![]() |
NERO i płyty
Mam pytanie!
Dlaczego NERO (u mnie :-)) żle odczytuje pedkość z jaką można nagrać płytę. ostatnio nagrywam na XDISC FLASH teoretycznie 40x - NERO wykrywa je jako 16x i nie pozwala nagrać z większą prędkością (a może można, tylko nie potrafię) Będę wdzięczny za porady. |
Witam !
Nagrywarki maja wbudowane systemy które sprawdzaja z jaka max predkoscia mzona nagrac CD aby była to predkosc bezpieczna dla płyty. Nie ma co ukrywac CD ktore wymieniles do najlepszych nie naleza wiec ciesz sie ze az 16x pozwala Ci wypalac - bo czasami nie da sie wypalic albo wypala sie z błedem i po plycie. Mozliwe tez ze nagrywaka nie ma w swojej bazie / w biosie / danej płyty i niepoprawnie ja interpretuje - dlatego nalezy zmieniac biosy na nowsze :) Ale w Twoim przypadku stawiam na to pierwsze - kup na probe płyty VERBATIM, DYSAN, TDK i powinno byc ok :) |
Ilość załączników: 1
aha system ten da sie wyłączyc - o ile Twoja nagrywarka to nie NEC bo tam sie podobno nie da funkcja zaszyta na stale :)
Jak to zrobic - NERO - menu Nagrywarka - > wybór nagrywarki i pojawi Ci sie okno jak nizej - kliknij na opcje. To po lewej to system ochrony niedopelnienia bufora - ma zostac wlaczone a to po prawej w ramce to system który bada z jaka max predkoscia moze byc nagrana cd - mozesz to wylączyc ale nie polecam. Nie podales jaka masz nagrywake 0 wiec ta opcja moze sie nazwyac u Ciebie inaczej niz u mnie. :) ale jest w tym samym miejscu |
Wiesz, co? Z ciekawosci sprawdzilem... i nie mam tej drugiej opcji... :) Jedynie "SMART BURN - wlaczone [X]" ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzięki wszystkim za odpowiedź, trochę mnie uspokoiliście.
Ja w porównaniu z LASER wypadam trochę blado bo mam tylko Samsunga SW248B, ale dzieki! |
hehe ja nawet o takich płytkach nie słyszałem ;-) może to jakieś badziewiarskie? bo jak tak to lepiej szybciej niż 16x nie nagrywac
|
kolejny UFO-tronik - kupowac tylo jak naprawde nie ma kasy
btw - ostatnio trafilem na dysan z kratkowana gora (jak to tam nazywaja) za 1.1zl/szt w detalu - tak wiec porzadne plyty wcale nie musza byc drogie |
Cytat:
To są Harlequiuny :) byl o nich dosc spory topic :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:36. |