skutkowac kosmicznym obciazeniem procesora ,co w rezultacie spowoduje utrate klatek .

Ciekawostka :
W przypadku zgrywania z dekoderów cyfrowych istnieją kanały tv (np. pakiet Cyfra+) ,których problem ten nie dotyczy .

"Crop" .
Zastosowanie tej funkcji oznacza iż zgrywasz matriał w formacie RGB .
Pomijając takie "obcięcie" można z powodzeniem zastosować podczas zgrywania format YV12 (niektóre programy daja możliwośc wyboru tego formatu) .
Plusem YV12 w przypadku zgrywania materialu jest zmniejszenie zapotrzebowania na moc procesora ,przez co istnieje szansa na zgrywanie w wyższych rozdzielczościach + "deinterlace" .

"Nie wiem co tem program uruchamia ale jak tej czynnosci nie wykonam to niestety klapa ze zrzucania."

Być może soft podmienia sterowniki odpowiedzialne za capturing ...ważne jest że to działa i gubienie klatek juz nie grozi .
jaro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:54.