![]() |
pomoc w sprawie linuxa
no wiec czy mozecie mi pomoc. Sprawa dotyczy LINUX MANDRAKE 9.1 BAMBOO (wesja byla sprzedawana w epicku)
1.) czy ta wersja MDK ma wbudowane drivery do GF4TI 4200 ? niestety moja wiedza na temat linuxa jest oparta tylko na mdk 8.2 i b. starej wersji suse i wiem tylko podstawy. A instalacja driverow jest jak narazie dla mnie zbyt skomplikowana. W razie gdy nie ma wbudowanych driverow to czy mozesz w prosty sposob wytlumaczyc jak sie je instaluje. 2.)I drugie pytanko, kolega mi przyniósl mandrake 8.3 jako obraz cd, mozesz mi powiedziec jak zrobic aby plytka byla od razu bootowalna i po odpaleniu kompa zaczynala sie instalacja? Pozdrawiam |
1Podejrzewam, ze tak.
Jak wystepuje jakis problem to moze opisz. 2.Jezeli to jest obraz to normalnie wypal i powinna byc bootowalna. |
1. Na pewno!
2. Plyta bedzie bootowalna po wypaleniu..., innej mozliwosci chyba nie ma :P pozdro ;) |
jeśli chodzi o sprzęt to tu sie wszystkiego dowiesz ;)
http://www.mandrakelinux.com/pl/hardware.php3 jeśli w MDK 8.2 były drivery do karty to w nowszej tez będą, a jeśli nie, to prawdopodobnie w nowej wersji już je dodali :) |
Ale warto zainstalować, sterowniki sćiągnięte ze strony Nvidia.
Dodają pełną obsługę akceleracji 3d i ogólnie są lepsze od tych standardowych(są oparte na detonatorach). A instalacja jest teraz bardzo prosta, ściąga sie plik, który się potem uruchamia i instalację można przeprowadzić w sposób automatyczny(tylko kilkianie OK) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:54. |