![]() |
Teac w540e - problem z DMA
Witam,
jakis czas temu zrobilem upgrade biosu /wersja 1.0K/ i od tamtej chwili miewam problemy z czyszczeniem plyt rw - dokladnie takie ze nero wcale nie chce ich czyscic. w ustawieniach tryb zmienil sie z dma na pio i mimo ze wybieram dma to biezacy tryb pozostaje pio w zaden sposob nie da sie zmienic. mozecie cos doradzic, jakos pomoc ? bede wdzieczny pozdrawiam |
Witam!
a jak upgrade'owales bios to wylaczyles DMA? |
Cytat:
nie zrobilem tego, po prostu odpalilem plik biosu i poszlo |
Witam!
jesli robiles to w Windowsie, a nie w DOS'ie to zaleca sie wylaczenie DMA podczas upgrade'u biosu. Byc moze uszkodziles cosik. |
Cośik chyba z tym biosem jest nie tak. Poniewaz u mnie po upgrade na 1.0K wogóle nie nagrywa ani nie czyści płyt CDRW.
Co jest? |
No i chyba wsio jasne. Nagrywarka w moim przypadku nadaje się do serwisu. Wrócilem do biosu 1.0f i mam takie same objawy tzn: płyty CDR są nagrywane i rozpoznawane bezproblemowo a CDRW wciąż się "mielą" w napędzie i słychać ciche stuk, stuk, stuk..
To chyba koniec napędu. Ech.........:buu: P.S. Sorki lacromoso,ze podpiąłem się do Twojego posta ale nie było sensu rozpoczynac nowego zwłaszcza, że problem dotyczy tego samego sprzetu. |
[QUOTE]misz_masz napisa***322;(a)
[B]No i chyba wsio jasne. Nagrywarka w moim przypadku nadaje się do serwisu. Wrócilem do biosu 1.0f .. a jest mozliwy taki powrot do starszej wersji, czyli downgrade ? jak to robiles ? |
Tak samo nagrywasz "starszy" bios jak "nowszy". Tylko instalator sie zapyta czy napewno i już.........
biosy znajdziesz na stronie głównej CDRinfo, |
Warto zmieniac bios skoro wszystko jest ok.
Nie wszystko zloto co sie swieci i nie wszystko co nowe jest lepsze od starego:cool: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:17. |