![]() |
nie moge nagrywac z max speedem
czesc
mam mały problem mam nagryware philips48 i robiłem test predkości nagrywania programem sciągniętym z cdrinfo i po tescie nie moge niektórych płyt nagrywać z predkością np 40x chociaz płyta jest przystosowana do tej prędkości zmieniłe firmware ale to nic nie dało przykład płyty np "hit" nagrywa 16x a na płycie pisze 40x ale np "platinium" nagrywa z taka predkością jak jest opisana płyta moze ktos moze cos poradzidz z gory dzieki morderca_pl mordercapl@poczta.onet.pl |
siemka
pewnie cię to niepocieszy ale mam ten sam problem ale na hp9364i.Większość płyt nagrywa się o połowe wolniej ale magiczne Platinium (ostatnio performance tez :P )palą się z max speed :/ Spróbuj zmienić bios nagrywarki ja teżbym to zrobił ale niemoge znaleść do tego g.... ;) eXi |
Podobny problem mam z moim LG GCE8400B otóż zamiast z prędkością 40x nagrywa z prędkością 32x ale mój problem spowodowany jest tym że moja palarka jest strasznie wybredna na jakość nośnika(tylko niektóre płyty nagrywa z prędkością 40x np ponoć firmy FUJI pali z 40x). DMA mam włączone dzięki INTEL APLICATION ACCELERATOR.
__________________________ Powered By: Intel Pentium III 633E Mhz, 128 Ram, k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana), k dźw AC 97 (zintegr), pł gł procomp i810, CD-Rom 50x, LG GCE8400B, Maxtor 40 GB i Windows 98 se |
To ze Hit 40x pali sie 16x (tzn wogole sie pali ;p ) to juz sukces :)
Jezeli pali Ci plyty typu TDK lub Verbatim 16x mimo oznaczenia 48x to bylby problem. PUENTA: Hit to gowno jakich malo i nie nalezy opierac diagnozy o te plyty. |
Jesli nagrywarka i sysytem sa sprawne to za spowolnienie faktycznej predkosci zapisu w stosunku do nominalnej podawanej przez producenta plyty odpowiada prawdopodobnie firmware nagrywarki. Zawiera on baze danych nosnikow i dopuszczalne maksymalne predkosci zapisu wyznaczone przez producenta nagrywarki dla poszczegolnych plyt. Jesli producent (w tym wypadku HP) stwierdzil ze dany nosnik nadaje sie do wypalenia z nizsza niz sugerowalby to jego indeks to nic na to nie da sie poradzic. Tak samo dzieje sie jesli wlozona plyta nie figuruje w tej bazie danych. W takim przypadku predkosc zapisu jest takze ograniczana do bezpiecznego poziomu, najczesciej x16-x20. W drugim z tych przypadkow pomoc moze update firmware'u, pod warunkiem ze w nowym producent uwzglednil juz dane nosniki.
|
Cytat:
...;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:25. |