Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Server FTP BullerProof (https://forum.cdrinfo.pl/f5/server-ftp-bullerproof-23006/)

Patrixs 03.07.2003 16:28

Server FTP BullerProof

Witam.

Być może jest już gdzieś na forum CDRinfo odpowiedz na to pytanie, ale nie mam już siły szukać, więc wole zapytać :). Sprawa jest taka, że przy użyciu programu BullerProof FTP Server v2.21 "zakładam" server FTP wszystko wydaje się być oki, u mnie wszystko działa, wpisuje w Internet Explorer adres ftp://... numerek... i widze wszystko tak jak powinno być, ale mojego serverka nie widać z innych komputerów. Co mam zrobić, żeby mieć pewność że FTP jest widziane poza moim komputerem, bez pomocy osób trzecich (nie chce mi się każdej osobie pisać i tłumaczyć co ma robić, a i tak później nie potrafią mi powiedzieć czy działa czy nie :)))) itp).

Dzięki
Pozdrawiam

Patrix 03.07.2003 16:38

to jest chyba częsty przypadek, tez sie tym bawilem, tez to mialem

cana 03.07.2003 16:57

pobaw się cerberusftp lub cesarftp /obydwa darmowe i cysorz ;) ma jeszcze ograniczenie pasma dla ssaczy /są prościutkie w konfiguracji i bezproblemowe /ze wskazaniem na cerberus bo na cesar miałem taką fazę że z linii komend ftp:...... alles było ok i na operze tak samo a ie5.5 nie mogł się zalogować

a co do tego problemu to nie siedzisz czasem za jakimś murkiem ognistym? a co zgłasza ftp /zero odzewu?/

pozdro

Ziele 03.07.2003 17:00

Jeśli jesteś w sieci lan czyli za serwerem to nie ma szans żeby ktos wszedł na twój ftp z zewnątrz. Mogą wejść tylko osoby z twojej sieci. No chyba że masz sdi czy cos podobnego to nie wiem. Ja używam Serv-U zamiast udostępniania przez otoczenie sieciowe.

Adik 03.07.2003 17:01

a moze masz wew. IP...;) (joke) ;)

Patrixs 03.07.2003 17:07

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Jeśli jesteś w sieci lan czyli za serwerem to nie ma szans żeby ktos wszedł na twój ftp z zewnątrz. Mogą wejść tylko osoby z twojej sieci. No chyba że masz sdi czy cos podobnego to nie wiem. Ja używam Serv-U zamiast udostępniania przez otoczenie sieciowe.

Internet mam przez ACN, ale również ACN-owcy nie widzą mojego FTP, byćmoże to wina tego programu. Zrobie tak jak radzicie, zmienie program i zobacze czy to coś zmieni.

pozdr.

netkafejas 03.07.2003 19:28

wlasnie moze masz maskowanie ip np 192.168.0.1 ?
w takim przypadmu musisz polozyc ftp na routerze a udzialy dopiero benda na twoim no chyba ze z adminem pogadasz i pewnie z ISP

bgn 04.07.2003 14:22

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
************************************************** **
do tak do konca nie jest prawda. Ja jestem w sieci LAN i jak przekonali sie niektorzy koledzy z tego forum jestem widoczny z serwerem ftp w dowolnym miejscu Polski.Program ktory kolega uzywa nie jest za FREE i moze tu problem. Poza tym do ftp potrzeby jest klient ftp jesli sa to win98 ( na xp mozna skonfigurowac nowe miejsca sieciowe)chyba ,ze serwer dopuszcza logowanie gosci.
PS. Uzywam Serv_U

Ziele 04.07.2003 15:16

A jak to zrobiles że cie widać za serwerem sieci? Tzn da sie ale tylko w połowie. Admin zrobił mi przekierowanie jednego protu do mnie i w ustawieniach ftp dałem żeby na nim przyjmował połaczenia. Byłem widoczny z zewnątrz. Uzytkownicy z własnym ip (sdi, modemy, itp) mogli wchodzić na ftp i pobierac pliki ale jak ktoś był za serwerem tak jak ja to zaraz po nawiązaniu połacznia server odłaczał je (( Nie mógł wysłac jakis danych czy cos takiego...

MaciejT 04.07.2003 20:08

bgn, jak ty to zrobiles?
Mam Serv-U i tez bym tak chcial :-)

bgn 05.07.2003 14:06

wszystko chodzi na porcie 21, a admin nie moze go blokowac, bo mam prawo korzystania z serwerow FTP. Faky , ze admina mam bardzo przyzwoitego

MaciejT 05.07.2003 14:50

jak ja postawie to wchodze na servo providera, a jak zmienie port?

Ziele 05.07.2003 15:22

@bgn to pewnie u ciebie na servere nie ma ftp i dlatego wszystko chodzi. U mnie niestety sie tek nie da :(

przemas 05.07.2003 16:20

przekierowanie portu wszystko zalatwia. przerabiałem to u siebie na kompie. w tej kwestii wielce pomocny okazał się bas. a jeśli chodzi o łącznie się z sieci loklanej [to o czym pisał ziele] to chyba ustawienie trybu pasywnego rozwiązuje problem

Ziele 05.07.2003 20:21

dobra ale co z ludźmi co są za serwerami? Bo ci z własnym ip wchodza bez problemu...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:18.