Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Cd-rw Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cd-rw-audio-23687/)

Krzysztofek 23.07.2003 21:05

Cd-rw Audio

Witam

Jaka jest różnica między CD-RW a CD-RW AUDIO ?
Czy można odtwarzać ją w odtwarzaczach audio ?

Pozdrawiam

MaciejT 23.07.2003 21:08

Za Audio płacisz więcej :)

M@X 23.07.2003 21:26

Zgadzam sie... Zwykle RW nagrane z mala predksocia bedzie dzialac tak samo dobrze jek RW Audio nagrane... z mala predkoscia! Nie ma roznicy :-) NO, nie liczac stacjonarnych "przegrywarek", ale chyab nie wchodzi to w gre w Twoim przypadku, mam racje?

SEBAW 24.07.2003 13:12

Nawet ja nagrasz na "normalnej" płytcie, to może się okazać, że będzie mniej błędów niż na płycie audio.

MaciejT 24.07.2003 13:30

Cytat:

SEBAwl napisał(a):
Nawet ja nagrasz na "normalnej" płytcie, to może się okazać, że będzie mniej błędów niż na płycie audio.
To bardzo prawdopodobne!
Płyty Audio nie są desygnowane do wysokich prędkości, więc mogą być mniej dobrze wyważone, mogą posiadać gorszą warstwę nośnika. A tym bardziej nie schodzą jak świeże bułeczki więc trafisz na jakieś zleżałe (dawne technologicznie) :)
reasumując: droższe = gorsze :zeby:

pali 25.07.2003 01:49

Re: Cd-rw Audio

Ilość załączników: 1
Cytat:

Krzysztofek napisa***322;(a)
Jaka jest różnica między CD-RW a CD-RW AUDIO ?

różnica jest w ATIP:
cd-rw:

Unrestricted Use Disc : 0

cd-rw audio:

Unrestricted Use Disc : 1

dane te określają "stosunek" do praw autorskich, szczegółów nie znam;
informacje powyższe możesz czytać programem CDR ATIP Reader (w załączniku)

Cytat:

Można, o ile odtwarzacz obsługuje cd-rw. Jeśli nie obsługuje, cd-rw audio również nie obsłuży.
Jeśli istnieją odtwarzacze czytające wyłącznie cd-rw audio, jest to wynikiem czytania ATIP.

M@X 25.07.2003 23:02

Cytat:

pali napisał(a):

dane te określają "stosunek" do praw autorskich, szczegółów nie znam;

Za to ja znam. Wpis ten odnosi sie tylko i wylacznie d otzw. rpzegrywarek stacjonarnych (przypominajacych neico z wygladu stacjonarne odtwarzacze DVD). Ma t ozapobiegac robienio tzw. masowki, czyli po prostu po zrobieniu kopii muzycznej plyty audio w tejze i kazdej innej stacjonarnej naryarce nei bedzie mozliwe wykonanie "kopii z kopii". Wpis w ATIP dotyczy zarowno CD-RW Audio, jak i CD-R Audio.

CrazyLucas 26.07.2003 01:28

z ciekawosci - czy da sie zafalszowac odczyt ATIP inaczej jak poprzez "ukryj noscnik CDR" z clonecd i jak to wyglada w tym przypadku

jasut 27.07.2003 11:54

Re: Cd-rw Audio

Cytat:

Zwykle, o tym, czy wieża odtwarza CD-RW powinna poinformować cię instrukcja obsługi dołączona do sprzętu. Jeżeli nie obsługuje tego typu płytek to nie ma znaczenia czy kupisz "zwykłe" czy audio.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:35.