Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z Cd-rom-em? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-cd-rom-em-23351/)

chim123 13.07.2003 15:23

Problem z Cd-rom-em?

Mam CD-Rom LG CRD 8522B i podczas odczytu na CloneCd prędkość na płytce 40x wynosi 15x i spada aż do 6x. Co zrobić by szybkość była większa? A może CDROM jest zepsuty?(mam go 2 m-ce).
Za odp. z góry dzięki

epol 13.07.2003 18:13

A jaka jest prędkośc max. cd-romu?

yahol 13.07.2003 18:28

CDrom to LG52x.
Co ma predkosc plytki, do predkosci odczytu?
Clone czyta z taka predkoscia, jaka moze, aby wynik byl najlepszy. Przy porysowanych, brudnych, starych plytach predkosc odczytu, moze spasc do 1x a nawet nizej. No i co z tego, czyta prawidlowo?
A ty w tym czasie zrob cos pozytecznego:)

cinma 13.07.2003 19:11

nie rozumiem:
Cytat:

prędkość na płytce 40x

to Ty tym cd-rom'em nagrywasz plytki :P (jesli tak to sobie taki kupie)
chyba ze plyta ma napisane:
* write 40x *
* read 40x *
ciekawe :)

chim123 13.07.2003 19:42

Chodzi mi o odczyt.! Jeszcze jedno na Nero CD Speed dzieje się tak samo czyli zaqczyna czytać od 15x i spada coraz niżej aż do 4x.
Chodzi mi o to co zrobić by odczytywał szybciej. A może jest zepsuty?
Jego prędkość to 52x.

CIAPEK 13.07.2003 20:04

Cytat:

chim123 napisa***322;(a)
Chodzi mi o odczyt.! Jeszcze jedno na Nero CD Speed dzieje się tak samo czyli zaqczyna czytać od 15x i spada coraz niżej aż do 4x.
Chodzi mi o to co zrobić by odczytywał szybciej. A może jest zepsuty?
Jego prędkość to 52x.

Tak jak yaholowi pierwsze na mysl mi przyszlo to ze jak plyty sa porysowane albo zle nagrane cd rom zwalnia na takich sektorach plytki aby dokladnie ja odczytac - zawsze tak jest.
W Nero Cd Speed wachania szybkosci sa czeste.

Ale jesli ten cd rom zawsze tak tobie skacze po szybkosciach to zastanawiajace - mozna serwisantow odwiedzic :)

Sprawdz jeszce DMA napedu.
Te nowe cd romy LG to pozatym nie sa szalowe.

cinma 13.07.2003 21:08

kiedys tez uzywalem tego LG 52x
raz kupilem i po jakims czasie zaczal miec problemy z odczytem, strasznie halasowal a czesto gubil sciezke i mial coraz wieksze problemy z odczytem plytek
po jakims czasie wymienilem, tzn. kupilem drugi taki sam, bo mylalem, ze moze za bardzo go meczylem, albo jakis egzemplarz nie pierwszej jakosci, ale potem znow zaczely sie takie same rzeczy (to co u Ciebie - problemy z odczytem slabszych plytek itp.)
ostatnio oddalem go do komisu i prawde mowiac mialem troche ubaw, jak zobaczylem ok. 6 takich samych LG 52x juz lezacych na wystawie
stad wniosek, ze te napedy nie sa pierwszego sortu, taka ich natura, z poczatku owszem, dzialaja dobrze, ale jakos za szybko chca przechodzic na emeryture

tak na marginesie, to ten LG od srodka jest dosc wytrzymaly - rozerwalo mi w nim plytke i po wyczyszczeniu nadal dzialal bez zauwazalnego spadku wydajnosci

grzeniu 13.07.2003 22:18

Te typy juz tak maja, identycznego szajsa mam wywalonego w szafie i nie moge znalezc jelenia zeby to opylic hehe. Do 8520 i 8521 pojawily sie nowe biosy ktore ponoc znacznie poprawiaja odczyt, ale do tego akurat chyba nie.

CIAPEK 13.07.2003 22:29

u mnie 48X LG lezy na szafie :blee:
Tez sie zwalil i eksplodowala w nim plyta :]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.