Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   NForce2 + Win_XP + Nagrywarki !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nforce2-win_xp-nagrywarki-23144/)

MPP 07.07.2003 16:27

NForce2 + Win_XP + Nagrywarki !!!

Witam
Posiadam płyte ABIT NF7-S V2.0 na układzie NForce2 i jako że mój problem dot. nagrywarek Wymienie dwie które sprawdzałem LiteON 48/24/38 i Teac-W512EB. System oper. Windows XP ENG.
Po wymianie płyty i zainstalowaniu na nowo systemu zaczeły sie problemy z nagrywaniem. Dotyczy to generalnie wszystkich programów a zwłaszcza Nero, Alcohol120% CloneCD. Mianowicie po przykładowym zrobieniu obrazu z CD audio *.mds z CDROM (nie nagrywarki) probowałem nagrać w/w obraz na płyte. Niestety problem pojawił sie nieoczekiwanie ... Najpierw probowałe na Alcohol120%, podczas ładowania obrazu wyskoczył bł±d "[write PREGAP area ERROR] - 0000150-00000000 Ładowanie obrazu przerwane". Na Nero "SCSI/IDE Command Aborted". oraz taki bład "Fixation error" (czasami)
Nie wiem co jest grane, instalacje systemu przeprowadziłem sprawnie bez najmniejszych problemów, zainstalowałem SP1 ENG i nForce2 Driver. drivery do Audigy. CD-ROM czyta płyty bezproblemowo. Mam zainstalowane ASPI, probowałem zmnieniac ustawienie w Alcohol'u na ASPI i domy¶lne bez rezultatu.

W tej chwili mam Teac-W512EB ponieważ LiteON "padł".
Wypiołem CD i uruchomiłem system z sam± CDRW i generalnie nie zaobserwowałem problemów ale jak tylko podł±cze jaki¶ dodatkowy napęd to dziej± sie dziwne rzeczy.

Nie wiem co jest ...... moze zasilacz 300W Enlight ?. Nie wiem czego sie czepic .....

Bardzo prosze o pomoc.
z góry dziekuje.

imola 07.07.2003 16:33

Problemem mog± być sterowniki ide od nvidi.
Mój kumpel miał podobny problem.
Spróbuj zainstalować windowsowskie.
Czy czasem nagrywarka nie przestawia się w tryb PIO, tez to zaobserwowali¶my.

/\/\cDrive 07.07.2003 16:40

Problemem twoim s± raczej stery do kontrolerów IDE zrobione przez nVidie. Spróbuj poszukać najnowsze wersje albo poszperaj w necie za innymi.