![]() |
"Przenikajace" sie sciezki audio
Witam!!
Tak wlasciwie to nie jakis problem, ale ze przeszukalem forum i nie znalazlem podobnego topica, a uznalem ze sam fakt jest dosyc... ^_^ interesujacy. Sluchajac ostatnio [p]ytki ;p audio, notabene swietnej (Sonata Arctica - Winterheart's Guild) zauwazylem cos ciekawego: - utwor nr 3 ma dlugosc 4:37 - utwor nr 4 ma dlugosc 3:58 Slucham sobie plyty (na discman'ie AIWY) i w momencie kiedy odtwarza sie kawalek nr 3, czas wyswietlany jest normalnie do jakichs 2 minut z drobnym hakiem. Nastepnie - kawalek idzie caly czas dalej bez jakiekolwiek zajakniecia ??? - ale indeks przeskakuje na utwor nr 4!! ??? ??? ??? Ktory to utwor ma wyswietlany czas typu: "-2:30" i biegnie w strone zera. Jak dojdzie do zera, discman pokazuje wlasciwy czas utworku czwartego, czyli od 0 do 3:58. Jesli w momencie odtwarzania tej "nadpisanej" (nie wiem jak to nazwac) czesci tracka nr 4 nacisne PREV to indeks skacze z powrotem do tracka nr 3 i zaczyna odtwarzanie od poczatku. Sprawdzalem to w kompie bo bylem juz lekko zdziwiony :blee: na napedach Samsunga, Lite-On'a, Teac'a i wszystko jest OK. Gralo w Winampie, JetAudio, Quintessential CD Player i nie pojawialy sie takie krzaki :glaszcze: Wiem, ze pewnie powiecie (jesli w ogole ktos to przeczyta :P) ze z moim discman'em jest cos nie w porzadku, ale on czyta wszystko idealnie, czyta oryginaly, tloki robione jeszcze przez Ruskich ze starej gieldy, wypalanki, RW, jakkolwiek by nie byly zjechane czy poplamione czy porysowane - odczyta wszystko bez problemu i nigdy nie przeskakuje. Ale to tylko tak w ramach, hmmm... :idea: ciekawostki :chytry: Pozdrawiam serdecznie 8) |
Jeżeli się nie mylę, to to są tzw. indeksy w utworach. To taki "utwór w utworze" :). Przeszukaj forum hasłem "indeksy", "indexy", dowiesz się o wiele więcej.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hlight=indeksy - tutaj jest to dobrze opisane. |
Te 2:30 jest to zerowy indeks 4 utworu - czyli popularna przerwa (choć czasami jest nagrana na niej muzyka np. Gispy Kings - Luena de Fuego). A czas 3 utworu nie zgadza się dlatego ponieważ czas 0 indeksu czwartego utworu jest doliczony do czasu 3 utworu.
Trochę zawile co prawda, ale mam nadzieję, że wyjaśniłem problem. Zobacz również tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...7486&highlight Pozdrawiam |
Dziekuje bardzo za odpowiedz, troche poczytalem i mysle ze teraz
moge byc minimalnie madrzejszy :jupi: niz bylem ^_^ |
To fajnie. Jeżeli chcesz zobaczyć długości przerwy (0 indeksu), to powinieneś użyć CDPlayera z Win 98.
Jest to jedyny komputerowy odtwarzacz CDAudio jaki znam, który pokazuje długość przerw. |
Ewentualnie można skorzystać z EAC, tam też jest detekcja przerw, nawet z indeksami da się coś pokombinować. Ponadto programu można użyć jako odtwarzacza do CD-Audio.
Miłego dnia |
THX 2 everyone za odpowiedzi, aczkolwiek ciagle mnie intryguje
fakt po co :chytry: dzielic utwor na polowy zeby w SRODKU utworu przeskakiwalo na nastepny?? ^_^ No bo rozumiem zapowiedzi, czy jakies preludia, ale to..? ??? Pozdrawiam |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread....ghlight=indeksy |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:55. |