Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG 8481B nie rozpoznaje plyt (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-8481b-nie-rozpoznaje-plyt-23622/)

Noncek 22.07.2003 00:53

LG 8481B nie rozpoznaje plyt

Witam!
Przejrzalem juz sporo forow, faqow i innych, ale odpowiedzi nie znalazlem, wiec pytam Was: Co jest?

Mam nagrywarke LG GCE-8481B (aktualnie BIOS 1.05, ale bywaly inne i bylo to samo). Nie jest w stanie "zobaczyc" pustego CD-R.
O ile plyty CD nagrane (tzn. z zawartoscia) wykrywa (ale tak dziwnie: Nero zazwyczaj ich nie widzi, Windows Commander po paru probach - owszem, i teraz Nero tez juz widzi...), to pustych za cholere nie rozpoznaje. Aha, to pewnie wazne: CD-RW wykrywa (i nagrywa) dobrze.

Nie rozumiem! Sprawdzalem rozne nosniki od esperanz do TDK i Verbatimow i... dupa. Tzn. jak mu wloze zapisana esperanze, to prosze bardzo (j.w. WinCmd -> Nero), ale pusta (z tego samego pudelka) juz nie. ???

Dodam, ze mam najnowsze sterowniki mobo (VIA), ASPI, DMA wlaczone i chyba raczej wszystko "zgodnie ze sztuka".

Problem ma charakter postepujacy:
Na poczatku (po wyjeciu z pudelka) wszystko bylo pieknie, smigala w 48x. Potem w miare uzytkowania (ale bardzo wczesnie, juz po ok. 20-30 plytkach, zaczela padac przy wiekszych predkosciach (bez problemow szlo przy 8x). Nie mialem czasu sie tym zajac :uczen: i nagrywalem w 8x, ale przyszly wakacje i czas sie znalazl... Liczac na poprawe zrobilem upgrade BIOSa (za pierwszym razem baaardzo nieudany - nagrywara padla martwa. Ale wyczytalem co z tym zrobic i udalo sie reanimowac :jupi: (za pomoca je6.exe)). Potem jeszcze nagrala jakies 10 plyt (oczywiscie szybciej niz 8x kaszanilo calego cedeka...) i ostatnio jest jak jest.

No i jeszcze jedno. Jest jeszcze na gwarancji, ale po tym co sie naczytalem o serwisach i serwisantach, nie bardzo sie do nich kwapie...

Pomocy! :help:

Pozdrawiam,
Noncek

PS. Sorki, ze troche przydlugi post.

puch 22.07.2003 01:48

Zdaje się, że jednak kontaktu z serwisem nie unikniesz. Może jeszcze na wszelki wypadek sprawdź nagrywarkę w innym komputerze, najlepiej z inną płytą główną na innym chipsecie (nie-VIA), ale jeśli będzie podobnie - to nie pozostaje Ci nic innego jak pędzić do serwisu!

SEBAW 22.07.2003 10:35

Re: LG 8481B nie rozpoznaje plyt

Cytat:

Noncek napisa***322;(a)
Mam nagrywarke LG GCE-8481B (aktualnie BIOS 1.05, ale bywaly inne i bylo to samo). Nie jest w stanie "zobaczyc" pustego CD-R.
O ile plyty CD nagrane (tzn. z zawartoscia) wykrywa (ale tak dziwnie: Nero zazwyczaj ich nie widzi, Windows Commander po paru probach - owszem, i teraz Nero tez juz widzi...), to pustych za cholere nie rozpoznaje. Aha, to pewnie wazne: CD-RW wykrywa (i nagrywa) dobrze.

Mi się wydaje, że to optyka jest winna. Piszesz, że odczytuje płyty cd-rw a nie radzi sobie z płytami cd-r. Dzieje się tak, ponieważ do płyty cd-r jest wysyłana słaba wiązka lasera i jeżeli soczewka jest brudna to świtało lasera nie może się przedostać. Natomiast w przypadku płyt cd-rw wiązka lasera jest mocniejsza i z małymi problemami przechodzi przez zabrudzenia.
Ja stawiam, że optyka jest zabrudzona. ;) A tak poza tym, to już o takich problemach było pisane wiele razy i prawie zawsze pomagało przeczyszczenie soczewki, a przy okazji napędu w środku 8)

/\/\cDrive 22.07.2003 12:49

Najpierw spróbuj przeczyścić optyke a jak to nie pomoże to idź z nią do serwisu.

Noncek 22.07.2003 17:13

OK. Powiedzcie zatem jak sie czysci optyke?
Tzn. jak to zrobic nie tracac gwarancji. (Nie znam sie, ale wydaje mi sie, ze pewnie trzeba cale ustrojstwo rozkrecic i przedmuchac, czy tak?)

Maciej 22.07.2003 17:30

Cytat:

Noncek napisa***322;(a)
OK. Powiedzcie zatem jak sie czysci optyke?
Tzn. jak to zrobic nie tracac gwarancji. (Nie znam sie, ale wydaje mi sie, ze pewnie trzeba cale ustrojstwo rozkrecic i przedmuchac, czy tak?)

można i tak jak piszesz ,ale i też było wiele innych metod ...pisano już o tym wiele na tym forum...polecam opcja >>szukaj<< ...;)

puch 22.07.2003 18:26

Przede wszystkim nie używaj żadnych płyt czyszczących ze szczoteczkami - są one przeznaczone do napędów audio CD lub starych, wolnych CD-ROMów. Nowoczesny napęd rozkręci taką płytę do ogromnych prędkości, a przecież taka doklejona szczotka powoduje silne niewyważenie płyty.

Możesz spróbować sprężonego powietrza w aerozolu i podmuchać trochę - delikatnie - przy otwartej tacce. Można też oczywiście rozkręcić, ale wtedy tracisz gwarancję.

Noncek 22.07.2003 18:43

Dzięki za odpowiedzi. Sorki, ze sie powtarzam (jak szukalem postow to o niewykrywaniu plyt, a nie o czyszczeniu optyki).
Jestem tu nowy :uczen:, wybaczcie! ;)

puch 22.07.2003 23:17

Z tym ostrzeżeniem, żeby nie używać płyt czyszczących trochę przesadziłem - faktycznie, lepiej nie używać różnych tanich płyt no-name z byle jak przylepioną twardą szczoteczką, ale mam też płytę czyszczącą Audio znanej firmy "discwasher", produkującej akcesoria czyszczące, która ma 6 malutkich, mięciutkich pędzelków, rozmieszczonych w różnych miejscach na płycie - sprawdza się ona bardzo dobrze z wyjątkiem nagrywarki Lite-On, która jej po prostu nie widzi jako płyty audio.

W każdym razie - najpierw spróbuj podmuchać powietrzem. Z płynami czyszczącymi raczej bym uważał - jeśli to tylko kurz, to powinien dać się zdmuchnąć i nie ma potrzeby niczego przemywać.

SEBAW 23.07.2003 10:39

Ja soczewki czyszczę wacikiem do uszu nasączonym lekko czystym spirytusem. ;)

Ishmael 09.10.2003 00:19

hmm....

spirytusu to ja uzywam za przproszeniem do innych celuff.przeciez nie bede takiej cieczy na jakas soczewke tracil :o:o:o .ale powaznie - spirytus nie jest najlepszy do czyszczenia bo od niego powierzchnia matowieje.no chyba ze dobrze rozcienczony.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:30.