Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ale pech - zasilacz lub mobo padło :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ale-pech-zasilacz-lub-mobo-padlo-22811/)

Ziele 25.06.2003 23:30

Ale pech - zasilacz lub mobo padło :(

Nowiutki komputer i pochodził łacznie może z pięć godzin :buu: Własnie robiłem test 3dmarka a tu nagle sam się wyłączył i tyle go było. Nie reaguje wogóle na przyciskanie powera. Odpiołem wszystko od zasilacza pusciłem go bez mobo przez zwarcie zielonego przewodu z masą. Zmierzyłem napięcia miernikiem i są mniejwiecej w poządku. Więc chyba poszła płyta...ale jak? MSI to niby najstabilniejsze płyty.:buu: :buu: :buu:

sayan 25.06.2003 23:35

powinieneś się cieszyć ze wada wyszła od razu na początku i dostaniesz nową na gwarancji część. !!

ja to mam pecha bo mi sie jak coś ma zepsuć to dopiero po upływie gwarancji :P

Ziele 25.06.2003 23:39

No tak ale jak ją oddam na gwarancję to będę czekał 14 dni roboczych żeby usłyszeć że mobo jest spalone...a mi się z tym śpieszy bo to nie dla mnie komputer

Laser 26.06.2003 10:12

Witam !

A przypadkiem nie bawiles sie na tym kompie z jakims własnej roboty kabelkiem do COM1 ?? moze cos sie zwarło.

Nie wykluczone ze to była jakas wada ukryta MOBO - no niestety wpadki nawet najlepszym sie zdarzja.

Zobacz jeszcze czy na innym zasilaczu jest ok - moze sie nie zwalila chociaz nigdy nie wiadomo ...

Szkoda ... :(

Ziele 26.06.2003 10:33

Bawiłem sie ale już wcześniej więc raczej to nie wina kabelka. Używałem go też do łączenia innych komputerów i też wszystko chodziło jak należy.

mati1700 26.06.2003 12:27

Dokładnie.JA w swoim starym Pentiumie 166MHZ mialem dwukrotnie spalone mobo.Raz - nie wiem dlaczego - wyjąłem i wsadziłem wtyczkę zasilającą od dysku i mobo sie spalilo.Tzn wlączał się komp (ale tak jak przy CIHu czarny ekran i pisk).Po raz drugi mi się spaliło mobo jak próbowałem połączyć tego pentiuma z nowym kompem.Wyjąłem Com1 z obudowy ale nic mi sięnie udało połączyć (potrzebny siłą rzeczy kabel).Wszystko schowałem , skręciłem obudowę i z moim mobo stało sięznowu to samo co poprzednio.Czarny ekran , pisk. TO byl pamiętny 2000r. Nie zapomnę jak 1,5 miesiąca byłem na głodzie bez kompa :buu: I to było jeszcze w okresie wakacyjnym :buu:

Ziele 27.06.2003 02:08

A więc byłem w sklepie z tym nieszczęsnym kompem. Goście bardzo się zdziwili że msi padło. Ale dobra podłaczyliśmy go i dalej nic nie reagował. Później wymontowaliśmy płytę i podłaczyliśmy samą do zasilacza. Ale były fajerwerki. Mobo pieknie się zjarało. Mostek północny się stopił a w sklepie było pełno smrodu. Dobrze że było już bez innych podzespołów :D.... A jutro ponowna wycieczka do sklepu po nową płytę 8)

andrzejj9 28.06.2003 00:01

a mi kurcze wczoraj zepsula sie drukarka :( Zle wciagnela papier, jeszcze gorzej go wyplula (wlasciwie to musialem jej w tym pomoc ;) ) i potem nie chcial juz drukowac. Niby nie problem, na gwarancji jest wiec za najpozniej dwa tygodnie bede mial naprawiona, ale ja akurat pilnie potrzebuje wydrukowac zdjecie na papierze fotograficznym HP i wyslac je na konkurs. Czas do 30 czerwca.... Ehhhh, pech to pech :(

Ziele 28.06.2003 00:23

Kolejny pech. Teraz sie okazało że siadło coś jeszcze. Radeon 9500 też pójdzie najwyraźniej na wymianę. Pewnie uszkodzona płyta uszkodziła grafikę. W normalnej pracy jest wszystko ok. Wszystko chodzi miodzo do czasu odpalenia jakiś gierki 3d lub 3dmarka. Po paru/parunastu sekundach grafika się zawiesza. Przez chwile słychać jeszcze muzykę a później to już tylko restart kompa :( Radiator i pamięci są tak gorace że mozna sie oparzyć.

I zauwazyłem dzisiaj jeszcze coś dziwnego. Jak dotknołem kaloryfera to mnie kopnął prąd i to nieźle. W tym czasie moja noga dotykała obudowy komputera. Więc wychodzi że jest niezłe przebicie na obudowę z zasialcza. Czy przez to mobo mogło sie spalić?

CrazyLucas 28.06.2003 03:14

jak najbardziej
mozliwe ze padlo ci uziemienie jednostki centralnej i wystarczy ze cokolwiek innego (np monitor) bylo uziemione noi dymek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:24.