![]() |
szybkie pytanie o grafikę
mam złożyć kompa dla córki mojej ciotki. najważniejszym kryterium jest cena. potem jakość. największy problem jak do tej pory mam z grafiką. max kasy jaki moge przeznaczyć na to oznacza zakup Geforce 4 Mx440 64mb DDR. no chyba ze lepszym rozwiazaniem bedzie jakis radeon. jeśli chodzi o to co na razie biorę pod uwagę to MSI Geforce 4 Mx440 64mb/t8x DDR TV Out oraz Gainward Gf4 440 OEM TV-Out może ktoś cos zasugeruje co wybrać.
|
Re: szybkie pytanie o grafikę
Cytat:
PS O grach pisałem bo czytałem w necie że niektóre gry nie chodzą na radkach ale do tej pory ja nie trafiłem na ten problem. Tu masz materiał do przeczytania i przemyślenia http://www.benchmark.pl/ po lewej stronie jest tabela z zestawieniem kart graficznych w której zamieszczono porównanie radeon 9000 (9100 jest szybszy) z GF 440MX. Link do tego testu http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html |
cena jest za wysoka. 340 zl i musialbym z wlasnej kieszeni dokladac
|
Gainward GF4 PowerPack!
Pro/600 TV 280PLN BRUTTO wg www.gainward.pl procesor graficzny NVIDIA GeForce4 MX440 taktowanie rdzenia 270 MHz taktowanie pamięci 400 MHz pamięć 64MB DDR / 3,6ns / 128 bit wyjścia / wejścia VGA, TV-out obsługiwane standardy DirectX 7.0, OpenGL 1.3 chłodzenie pasywne (procesor) Ja bym wział tego Gainwarda - nie ukrywam - mam karte tego producenta i bardzo ja sobie chwale :) Aha gainward ma pasywne chłodzenie a MSI aktywne - jesli to ma byc komp do pisania maili i siedzenia na chatach w nocy to lepiej aby byl jak najchiszy - ja jestem za Gainwardem ale w WERSJI box sobie wez - roznica doslownie paru złotych ... a masz pewnosc ze w transporcie sie nie uszkodzi - pudelka b,solidne :) |
najlepiej napisz jaką masz konfiguracje, wszystkie podzespoły jakie chcesz kupić
|
Cytat:
|
athlon xp 1700+
asrock k7vt2 256MB 266MHz liteon x52 a4tech www11 klawiatura logitech jakies glosniki [chyba creative] listwa + cooler dysk z conajmniej 2 roczna gwarancja moze byc 40Gb bedzie 60Gb jak kasy starczy no i ta grafika z ktora tak sie waham albo ktorys z tych dwoch wymienionych mx 440 albo radeon 9000 wszystko musze zmiescic ponizej 1600 [z logitecha nie chce rezygnowac bo nie chce kupywac badziewia, a sam tez od przypadku do przypadku bede z tego korzystal] i to by bylo na tyle tak sobie mysle czy by nie zrezygnowac z takiej grafiki o ktorej wspominialem i kupic cos tanszego [nawet o polowe] - powstaje wtedy kolejny problem co by to mialo byc - i zainwestowac w wiekszy dysk albo obciac po prostu koszty ktore maja tu BARDZO duze znaczenie; w koncu ani ciotka ani jej corka za duzo w gry nie beda grac a przynajmniej nie w te najnowsze [jak znam zycie to bedzie jakis tetris , kulki lub cos rownie wymagajacego] caly ten zestaw ktory wymienilem bedzie wynosil ok 1600 do tego monitor ale ta kwestia na razie jest na boku i nie trzeba podejmowac decyzji a w kwestii grafiki wydaje mi sie ze jest to najbardziej newralgiczny punkt calego tego zestawu. chyba wlasnie tam pieniadze beda najbardziej niewykorzystane. czekam na jakies sugestie, podpowiedzi, pomysly |
Witam !
Jesli jestes pewnien ze gry nie beda wchodzic w rachube to kup karte ktora bedzie dawała dobrej jakosci obraz - osiagi tutaj nie maja znaczenia - w tej kwestii guruje raczej Radeon, pamietac tez nalezy zeby nie kupic czegos co np nie bedzie umiało pracowac w 1024x768 w 85hx odswiezaniu - to dzis niedopuszczalne. Kwestia dysku - wiem ze jak dzis kupowac hdd to najbardziej ekonomicze wyjscie to 80GB - ale ... nie wiem jaki hdd masz na oku ale ja stawiałbym na konstrukcje 40GB kto wie czy nie z 5400 rpm- przeciez nie bedzie gier co pewnie najwyzej film a do tego nie trzeba chyba 7200rpm i 8mb cacheu ?? - co do karty graficznej hmm Riva TNT 2 bedzie pewnie juz małym przegieciem ale karty na tym chpie od markowych producentów były naprawde ok - sam na konstrukcji CREATIVA w GTA3 pocinałem :) Mysle zeby kupic DOBRY monitor - o ile bebechy nie musza byc super szybkie to przy pracy z kompem nic nie meczy tak jak zły monitor - pracowałem kiedys na LG 15' nie wiem co to było ale po 20 minutach glowa mnie tak bolała ze prawie co przytomnosc traciłem - i to nie byl przypadek bo z ciekawosci testowałem to 3 razy i za kazdym razem to samo ... moze wg mnie WDC 40GB 5400 i Radek 9000 od Saphire bedzie ok ... no chyba ze musisz jeszcze zejsc z cena - hdd to 280PLN a radek 270. |
prawda jest taka, że kazałem się przygotować na 1600 zł i na razie wyrabiam sie w tej kasie. choc jak patrze na to co za te pieniadze bedzie i porownam to do swojego sprzeta ktory w zupelnosci wystarczy do normalnych zastosowan [duron 600; 384 sdram; 20 gb 7200 seagate; teac x4; geforce2 mx400]to utwierdzam sie w tym przekonaniu ze te pieniadze to nie beda najlepiej sporzytkowane/wykorzystane. ale kopowac gorszy zestaw to chyba tez nie jest taki najlepszy pomysl. czekam na dalsze wypowiedzi
|
Radeon9000 bedzie dobrym wyborem. Sam takiego używam (Sapphire) i jest ok. Wersja zwykła nie posiada aktywnego chłodzenia więc odpada jeden hałasujący wiatraczek :) Polecam
|
ja bum kupił Sparkle Geforca 4 Mx 440 64Mb DDr TV OUT a cena coś koło 300 zł
hjest dobra sam mam taka i sie nie zawiodlem |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08. |