![]() |
B³êdne nagrywanie p³yt DVD+R (model HP 200i)
Witam !
Mam podobny problem z nagrywaniem p³yt DVD+R na swojej nagrywarce DVD HP 200i DVD+R/RW. P³yty RW nagrywaj± siê idealnie, ani jedna nie nagra³a siê z b³êdem. Natomiast p³yty R w formacie DVD Video nagrywaj± siê najczê¶ciej z b³êdem lub bez b³êdu, ale zacina siê potem film na koñcówce filmu przy odtwarzaniu. Straci³em mnóstwo kasy na ró¿ne p³yty: TDK, Platinum, Esperanza, Datex, Akoss. Tylko ok. 5 p³yt nagra³o mi siê bez b³êdu i chodz± prawid³owo, reszta posz³a do kosza. Nie wiem ju¿, co mam zrobiæ, próbowa³em na wiele sposobów. Nagrywa³em w NERO, na oryginalnym oprogramowaniu HP. I nic, taki sam objaw. W nero jest taka opcja przy wypalaniu DVD Video "Book Type DVD-ROM" - nie wiem, co ona dok³adnie znaczy, ale przy jej zaznaczeniu i tak ¼le siê nagrywa³y plyty +R :'( Na poczatku mysla³em, ¿e to wina p³yt, jednak ta opcja odpada. Potem, ¿e lasera, ale skoro nagrywa idealnie DVD+RW to z R nie powinno byæ problemu. Nie próbowa³em jeszcze na oryginalnych p³ytach DVD+R firmy HP. Na dniach mam otrzymaæ jedn± p³ytkê na próbê i wtedy wy¶lê odpowied¼, co i jak. Nagrywa siê czasami bez b³êdu, czasami z b³êdem: np. "SCSI Target Error". AHA, p³yty DVD DATA nagrywaj± siê tak samo, raz z b³êdem, raz bez niego i te bez b³êdu raz s± czytane, a raz nie. Je¿eli kto¶ by wiedzia³, jaka mo¿e byæ przyczyna, to BARDZO PROSZÊ o odpowied¼ co robiæ. POZDRAWIAM WSZYSTKICH u¿ytkowników nagrywarek DVD :) |
Próbowa³e¶ odtworzyæ te p³yty na innym odtwarzaczu DVD,i czy jest on zgodny ze standardem DVD+R/W.
|
B³êdne nagrywanie DVD+R
Tak, sprawdza³em na kilku innych firm stacjonarnych odtwarzaczach DVD zgodnych ze standardem +R/W i wystêpuj± liczne zaciêcia przy odtwarzaniu.
Nie mogê poj±æ, dlaczego na +RW wszystko nagrywa siê idealnie, na +R natomiast z b³êdami... |
Je¶li chcesz, ¿eby Ci ktokolwiek pomóg³, my¶lê ¿e powiniene¶ zacz±æ od dok³adnego opisania, krok po kroku, jak te p³yty kopiujesz.I jakim oprogramowaniem ? I zanim napiszesz, sprawd¼ na forum, jest sporo opisów.Nie wykluczone ¿e wina jest po stronie HP-ka, ja podobnie mia³em ze swoj± nagrywark±, sprawd¼ wersjê biosa.
|
Kilka dni temu znalaz³em newsa na stronie g³ównej CDrINFO ze nagrywarki DVD+R/W z prêdko¶ci± nagrywania max. x2.4 mo¿na ich wersjê biosu uaktualniæ i ¿e bêd± nagrywa³y p³ytki DVD x4. Czy taka uaktualniona wersja mo¿e rozwi±zaæ w.w. problem?
Czy aktualizacja biosu du¿o daje, czy jest kosztowna i czy realne jest, aby z oryginalnej prêdko¶ci 2.4 zrobiæ x4? Prosze o odpowiedzi Co do opisywania robienia filmów to ju¿ nied³ugo postaram siê opisaæ co i jakimi programami robi³em. POZDRAWIAM ! |
no true-prawda,tylko jeszcze plytek w sklepie nie ma , ale w japan juz sa !!!
zobacz tu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=23212 |
Po d³ugich wyszukiwaniach problemu znów piszê odpowied¼ na forum.
Tworzê kopiê bezpieczeñstwa swojej p³yty DVD korzystaj±c z programu DVD Shrink ver. 2.3. Zostawiam tylko sam materia³ filmowy, tzn. film oraz jedn± ¶cie¿kê d¼wiêkow±, oraz ewentualnie napisy. Po wykonanym authoringu mam pliki gotowe do wypalenia na p³ytkê. Wypalaj±c poprzez Nero 5.5.10.42 z dysku na plytkê wyskakuje b³±d na 19 min. nagrywania "SCSI TARGET ERROR" lub nagrywa siê bezb³êdnie, ale podczas odtwarzania s± "zaciêcia". Tak wiêc najpierw nagrywam na +RW, potem z p³yty +RW kopiuj±c w ca³o¶ci p³ytê kopiujê na +R. Nie wyskakuj± b³êdy podczas nagrywania, ale s± zaciêcia filmu przy pó¼niejszym odtwarzaniu. Albo po ok. 100 min filmu, albo ostatnio mi siê zdarzy³o ju¿ po 15 min. nagrywa³em na rozmaitych no¶nikach, tak jak to opisywa³em wcze¶niej. Nagrywalem te¿ na firmowej p³ytcen +R HP. Taki sam objaw. Nagrane p³yty sprawdza³em na kilku odtwarzaczach wewn±trznych oraz stacjonarnych zgodnych ze standardem +RW P odejrzewam tylko, ¿e albo ¼le robiê authoring p³yty [co jest ma³o prawdopodobne] albo muszê wgraæ now± wersjê biosu - mam 1.36, a najnowsza jest 1.51 Obawiam siê tylko, czy gwarancja wtedy mi przepadnie ? Prosze o odpowiedzi Tak wiêc na¶wietli³em mam nadziejê do¶æ jasno problem. BARDZO PROSZÊ O ODPOWIEDZI |
a probowales wypalac clonedvd. ja mam 1.1.4.1 i wszystko mi dziaa jak nalezy. tez robilem tak jak mowiles w DVD Shrink 2.3 i potem w clonedvd i wszystko jest ok.
no chyba ze to problem + bo ja mam - a sprawdz jeszcze bezposrednio odtwarzanie tych pliczkow z hdd, do tego mozesz uzyc np. PowerDVD 4.0. Jak film bezposrednio z hdd bedzie juz poszatkowany to znaczy ze to nie jest wina nagrywarki. |
Tak, próbowa³em nagrywaæ w Clone DVD ver. 1.1.7.1 - by³a to kopia 1:1, a ¿e posiadam tymczasowo tylko jeden napêd, najpierw odczyt i zapis na dysk, potem wypalanie na +R i to samo, skacze obraz, nawet nie pod koniec filmu, ale juz po 15 min ! [?]
Pliki najpierw sprawdzi³em programikiem Power DVD XP 4.0 - tak jak zaleci³e¶, film szed³ bez zarzutu ... kolejna p³yta +R do kosza :( Robi³em tak¿e programem DVD2One ver. 1.1.3 i nic, sprawdzi³em na dysku-jest OKI, na p³ycie R nie jest OKI. Ostatnio znalaz³em info o instalacji sterowników ASPI - czy to co¶ pomo¿e, co s±dzicie o aktualizacji owych sterowników ? Aktualnie mam wersje plików: WNASPI32.DLL ver. 1.0 WINASPI.DLL ver. 1.0 APIX.VXD ver. 4.0 ASPIENUM.VXD ver. N/A [nieznana] --------------------------------- Czy aktualizacja tak¿e sterowników kontrolera IDE przyda³aby siê ? BARDZO PROSZÊ O ODPOWIEDZI i z góry dziêkujê |
no to juz wiadomo ze to cos z nagrywara.
teraz inne pytanie czy po wlozeniu nagrywary do kompa zainstalowales na nowo system. Ja jak wlazoylem to tez mialem problemy, niektore programy mi wogule nie chcialy wypalac, a jak na nowo instalnalem system to teraz wszystko dziala jak trzeba. Ale jesli sie nie myle to nie trzeba na nowo instalowac systemu, tylko wywalic stare i na nowo zainstalowac oryginalne wondowsowe drivery do nagrywary. Niestey nie wiem jak to sie robi dlatego tez na nowo instalnalem system, ale moze ty wiesz to nie bedziesz musisal na nowo instalowac. powodzenia |
Postanowi³em nie czekaæ i zainstalowa³em drivery ASPI ver. 4.71.2
Niestety, próbowa³em wypaliæ po instalacji p³ytkê z tym samym filmem, co wcze¶niej i objaw taki sam:( Zauwa¿y³em jednak nastêpuj±c± ró¿nicê: najpierw obraz zaczyna³ siê zawieszaæ na stacjonarnym odtwarzaczu po ok. 30 min filmu, natomiast po zainstalowaniu driverów ju¿ pod koniec filmu, ok. 70 min. Tak wiêc my¶lê, ¿e nie jest to wina ani programów do authoringu, ani programu do wypalania, ani driverów ASPI, ani czystych p³yt. Pozostaje tylko jedna mo¿liwo¶æ-pod³±czenie kablami IDE nagrywarki do komputera. Ale z drugiej strony, gdybym ¼le j± pod³±czy³, nie by³aby widziana przez system. Mam dwa dyski twarde i jedn± nagrywarkê DVD, dyski s± na jednym kablu IDE, nagrywarka ustawiona na MASTERa na drugim kablu IDE, wiêc wszystko powinno byæ OK. Nie próbujê wiêcej wypalaæ na p³ytach +R, bo i tak ju¿ sporo kasy straci³em na nie. Czekam niecierpliwie, a¿ kto¶ rozwi±¿e mój problem. Proszê o odpowiedzi PS. spróbujê jeszcze zainstalowaæ na nowo system, ale w±tpiê, aby to pomog³o :( |
PROBLEM ROZWI¡ZANY !!!
Witam ponownie !
Poszed³em do kolegi, który mia³ WINDOWS XP, pod³±czy³em nagrywarkê, zainstalowa³em oprogramowanie i skopiowalem p³ytê w locie 1:1. Wszystko posz³o bezproblemowo, po nagraniu ka¿dy ze sprawdzanych wcze¶niej odtwarzaczy nie zaci±³ siê w ¿adnym miejscu. Wcze¶niej nagrywa³em na Windows 98, i pewnie dlatego, ¿e +RW jest nowszym formatem nie mog³em pod tym systemem poprawnie wypaliæ p³yty. Dziekujê wszystkim bardzo za pomoc POZDRAWIAM !!! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:23. |