![]() |
Pomylone Pliki Biosow Dla Lg Gce824b!!!
Witam serdecznie.
Na stronie: http://pl.lgservice.com/b2c/jsp/dispatcher.jsp znalazlem niby nowy BIOS dla LG GCE8240B w dziale nagrywarki (CD-RW) w wersji 1.19, mysle sobie ok, fajnie ze jest nowy, zobaczymy jak bedzie, ale co sie okazuje ten bios przeznaczony jest dla CD_ROMu (Installation for Firmware Upgrade CRD-8240B to Version 1.19a plik *txt) nie tej nagrywarki!!! Chyba jakis ciubaryk pomylil sie i umiescil go w zlym miejscu. Mozna wiec zwalic sobie nagryware. Moze komus na tym zalezy :) I ta sama pomylka: http://www2.driverguide.com/uploads/...s14/17017.html Pozdrawiam DEXBAX |
Kurcze ten powyzszy link nie dziala prawidlowo, powinno byc na stronie: wsparcie produktu->DEVICE DRIVER->CD-RW->podstrona 3
|
No faktycznie zwalili. Nawet plik z firmware ma nazwe GCE, ale juz w srodku widac napisy CRD. Ciekawe czy serwis LG bedzie teraz przyjmowal nagrywarki ze zwalonymi biosami i nieodplatnie je naprawial (oczywiscie koszty wysylki na koszt serwisu :) ).
|
Faktycznie, same symbole cyfrowe napędów LG są bardzo mylące, bo z tymi samymi cyferkami, ale z innymi literkami są nagrywarki i czytniki CD-ROM. Sam kiedyś ściągnąłem niewłaściwy bios i o mało go nie wgrałem - zorientowałem się w ostatniej chwili, chyba zresztą dostałem jakiś komunikat o niewłaściwym modelu sprzętu - i dopiero wtedy zorientowałem się, o co chodzi. Trzeba bardzo uważać!
Ale jeśli to samo LG się pomyliło (czemu zresztą wcale się nie dziwię, ze względów w/w), to chyba powinnini to uznać... Bo przecież z drugiej strony bardzo głośno straszą, że niewłaściwy upgrade biosu unieważnia gwarancję. Może zwrócić im uwagę e-mailem? Wtedy ludzie byliby "kryci", bo inaczej LG może się wypierać. |
Napisalem do nich maila, zobaczymy co odpowiedza... :)
|
Dexbax - czy zwrocil bys na to uwage, gdyby nie fakt, ze plik README mial nie ta nazwe co trzeba?
Chyba pora wyrobic sobie odruch zagladania do plikow z biosami. |
Szczerze mowiac nie zerknalem na nazwe, ale do pliku zerknalem z ciekawosci co tam ciekawego napisali, a swoja droga to nawet wielkosc tego pliku z biosem jest jakas dziwaczna bo przeciez nie 256kB. Z tego widac ze warto czytac, ja bede na pewno ;) Jak to gdzies czytalem w instrukcji do modemu: "...jezeli najpierw otworzyles ta instrukcje to nalezysz do 2% osob ktore to robia, 98% najpierw stara sie zainstalowac modem a w razie niepowodzen siega po instrukcje :) " - jakos tak to brzmialo ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:04. |