![]() |
Upg BIOSU płyty głownej pod win2k ... JAK >>??<<
Ilość załączników: 1
Witam !
Problem dziwny ... Przygotowywuje sie do upg biosu mojej przyszlej plyty głównej ze strony teoretycznej jak i potrzebnych rzeczy - ogólnie postepowanie znam ale jest problem. Wg instrukcji potrzebna jest dyskietka systemowa na która trzeba przekopiowac pliki potrzebne do flashowania / p4p800.exe, p4p800.ami, i jeszcze jakis / Ale jak zrobic dyskietke SYSTEMOWA w win2k ?? / startowe wiem jak stworzyc ale to nie to !!/ Dodam ze ta z 98se nie dziala wywala blad . jak zatem zrobic upg biosu na 2k ?? Aha nie da sie zrobic fdd systemowego tak jak w XP ... funkcja format a: /s nie działa ... |
Upgate Biosu chcesz robic pod WIN2000???
|
popros kogos zeby ci zrobil obraz systemowki w98 np winimagem i podeslal
|
Najlepiej obraz dyskietki Win95
|
Nie wiem po co ci dyskietka z dosem. Nowe płyty go nie potrzebują do flashowania biosa. Ja mam płytę s biosem Awarda w wersji 6.0PG na chipsecie 845P i do wgrania nowego biosa wystarczyła dyskietka z dwoma plikami: awdflash.exe i bios.bin. Z Ami biosem jest podobnie. Poprostu wkładasz duskietkę z tymi pliczkami i przy botowaniu wciskasz odpowiednią kombinacje klawiszy. U mnie bodajże jest to Alt+F2.
|
Być może rozbawi Was moja rada- ale "prostym" wyjściem jest zakup płyty głównej np. firmy Gigabyte -tak prostej aktualizacji BIOS-u jeszcze nigdy nie widziałem. :P :P :P || || || ||
|
Cytat:
|
Cytat:
|
zwykle producent umiesza obraz startowej dyskietki na swoim serwerku to dla ludzi którzy nie posiadają produktów m$ a jak nie umieszcza to proponuje np poszukać na stronie mitsumi / oni na pewno umieszczali takie cuś :) /
pozdro |
Witam !
Taka jest instrukcja dołaczana z biosem: P4P800 Deluxe BIOS v.1008 BIOS update procedure 1.Don't use EZflash and Afudos to update v.1008 2.Download and unzip P4P81008.zip. 3.Copy all files into the floppy disk,or you might have problem with updating BIOS. 4.Boot the system into DOS prompt. 5.Simply execute "P4P81008.exe" file to update BIOS. Do not shutdown and restart the system while updating the BIOS! a taka na www asusa http://www.asus.com.tw/support/engli...ios/index.aspx UWAGA - mnie dotyczy flasher załaczony z biosem tzn ten specyficzny exe p4p800.exe który jest flasherem nie zadne afuflashe, ezflashe :) |
Cytat:
Update BIOSa robisz spod DOSa: musisz mieć dyskietke startową. 8) |
Cytat:
Essem bardzo słuszne spostrzezenie :) ;) Ok okazało sie ze zeby to sie kupy trzymało to fdd systemowa z win98se musi byc lekko zmodyfikowana - zeby ruszyła na kompie na którym jest jeszcze w2k / nie wiem czemu ale tak jest / Fdd systemowa do upg biosu musi zawierac nastepujace pliki z systemu win98se :) - command.com - msdos.sys - IO.sys I TYLKO tyle :) Oryginalna zawiera jeszcze 4 plik drvspace.bin który nalezy usunac z oryginalnego fdd systemowego :) Thx za pomoc - pozdro |
Ilość załączników: 1
kontynuujac monolog :) to sie przydaje - bardzo przydaje :)
|
Tak na przyszłość http://www.bootdisk.de/bootdisk.htm dyskietki startowe do wyboru i koloru
A tutaj dyskietka startowa z paroma przydatnymi progsami np. niski format dysku http://www.vojtas.fr.pl/cichy/files.shtml |
Cytat:
Jeżeli partycja jest FATxx to te pliki mogą zostać. 8) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:44. |