Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywanie z dużą prędkością (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywanie-duza-predkoscia-23725/)

Experienced 24.07.2003 23:58

Nagrywanie z dużą prędkością

Posiadam nagrywarkę LG o parametrach 48x16x48x, jednak maksymalna prędkość jaką mogę na niej osiągnąć to 32x przy nagrywaniu. Co mam zrobić, żeby nagrywać z prędkością 40x lub 48x. Używam Nero dołączonego do nagrywarki oraz posiadam Win On Cd 5.0 Power Edition, w obu przyapdkach jest to samo? Z góry dziękuję za pomoc.

MaciejT 25.07.2003 00:00

używaj "szybszych" płytek

Experienced 25.07.2003 00:14

Używam płytek 48x, ale nie wiem czy zrozumiałem aluzję?

Remix 25.07.2003 00:18

Witam!

sama plytka 48x nie wystarczy - tu potrzebna dobra plytka 48x, ktora nie tylko ma napisane 48x, ale i mozna na niej zapisywac z ta predkoscia

MaciejT 25.07.2003 00:22

tu nie ma aluzji, jesli twoja nagrywarka uznaje twoja plytke 48x jako 32x to wloz jej taka plytke ktora ona uzna za 48x

grzeniu 25.07.2003 00:35

Cytat:

Zbieg12 napisa***322;(a)
tu nie ma aluzji, jesli twoja nagrywarka uznaje twoja plytke 48x jako 32x to wloz jej taka plytke ktora ona uzna za 48x
A moze to nie byc takie latwe hehe ;)

MaciejT 25.07.2003 00:54

zgadza sie, ale inaczej nie nagra plyt z predkoscia 48x

bo 32x mu, jak widac, nie wystarcza :)

ram 25.07.2003 01:28

Re: Nagrywanie z dużą prędkością

Ilość załączników: 1
Cytat:

Experienced napisa***322;(a)
Posiadam nagrywarkę LG o parametrach 48x16x48x, jednak maksymalna prędkość jaką mogę na niej osiągnąć to 32x przy nagrywaniu. Co mam zrobić, żeby nagrywać z prędkością 40x lub 48x. Używam Nero dołączonego do nagrywarki oraz posiadam Win On Cd 5.0 Power Edition, w obu przyapdkach jest to samo? Z góry dziękuję za pomoc.
dwa rozwiązania:
nowszy firmware do nagrywarki ktory rozpozna twoje płyty jako 48 (albo i nie rozpozna)

albo wyłącz w nero SMART-BURN
"Ctrl+R" zaznacz nagrywarke...
potem na dole okienka przycisk "Opcje >>"
i zdejmij zaznaczenie obok SMART-BURN

wtedy nero pozwoli ci wybrac dowolna predkosc dostępną dla twojej nagrywarki czyli max albo mniej

puch 25.07.2003 09:54

SmartBurn jest rozwiązaniem Lite-on'a - faktycznie, jest to układ oceniający jakość płyty i dobierający naksymalną prędkość nagrywania. I faktycznie w Lite-On'ach można go wyłączyć i nagrywać z maksymalną prędkością - tylko po co? Żeby otrzymać bardzo szybko nagraną płytę pełną błędów? W zasadzie widzę tego przydatność tylko w takiej sytuacji, gdy mamy czyste płyty o których wiemy z pewnością, że dobrze się nagrywają, a nagrywarka ich nie rozpoznaje.
W Lite-On'ach nie można natomiast wyłączyć układu ochrony przed opróżnieniem bufora - co widać na obrazku w poprzednim poscie. Tyle tylko, że jeszcze nie wszystkie nagrywarki w Polsce to Lite-On'y! ;) ^_^

W LG jest dokładnie odwrotnie: można wyłączyć układ ochrony przez opróżnieniem bufora (też nie bardzo wiem po co), natomiast układ oceny jakości płyty działa zawsze i nie można go wyłączyć. Jeśli ogranicza on prędkość nagrywania na danych płytach (a robi to bardzo często) - nie pozostaje nic innego jak zmienić płyty na takie, które akceptuje. Polecam Fuji - jedyne płyty, które bez problemu łykane są i nagrywane z pełną prędkością przez LG 8400. Myślę, że w szybszych modelach będzie podobnie.

puch 25.07.2003 10:03

Ekran w przypadku Lite-On'a

Tak wygląda ekran w przypadku Lite-On'a:

puch 25.07.2003 10:04

A tak wygląda ekran w przypadku urządzenia LG

A tak wygląda ekran w przypadku urządzenia LG:

/\/\cDrive 25.07.2003 11:12

Cytat:

puch napisa***322;(a)
...Fuji - jedyne płyty, które bez problemu łykane są i nagrywane z pełną prędkością przez LG 8400.
Nie zgodze się z tym ponieważ płyty firmy EMTEC'a też nagrywa z pełną prędkością, wiem bo teraz nagrywam na tych płytach.

puch 25.07.2003 11:33

8400 nagrywa EMTEC'a z pełną prędkością? Gratuluję! Mnie nie chciała. A w tej chwili wyleciała już do innego komputera (chwilowo w proszku), więc nie mogę sprawdzić...).

CIAPEK 25.07.2003 11:38

U mnie chociaż, że Esperanze to wg. mnie dobre płyty to z nimi są największe jajca bo niektóre pokazują 32X, a niektóre 48X.
Najpewniejsze są Verbatimy, Akossy, Platinumy. Czyli w sumie te lepsze płytki (droższe, choć Akossy nie są takie drogie, ale uważam, że dobre).

Pozatym chyba większość użytkowników zgodzi się ze mną, że nagrywanie z dużymi prędkosciami nie jest dobrym wyjściem.

:3msie:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:47.