Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem Z Wykrywaniem PŁyt W Liteonie 40125s (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-wykrywaniem-plyt-liteonie-40125s-23196/)

ITI 09.07.2003 17:54

Odinstalowalem napedy i udalo si zainstalowac ten bios :)

BoBsOn 09.07.2003 12:40

Sprubuj poszukac przyczyny może masz jakiś konflikt między urządzeniami wirtualnymi (znaczy wirtualnymi CDRomami)

Postaraj się jakoś je odinstalować (najlepiej żeby został-y 2 napędy jeśli masz lub jeden fizyczny który jest w systemie i wtedy próbuj dogrywać biosika)

vodnik 09.07.2003 10:49

a wylaczyles na czas uaktualnienia biosu tryb DMA dla nagrywarki ???

ITI 09.07.2003 09:34

A ja nie moge zaladowac nowego biosu, bo mi wyskakuje kopmunikat, ze plyta jest w napedzie, chociaz w zadnym napedzie (takze wirtualnym) nie mam plyty :(

BoBsOn 08.07.2003 21:32

Dzięki teraz wszystko jest ok :)

Ale sam nie jestem tego pewien do końca ponieważ dopiero zaczęło wszystko działać jak odinstalowałem Nerona 5.5.9.7

Thx

vodnik 08.07.2003 21:09

a wiec tak (hmm nie zaczyna sie zdania od wiec) :)

Uruchamiasz CloneCD TRAY tego co ukrywa sie w trayu. Prawym na ta ikonke i odznacz opcje Ukryj Nosnik CDR

W alkocholu uruchamiasz Opcje/Emulacja i wylaczasz pierwsza opcje Ignoruj Typ Nosnika (ATIP).

Powinno dzialac.

Powodzenia

BoBsOn 08.07.2003 21:00

Dzięki wiec tak na początek to wgrałem jeszzcze sterowniki ASPI (tym razem do nerona i nic one nie dały) :(

a po drugie nie wiem gdzie są te opcje w CloneCD i Alcoholu. Może ktoś mi napisać gdzie one są ??

/\/\cDrive 08.07.2003 20:25

Spróbuj tego:
1.Włącz DMA
2.Wgraj najnowsze stery do kontrolerów IDE
3.Ewentualnie jak punkty nr 1 i 2 nie poskutkują zrób format c:\, może wtedy bedzie dobrze.

Powered By:

Intel Pentium III 633E Mhz,
128 Ram,
k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana),
k dźw AC 97 (zintegr),
pł gł procomp i810,
CD-Rom 50x,
LG GCE8400B,
Maxtor 40 GB i Windows 98 se

vodnik 08.07.2003 20:20

A nie masz czasem pod CloneCD albo w Alkocholu ustawiona opcje ukrywania ATIP plyty CD ??

tzn pod CloneCD wylacz opcje Ukryj Nosnik CDR

a do Alkocholem 120% Ignoruj TYP nosnika ATIP

BoBsOn 08.07.2003 20:14

A no i jeszcze jedna sprawa Stery od ASPI (te od systemu operacyjnego są OK ale nie mam zainstalowanych razem z Nero i może to jest winą ale nie jestem pewien ponieważ mam też CloneCD który też ma własne sterowniki ASPI także już mie mam pojęcia co możebyć przyczyną tego stanu rzeczy.

BoBsOn 08.07.2003 18:51

Problem Z Wykrywaniem PŁyt W Liteonie 40125s

Sie ma

Mam taki problem z nagrywarką LiteOn LTR-40125S ponieważ gdy uaktualniłem sobie BIOSa nagrywarki do najnowszej (tzn. ZSOR - ostatni jaki wyszedł) i teraz mam taki problemik bo właściwie ta nagrywarka nie wykrywa mi rodzaju płytki

zresztą posłużyłem się programem produkcji LiteOna wykorzystującej funkcję SMARTBURN:
(już na samym powitaniu wyskakuje mi błąd: "Mode sense error" - tak przy okazji o co chodzi ?)

i on wypisuje mi coś takiego po włożeniu płytki do nośnika:
This Disc is designed for Unknown
Disc Type, Material = Unknown
ATIP Lead-in = Unknown
Norminal Capacity = Unknown
Disc Manufacturer maybe = Unknown
SMART-BURN Speed Limit = Unknown

Próbowałem z różnymi markowymi płytkami typu Esperanza (biała), Platinum,Xdisk, TDK i Verbatim i nadal nie wiem co jest grane ??

Nawet NeroCDSpeed po włożeniu płytki CDR do napędu nie wykonuje testów (znaczy ten główny to wykonuje, ale reszta tzn. te które sa w poszczególnych zakładkach np. Ekstra i tak dalej)

Pomocy !!! Może ktoś już się spotkał z czymś takim ??

a i jeszcze P.S Myślałem że to wina sterowników ASPI (ale one są w porządku mam najnowszą wersję 4.71.2) i może to problem że nie wykrywa jakiś wszystkich danych o nagrywarce ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:20.