![]() |
Lg 8400b->lg 8402b
Zobaczyłem na cdrinfo że nagrywarka 8402b udostępnia UDMA więc postanowiłem sprawdzić. Mam lg 8400b z biosem oem IBM 1.12 który również udostępnia UDMA oraz Mount Rainer. Pobrałem więc biosy:
8401b v 1.04 8402b v 1.01 Sflashowałem kolejno 8400b v1.12->8401b v1.04->8402b v1.01 Potem odinstalowałem napęd i pomocniczy kontroler ide i uruchomiłem ponownie komputer(zrobiłem to również po wgraniu biosu 8401b v1.04). Po uruchomieniu wykryło mi napęd w biosie: HL-DT-ST 8402b firmware 1.10 Dlaczego wyskoczyło 1.10 zamiast 1.01 nie wiem.Tryb UDMA niedostępny. Komputer się uruchamia nagrywarka pracuje poprawnie. Tryb tylko Multiword DMA lub PIO. W info tool pokazuje wersje firmware 1.01. W nagrywarce przestała działać pomarańczowa dioda (jak w 1.12) Widać więc jakieś związki tego biosu z biosem ibm: 1.brak pomarańczowej diody 2.UDMA (miało być choć nie ma a w 1.12 jest na pewno) 3.Na początku w biosie jest wersja firmware 1.10 (pierwsza wersja biosu ibm do 8400b to chyba też 1.10) Podstawowa różnica to model napędu i brak Mount Rainer(może też miał być a u mnie nie ma) W opisie tej nagrywarki na cdrinfo napisane jest Interfejs IDE UDMA-2 Obsługa MountRainier Brak danych ponadto zdjęcie zawiera dwie diody(defacto może to być zdjęcie popularnej 8400b) Może te rozbieżności wynikają z teg że ja przerabiałem nagrywarkę 8400b.Jednak po przeróbc wszystko działa ok.Jednak moje nagrywarka posiada sprzętowy UDMA blokowany przez orginalny bios więc ten ob 8402 powinien udostępniać UDMA. Plyty CD-RW odczytwane są 40x a nie jak w przypadku ibm 32x Może gdzieś jest nowszy bios do 8402b:) |
Też wgrałem bios od 8402 (8401 nie próbowałem) - z tym samym efektem. Tylko zielona dioda, jedynie Multi-Word DMA 2 - brak UDMA, brak Mount Rainier. Te same dziwne sprawy ze wskazywaniem wersji biosu (1.10 lub 1.01). Jedyna różnica na korzyść (pozornie, jak się okazuje) - przedtem płytę RW-HS LG 4-10x nagrywała tylko z prędkością 10x, a teraz nagrała z prędkością 12x, ale z paskudnymi błędami - dużo żółtych i czerwonych (!) pól.
Zaraz będę wracał do 1.12 IBM. |
Pamiętasz jak pisałem płycie eproformance 12x która nagrywa się10x z tym biosem ta płyta równiż nagrywa sie 12x
|
Pamiętam.
Tę samą płytę LG skasowałem i po ponownym wgraniu biosu 1.12 nagrałem na nią jeszcze raz dokładnie to samo - z prędkością 10x. Wynik był dużo lepszy - choć nie bezbłędny - trochę żółtego, brak czerwonego. Fakt faktem, że sama płyta jest taka sobie, ale co komu po większej prędkości nagrywania, jeśli są błędy? |
Ja też zaraz wróce do 1.12 bo dla mnie też najważniejsza jest bezbłędność zapisu a nie szybkość. Po co mi płyta z czerwonymi polami jeżeli moge mieć z zielonymi tracąc co najwyżej minutę
|
Tylko czemu w 8402 to udma nie działa przecież jest napisane że działa
|
No wiesz, nie zawsze można bez zastrzeżeń wierzyć w pisane. Ludzie wypisują w różnych miejscach różne rzeczy, czasem się po prostu mylą, czasem nie wiedzą dobrze, a i tak piszą...
Jak w tym dowcipie o facecie co wierzył w pisane. Na płocie było napisane "d**a", facet uwierzył, pogłaskał i weszła mu drzazga. |
Masz racje nawet zdjęcie chyba jest 8400 bo są dwie diody
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:36. |