![]() |
Nagrywanie w XP wolniej niż w 98SE
I. Nagrywara: LG CD-RW GCE-8320B 32/10/40, komp AMD Duron 800, 128 mb RAM, WINDOWS 98SE, Nero najnowsze: nagrywa świetnie, czyli x32
II. Dokładnie ten sam komp, nie odkręcany, ale Windows XP Proffesional - podczas nagrywania bufory nagrywarki i odczytu skaczą maksymalnie w lewo-prawo i nagrywam (te same CD) max. x9 - zainstalowałem Adaptec ASPI 4.7 (ASPI Check: All OK) - podstawowy kanał IDE: Multi-Word DMA 2 (gdzie nagrywara: czyli DMA włączone) - po dołożeniu 512 mb RAM nic się nie poprawiło. Od miesiąca grzebię w ustawieniach, ściągałem różne wersje NERO (Full), bardzo proszę o próbę rozwiązania problemu, jakim jest XP (bo na 98 wszystko hulało - triki z cdifo zastosowałem...) I chcę pozostać przy XP (wersja dobra, nawet Tweakowałem - bez rezultatu) - inne stery do nagrywarki, coś w biosie sprawdzić??? Dziękuję, Jarek |
firmware
zacznij od najnowszego, bo moze to jest przyczyna ,:idea:
http://forum.firmware-flash.com/dl_f...ownload_id=536 |
a zrobiles cos takiego jak SCANDISK np. Diskeeperem ??
ja mam podobne parametry sprzetu i nie mam problemow. konfiguracja: duren 800, 256MB, winda XP PRO, Adaptec ASPI - jakies najnowsze, nagrywarka litek 48125S i w neronie mam bufor na poziomie 99-100% |
Co to jest Adaptec ASPI?
Cytat:
|
a to DMA jest napewno wlaczone? sprobuj odinstalowac kontrolery dyskow i zrestartowac kompa
btw - zainstalowales stery do chipsetu? |
czyzbym uslyszal sarkazm w "glosie" Pana absorba ??? ;)
Adaptec ASPI to stery do urzadzen takich jak CD-RW |
Czy uzywasz Nortona Antyvirusa? Jezeli tak to na czas kopiowania z dysku na dysk lub wypalania sproboj go wylaczyc... Moze byc ze dysk sie nie wyrabia i nie uzupelnia buforka...
u mnie pomoglo... |
Zero sarkazmu, ironii czy rasizmu - zaręczam!
To jest taki uniwersalny sterownik? Gdzie go można znaleźć? Cytat:
|
Cytat:
|
Ja mam podobny układ sprzętowy i identyczny problem, ale co ciekawe po świeżej instalacjii XP Pro, nagrywarka paliła bez żadnych problemów z max.speed, problemy zaczeły się od pewnego czasu (ok.pół roku po instalu XP); ale co najciekawsze, mam na tym samym kompie 98 SE jako drugi system i na nim zero problemów do dzisiaj pomimo że instal 98 była robiona wcześniej?
|
Cytat:
Wystarczy przełączyć. Po kilku próbach odczytania porysowanej lub uszkodzonej płyty WinXP przełącza tryb pracy z DMA na PIO-4. Pozdrawiam |
Cytat:
a co do znajdowania to Grzeniu juz ci odpowiedzial |
ja mam podoble problemy mam XP athlona 1800xp LG 8400b taśmu eide poprawnie podłączone, no i nagrywa z połową predkością i to bufor jest ciagle pusty, DMA włączone rzecz jasna, a co ciekawe to zauważyłem też że programy do zamieniania audio na mp3 nie widzą napędu ? Coś z tym xp jest nie tak ?
|
ASPI doinstalowac trzeba
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:28. |