![]() |
Duron 1300, płyta główna i zasilacz
Witam, witam!
Chciałem sobie kupić durona 1300 i płytkę i mam w związku z tym pytanko: Czy do tego procka wystarczy mój stary zasilacz (chodzi mi tutaj o to czy ten zasilacz musi mieć dodatkowy kabelek zasilający do płyty głównej, tak jak do athlonów i P4)? :) |
250 watt styka :)
|
ja jade na 200W a mam durona 1.2 GHz.....
jest spoko......... |
Miałem identyczny dylemat. Duron 1300 i zasilacz 235W - minelo trzy miechy i zadnych problemów (podłączone hdd,fdd,cd-rom,cd-rw).Do tego płyta która jest podobno wyjątkowo "prądożerna" ecs k7s5a.
|
mimo ze 200-250 styka proponuje kupic jednak 300-400 zeby miec tak na przyszlosc ;)
|
Dzięki:)
|
"ja jade na 200W a mam durona 1.2 GHz....."
W przypadku ,gdy mamy do czynienia ze standardowymi komponentami to być może wystarcza . Schody zaczynają się w przypadku większej liczby kart PCI . Następny problem pojawi się w przypadku zainstalowania mocniejszej karty graficznej . W przypadku RADEON-a nawet zasilacz 300W może się okazać za słaby . Zresztą samo podłączenie RADEONA na zasilaczu 200W może skonczyć sie nawet jego spaleniem (zasilacz) lub nawet uszkodzeniem płyty głownej . Dodatkowo zbytnie przeciążenie zasilacza ujawnia się poprzez zaniżanie napięć ,zarówno +3.3V ,+5V jak i +12V .Może to powoadować niestabilność jednostki ,nawet jeśli wydaje nam się iz komputer jako tako działa prawidłowo .jaro |
Cytat:
|
Re: Duron 1300, płyta główna i zasilacz
W treści topiku jest pytanie o to, czy potrzebny jest dodatkowy kabel P4 a nie analiza mocy zasilacza.
Cytat:
Sorrrrry, że się czepiam.:chytry: |
Re: Re: Duron 1300, płyta główna i zasilacz
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Czyli jak mam płytę z dodatkowym gniazdem zasilającym to jak wsadze durona, to co muszę również podłączyć ten dodatkowy kabelek? Czy nie trzeba.
|
Cytat:
|
Będe kupował płytę firmy ASRock K7VT2 Via KT266A+LAN. Ta płytka jest podobno produkowana na licencji Asusa, ma bardzo pochlebne opinie w internecie. Kosztuje u mnie w sklepie 185 zł. Z tego co widziałem na zdjęciu to ma tylko jedno gniazdo zasilające.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:10. |