Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z zasilaczem (chyba) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-zasilaczem-chyba-22803/)

Laser 25.06.2003 22:57

Cytat:

emer74 napisa***322;(a)

Reasumując - co może "paść" w kompie???

Witam !

Jak wspomniał surff - mobo na pierwszy ogien idzie - po czym poznac ze masz juz po mobo - najczesciej wywala kondensatory - trudno to przeoczyc - kond. sie wybrzusza albo cos takiego :)

Pozniej leca hdd,i inne urzadzenia podłączone bezposrednio do zasilacza :) teroretycznie moze poleciec wszystko.... z tym nie ma co exPerymentowac.

surff 25.06.2003 22:46

Cytat:

emer74 napisa***322;(a)
Dzięki za rady.

Nurtuje mnie jednak jeszcze jedno: czy uszkodzenie zasilacza (spalenie, itp) może zaszkodzic podzespołom, czy np. płyta gł. lub hdd są jakos przed tym fabrycznie zabezpieczone.

Zasilacz moze namieszac sporo. Widziałem juz płyty z wybitymi kondesatorami , a winowajcą był power supplier;)

emer74 25.06.2003 22:42

Dzięki za rady.

Nurtuje mnie jednak jeszcze jedno: czy uszkodzenie zasilacza (spalenie, itp) może zaszkodzic podzespołom, czy np. płyta gł. lub hdd są jakos przed tym fabrycznie zabezpieczone.

surff 25.06.2003 21:27

Re: Problem z zasilaczem (chyba)

Cytat:

emer74 napisa***322;(a)
Witam. Mam starą obudowe z równiez starym zasilaczem 235W. Obudowa ma z tylu wyłącznik na zasilaczu. Problem polega na tym ze po właczeniu tego załącznika od razu zaczyna mi sie uruchamiac komputer!!!-bez wciskania POWER z przodu obudowy. Co to kompa to system(wimme) chodzi stabilnie , zadnych zwisów po 12-15 godz/dobe, jedynie co zauwazyłem to to że zamykanie systemu baaaardzo sie wydłuzyło , w czasie którego winda szuka czegos w fdd.
Nie wiem co z tym zrobic, czy trzeba od razu wymienic zasilacz, czy możliwe jest ze przez niego może mi cos paść w kompie?
Czy ktos mial podobny problem z zasilaczem?

W bios jest taka opcja, która powoduje właczenie komputera po utracie energii...zmien i bedziesz mógł włączyc koma normalnie, buttonem. Zrób tak jak radzi Laser.

Laser 25.06.2003 21:13

Witam !

Ja mysle ze nagly wzrost napiecia na zasilaczu płyta intepretuje tak samo jak wcisniecie przycisku power - nie wiem co o tym myslec ale zrób tak

wejdz do biosu mobo i wyłącz opcje restore on power los - jesli to nie pomoze to nie wiem :) czy moze zaszkodzic to podzespolom :)

emer74 25.06.2003 20:37

Problem z zasilaczem (chyba)

Witam. Mam starą obudowe z równiez starym zasilaczem 235W. Obudowa ma z tylu wyłącznik na zasilaczu. Problem polega na tym ze po właczeniu tego załącznika od razu zaczyna mi sie uruchamiac komputer!!!-bez wciskania POWER z przodu obudowy. Co to kompa to system(wimme) chodzi stabilnie , zadnych zwisów po 12-15 godz/dobe, jedynie co zauwazyłem to to że zamykanie systemu baaaardzo sie wydłuzyło , w czasie którego winda szuka czegos w fdd.
Nie wiem co z tym zrobic, czy trzeba od razu wymienic zasilacz, czy możliwe jest ze przez niego może mi cos paść w kompie?
Czy ktos mial podobny problem z zasilaczem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:45.