![]() |
Server FTP BullerProof
Witam.
Być może jest już gdzieś na forum CDRinfo odpowiedz na to pytanie, ale nie mam już siły szukać, więc wole zapytać :). Sprawa jest taka, że przy użyciu programu BullerProof FTP Server v2.21 "zakładam" server FTP wszystko wydaje się być oki, u mnie wszystko działa, wpisuje w Internet Explorer adres ftp://... numerek... i widze wszystko tak jak powinno być, ale mojego serverka nie widać z innych komputerów. Co mam zrobić, żeby mieć pewność że FTP jest widziane poza moim komputerem, bez pomocy osób trzecich (nie chce mi się każdej osobie pisać i tłumaczyć co ma robić, a i tak później nie potrafią mi powiedzieć czy działa czy nie :)))) itp). Dzięki Pozdrawiam |
to jest chyba częsty przypadek, tez sie tym bawilem, tez to mialem
|
pobaw się cerberusftp lub cesarftp /obydwa darmowe i cysorz ;) ma jeszcze ograniczenie pasma dla ssaczy /są prościutkie w konfiguracji i bezproblemowe /ze wskazaniem na cerberus bo na cesar miałem taką fazę że z linii komend ftp:...... alles było ok i na operze tak samo a ie5.5 nie mogł się zalogować
a co do tego problemu to nie siedzisz czasem za jakimś murkiem ognistym? a co zgłasza ftp /zero odzewu?/ pozdro |
Jeśli jesteś w sieci lan czyli za serwerem to nie ma szans żeby ktos wszedł na twój ftp z zewnątrz. Mogą wejść tylko osoby z twojej sieci. No chyba że masz sdi czy cos podobnego to nie wiem. Ja używam Serv-U zamiast udostępniania przez otoczenie sieciowe.
|
a moze masz wew. IP...;) (joke) ;)
|
Cytat:
Internet mam przez ACN, ale również ACN-owcy nie widzą mojego FTP, byćmoże to wina tego programu. Zrobie tak jak radzicie, zmienie program i zobacze czy to coś zmieni. pozdr. |
wlasnie moze masz maskowanie ip np 192.168.0.1 ?
w takim przypadmu musisz polozyc ftp na routerze a udzialy dopiero benda na twoim no chyba ze z adminem pogadasz i pewnie z ISP |
Cytat:
do tak do konca nie jest prawda. Ja jestem w sieci LAN i jak przekonali sie niektorzy koledzy z tego forum jestem widoczny z serwerem ftp w dowolnym miejscu Polski.Program ktory kolega uzywa nie jest za FREE i moze tu problem. Poza tym do ftp potrzeby jest klient ftp jesli sa to win98 ( na xp mozna skonfigurowac nowe miejsca sieciowe)chyba ,ze serwer dopuszcza logowanie gosci. PS. Uzywam Serv_U |
A jak to zrobiles że cie widać za serwerem sieci? Tzn da sie ale tylko w połowie. Admin zrobił mi przekierowanie jednego protu do mnie i w ustawieniach ftp dałem żeby na nim przyjmował połaczenia. Byłem widoczny z zewnątrz. Uzytkownicy z własnym ip (sdi, modemy, itp) mogli wchodzić na ftp i pobierac pliki ale jak ktoś był za serwerem tak jak ja to zaraz po nawiązaniu połacznia server odłaczał je (( Nie mógł wysłac jakis danych czy cos takiego...
|
bgn, jak ty to zrobiles?
Mam Serv-U i tez bym tak chcial :-) |
wszystko chodzi na porcie 21, a admin nie moze go blokowac, bo mam prawo korzystania z serwerow FTP. Faky , ze admina mam bardzo przyzwoitego
|
jak ja postawie to wchodze na servo providera, a jak zmienie port?
|
@bgn to pewnie u ciebie na servere nie ma ftp i dlatego wszystko chodzi. U mnie niestety sie tek nie da :(
|
przekierowanie portu wszystko zalatwia. przerabiałem to u siebie na kompie. w tej kwestii wielce pomocny okazał się bas. a jeśli chodzi o łącznie się z sieci loklanej [to o czym pisał ziele] to chyba ustawienie trybu pasywnego rozwiązuje problem
|
dobra ale co z ludźmi co są za serwerami? Bo ci z własnym ip wchodza bez problemu...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:18. |