Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   ??? kolory p³ytek ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/kolory-plytek-22537/)

SEBAW 19.06.2003 16:45

Re: ??? kolory p³ytek ???

Cytat:

michal_zb napisa***322;(a)
Mój odtwarzacz niektórych zielonych p³yt nie "za³apuje" natomiast bez problemu radzi sobie z niebieskimi i orygina³ami (srebrnymi). THX
Zielone p³yty mog± utrudniaæ odczyt w "starych" odtwarzaczach, poniewa¿ zawieraj± ftalocyjanine. Natomiast p³yty niebieskie zawieraj± cyjaninê, której odczyt sprawia mniej problemów.

memorando 18.06.2003 19:58

ja uwa¿am tak. Ze kolor plytek nie ma wplywu na zu¿ycie lasera. Dlaczego? Otó¿ w/g mojej teori uklad koryguj±cy b³êdy odczytu , Jest wa¿ny. je¿eli masz slabej klasy korekcjê b³êdów. Lub zbyt dobr±. to laser nic nie ma do znaczenia. To tylko soczewka na transporcie. Wa¿ny jest ca³y uklad odpowiedzialny za obróbkê d¼wiêku , mechanizm czytaj transport. I nie zu¿yje siê laser bardziej , jak bêdziesz u¿ywaæ plytek nie tloczonych. Ale pal razy 4 do 12 na ten sprzêt. Moja wie¿a sony nie ma problemów z odczytem cdków palonych razy 24. Ale to wszystko zale¿y od mechanizmu odpowiedzialnego za korekcjê. Np odtwarzacz cd klasy denon mo¿e mieæ problem z odczytem niektórych plytek mocno porysowanych. Za¶ troszkê tañszy model nie. I na odwrót. wszystko zale¿y od calej elektroniki, transportu, i warunków w jakich pracuje sprzêt. I klasy u¿ytych materia³ów przy produkcji odtwarzacza cd.

mallow 18.06.2003 16:31

kolorek plyty (raczej) nie ma wplywu na odczyt cd, srebrne orginaly czyta bez problemu bo sa to plytki tloczone ... to jak/czy bedzie odczytywac plytki zalezy tez od predkosci ich nagrania ...
pamietaj ze lasery odtwarzaczy sa slabsze wiec predkosc musi byc stosunkowo niska , moze ta niebiaska jest nagrana jakos szybciej
pzdro

pawelblu 18.06.2003 16:29

Podejrzewam ze nie bez powodu na masowa skale produkuje sie tylko wybrane kolory (a nie np zolty ktory mozna kupic ale pojedynczo). IMO chodzi glownie o stopien odbicia wiazki lasera od nosnika. Im lepszy (wyrazniejszy, mocniejszy) jest strumien odbity (tzn im mniej zaabsorbuje powierzchnia np. poprzez odpowiedni kolor) tym czytnik lepiej jest w stanie stwierdzic co jest zapisane na plycie. Czarne plyty sa jakby oddzielnym dzialem bo one w rzeczywistosci lakieru nie maja i sa matowe. Jezeli chodzi o porownanie "czy czarna jest lepsza dla lasera od silver lub innej metalicznej" to wydaje mi sie ze sam laser lepiej powinien pracowac na silverach, ale glowy za to nie dam ;p

Wiem ze sa tu ludzie ktorzy sie interesuja tymi cyjaninami i barwnikami wiec moznaby podyskutowac :)

tower 18.06.2003 16:29

WITAM
Masz pewnie stary odtwarzacz w którym dioda straci³a ju¿ swoj± sprawno¶æ(zu¿y³a siê).Mo¿esz podkrêciæ moc lasera w odtwa¿aczu ale zmniejszysz tym jeszcze ¿ywotno¶æ diody.MNiejsza moc lasera wymaga wiêkszego wspó³czynnika odbicia. Wypalaj zielone p³yty z pprêdko¶ci± 8x to powinny chodziæ.Na zu¿ycie lasera ma wiêc wp³yw moc oddawana praez niego a nie rodzaj p³yty.

michal_zb 18.06.2003 16:04

??? kolory p³ytek ???

Siemka
Zastanawiam siê czy kolor p³yty (czarna lub nieskie, zielone ;)) ma wp³yw na zu¿ycie lasera w stacjonarnym odtwarzaczu audio (czyt. radiomagnetofonie z CD). Mój odtwarzacz niektórych zielonych p³yt nie "za³apuje" natomiast bez problemu radzi sobie z niebieskimi i orygina³ami (srebrnymi). THX

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:24.