Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   MaŁe Problemy Z Virtual Dubem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/male-problemy-virtual-dubem-23332/)

BoBsOn 12.07.2003 23:44

MaŁe Problemy Z Virtual Dubem

Sie ma
Mam takie zmartwienie z takim świetnym programem do zabawy z materiałem video (chodzi tutaj mianowicie o sławny Virtual Dub)

Właściwie to sprawa wygląda tak:

Gdy otworzę materiał video (AVIKA) w programie i chce zmienić rozdzielczość filmu to muszę zaznaczyć opcję "Full Procesing Mode" i teraz tak jak ustawię tę opcję i dam dźwięk żeby był "Direct Stream Copy" to on zacznie mi ponowną rekompresję

i właśnie jeśli jest to stary film (np. na kodeku divx 3.11 albo jakiś jego przeróbek i ulepszonych odmian np. kodek SBC) to program automatycznie REKOMPRESJUJE MI MATERIAŁ JAKO NIESKOMPRESJOWANY.

A JAK CHCIAŁBYM TYLKO ZMIENIĆ ROZDZIELCZOŚĆ BEZ ZMIANY KODEKA (nie chce zmieniać do ponownej kompresji) lub ew. chciałbym naprawić kilka klatek w Virtual Dubie i jak to się robi bo podobno jakoś się da.

P.S I jescze takie jedno pytanko odnośnie programiku do naprawianai zepsutych klatek w filmie AViDefreze jeśli ustawiam zakres zepsutych klatek (znaczy kluczowych) i tworzy mi się nowy pliczek już z teoretycznie naprawioną klatką to mam pytanko czemu ten nowo tworzony pliczek jest nieskompresjowany (P.S to tez jest inny film w kodeku DivX 3.11 a ja takiego nie posiadam na dysku tylko DivX 4 i 5.0.2 i co ja mam zrobić w takiej sytaucji ??

Może ktoś ma jakieś porady ?? Serdeczne dzięki za odpowiedź.

krzpac 13.07.2003 13:56

Cytat:

BoBsOn napisał(a):
Gdy otworzę materiał video (AVIKA) w programie i chce zmienić rozdzielczość filmu to muszę zaznaczyć opcję "Full Procesing Mode" i teraz tak jak ustawię tę opcję i dam dźwięk żeby był "Direct Stream Copy" to on zacznie mi ponowną rekompresję

i właśnie jeśli jest to stary film (np. na kodeku divx 3.11 albo jakiś jego przeróbek i ulepszonych odmian np. kodek SBC) to program automatycznie REKOMPRESJUJE MI MATERIAŁ JAKO NIESKOMPRESJOWANY.

A JAK CHCIAŁBYM TYLKO ZMIENIĆ ROZDZIELCZOŚĆ BEZ ZMIANY KODEKA (nie chce zmieniać do ponownej kompresji)

jak bym nie widział wyjscia z tej sytuacji to zrobiłbym tak - uruchamiam program AVIcodek i patrze czym skompresowany jest film (jaki kodek, jaka rozdzieczosc, ile fps, ile Kbps itd.)

poźniej odpalam VirtualBuda i dla audio i video ustawiam Full Procesing Mode i dla obu wybieram identyczna kompresje jaka została uzyta wczesniej (oczywiscie tylko zmieniam rozdzielczosc filmu), wiem ze napewno nie jest to najlepsza metoda, ale sposób jest warty rozpatrzenia ;)

BoBsOn 13.07.2003 15:41

Niby masz rację tylko teraz tak dochodzi do 2 krotnej kompresji z czego ten pierwszy materiał który jest już zDivXowany w 3.11 i ponownie go rekompresjujemy do załużmy DivX 5.0.2 to CHYBA ZMIENIA SIĘ JEGO JAKOŚĆ (DOKŁADNIEJ POGARSZA) no i co w takim przypadku ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:02.