Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Proszę niech ktoś mi pomoże - męczę się z tym cały dzień :-( (https://forum.cdrinfo.pl/f2/prosze-niech-ktos-mi-pomoze-mecze-sie-tym-caly-dzien-23726/)

elfka 25.07.2003 00:13

Proszę niech ktoś mi pomoże - męczę się z tym cały dzień :-(

Chciałam zrobic kopię bezpieczeństwa programu do nauki angielskiego Langmaster English in Action - The Royal Family. Występuje jednak pewien problem podczas zrzucania do obrazu. Przy 92% nagle napęd zwalnia i pisze, że prędkość zrzutu to 0kb :(. Napęd cały czas mieli jednak cicho. Tak się dzieje w CloneCD 4.2.0.2. Przy zrzucaniu alkoholem to samo tyle że wypisuje, że znaleziono błąd w sektorze czy coś takiego - i tak pełno takich sektorów leci i długo :(. Może mi ktoś powiedzieć co to za zabezpieczenie i ewentualnei jak to skopiować? Mam nagrywarkę LG GCE 8160B.

memorando 25.07.2003 01:49

Cytat:

elfka napisał(a):
Chciałam zrobic kopię bezpieczeństwa programu do nauki angielskiego Langmaster English in Action - The Royal Family. Występuje jednak pewien problem podczas zrzucania do obrazu. Przy 92% nagle napęd zwalnia i pisze, że prędkość zrzutu to 0kb :(. Napęd cały czas mieli jednak cicho. Tak się dzieje w CloneCD 4.2.0.2. Przy zrzucaniu alkoholem to samo tyle że wypisuje, że znaleziono błąd w sektorze czy coś takiego - i tak pełno takich sektorów leci i długo :(. Może mi ktoś powiedzieć co to za zabezpieczenie i ewentualnei jak to skopiować? Mam nagrywarkę LG GCE 8160B.

clonyxxl powie co to za zabezpieczenie potem pod tym kątem zrucaj odpowiedni profil stosując pokazany przez clonyxxl

-Sid-The-Rat=> 25.07.2003 07:46

te bledne sektory to wlasnie objaw zastosowania zabezpieczenia - jeden z najpopularniejszych objawow - w FAQ Vluki w dziale Zabezpieczenia znjadz uwagi na temat Safe Disca 2.x i Fast Dump - powinno ci sie sporo wyjasnic :)

jest tylko taki feler ze jestli to jest to co mysle to twoja nagrywarka moze sobie z tym nie poradzic

elfka 25.07.2003 14:30

Niestety ale ClonyXXL nie wykrywa żadnego zabezpieczenia typu Safedisk. Podaje tylko że wykrył błędne sektory.

Druga sprawa to taka, że już wcześniej czytałam ten poradnik, który napisał Vluka ale skoro nie wiem jakie to zabezpieczenie to nie wiem na czym mam się skupić. Na płycie nie ma plików które niby powinny być w momencie kiedy jest to Safedisk. Poradnik podaje, że: "Błędne sektory pomiędzy 800 a 10000 są normalne - to część zabezpieczenia" Jednak u mnie owe sektory są poza tą skalą i zaczynają się od 299867. W Alcoholu kiedy mam włączone szybkie pomijanie błędnych sektorów wylicza mi te sektory strasznie wolno. Natomiast kiedy mam to wyłączone to idzie jeden za drugim dość szybko ale procenty jakoś stoją w miejscu.

A co to fastdump to niezbyt rozumiem ten opis. Po co włączać emulację w Daemon tools skoro ja to mam w napędzie fizycznym.

Krótkie how-to:
Włóż zabezpieczoną płytę do napędu. <-- no OK mam to w napędzie.

Włącz emulację błędnych sektorów/emulację SafeDisc'a w Daemon Tools/FantomCD/Alcohol 120%. <-- Jeśli włącze to w Daemon Tools to co mi to da skoro to jest fizyczna płyta

Uruchom zainstalowaną grę. <-- Tzn. to jest program który startuje bezpośrednio z płyty. Tzn co mi da po prostu włączenie i wyłączenie tego programu???

Wyjdź z gry nie wyjmując płyty z napędu. <-- to samo co wyżej

Odczytaj płytę ulubionym programem do klonowania płyt jak Alcohol 120%/FantomCD/CloneCD/BlindWrite Suite etc. odczyt błędnych sektorów zostanie pominięty i sygnatura SafeDisc'a będzie wygenerowana automatycznie. <-- Niby zrobiłam tak jak napisane wszystko i nic to nie zmieniło.

Wyłącz emulację błędnych sektorów/emulację SafeDisc'a.

Ehh może ktoś mi to wytłumaczyć jakoś logicznie? Bo tu to nie widzę związku między poszczególnymi rzeczami :(

CIAPEK 25.07.2003 14:42

a może to to: błędne sektory = zepsuta płytka??? Chodzi o to, że może być ona już porysowana i zawierać błędy, albo została źle nagrana.

elfka 25.07.2003 14:48

CIAPEK

Płyta jest ORYGINALNA i jest w IDEALNYM stanie. Poza tym mam jeszcze drugi podobmy program z tej serii Langmaster English in Action - All Starts i sprawdzałam i tam też np. jest to samo tyle że nie przy 92% ale wcześniej o wiele więc to wygląda raczej na celowy zabieg.

-Sid-The-Rat=> 25.07.2003 16:07

gra operation flashpoint ma bledne sektory na poczatku (800-10100) i na koncu plyty (240k+) - i jest to najzwyklejszy safe disc 2.51 - wszystko zalezy od producenta ile tych sektorow walnie - bo teoretycznie ilosc reguluje tylko niewygode przegrywajacego

twoja nagrywarka jest stara - bardzo stara nawet bym powiedzial - i ona nie obsluguje dobrze takich zabezpieczen - stad te dluuugie czasy zrzutu - radze zostawic na noc i poczekac co sie stanie (kiedys dawno temu plyty zabezpieczone laser lockiem zrzucalo sie (UWAGA!) kilkanascie godzin... wiec jesli te procenty ida - to znak ze cos sie dzieje przyzwoitego - jesli by nie szly - to bylby klopot

jesli masz mozliwosc - idz do kogos kto ma nagrywarke liteona - najlepiej 32 i szybsza - i tam sobie elegancko alkoholem zrob kopie - zajmie to pare minut
bo ten lg'ik moze to naprawde trawic pare godzin
i na dodatek nie daje gwarancji ze nagra dobrze - bo to leciwy juz sprzet (sorki za powtarzanie sie)

mallow 25.07.2003 16:29

a ja bym sproboal ja przejechac blindwrite :) moze to cos da ...

elfka 25.07.2003 17:28

Hmm, no to to jest Safedisk? Ale mi się zdawało, że moja nagrywarka radzi sobie z safediskiem. Nawet kiedyś robiłam kopię Unreal Tournament i OK. Niby obsługuje tę korekcję EFM itp.

Co do BlindRead to wczoraj jakimś cudem zrzucił mi płytkę i w trakcie zrzucania przy wykryciu błędów coś tam podało niżej że ECC/DCC ale już dokładnie nie pamietam. Potem nagrałam płytę ale dławiła się przy próbie uruchomienia programu i nic z tego. Potem dopiero zorientowałam się, że nagrałam bez pliku .bwa bo mi go zapisało w innym katalgu. Czy ten plik mógł zadecydować o działaniu kopii? No tylko, że problem w tym, że usunęłam ten obraz kóry się zrzucił jakoś i teraz jak go próbowałam zrzucić to prawie godzine to trwało i nic. Również program nie zakomunikował żadnych błedów czy owych ECC/DCC... Nie mam pojęcia dlaczego teraz nie chce tego zrobić. Macie jakieś sugestie?

elfka 25.07.2003 21:39

Eh no i zrobiłam kopię za pomocą alcohola. Ustawiłam profil na securom i po ponad dwóch godzinach zmielił płytę. Jeśli chodzi o ten profil to akurat pewnie nie miało znaczenia, że to securom, tyle że przy takim wyborze ustawiło mi na

- ignoruj błędy odczytu (WŁĄCZONE)
- szybkie pomijanie błędnych sektorów (WYŁĄCZONE)
- odczyt danych subkanałowych (WŁĄCZONE)

Nie wiem czy dane subkanałowe miały tu jakiekolwiek znaczenie. Pewnie nie. Natomiast 'szybkie pomijanie...' hmm, przy wyłączonym błędy sektorów dość szybko wyliczało (a było ich całe mnóstwo) aczkolwiek trwało to dwie godziny. Natomiast przy włączonym pomijaniu straszliwie wolno pokazywało te błędy i nie wiem ile by to trwało. Może tyle samo?

Więc mam do Was pytanie. Czy da się coś zrobić z tym fastdump??? Prosiłam żeby mi ktoś to powiedział po ludzku. Może da się to zrobić tak żeby nie trwało tyle zrzucanie tego? Bo mam jeszcze 5 płyt w sumie i mi się to nie uśmiecha.

Sid mówisz, że moja nagrywarka jest stara. Ale ten program którego kopie robię jest też stary - bodajże z 1999r. Więc?

-Sid-The-Rat=> 25.07.2003 22:00

jesli program jest stary to wszsytko powinno sie nagrac ok - LGki dobrze radzily sobie z zabezpieczeniami - a twoj byl w tej dziedzinie swojego czasu calkiem niezly (choc nowsze zabezpieczenia go calkowicie przerastaja - dlatego zwracalem uwage na wiek sprzetu) - wiec nagrac powinien dobrze (testuj na RW!)

co do zrzucania - powtorze sie - znajdz znajomego/firme z liteonem - i tam to pojdzie w 15 minut

sprawdz - dla czystej ciekawosci - jak to bedzie z tym szybkim pomijaniem - i sprawdz czy on teraz nie wylicza tych bledow nie co 1 tylko co 100 :)

Patrix 26.07.2003 12:22

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

twoja nagrywarka jest stara - bardzo stara nawet bym powiedzial

ee tak stara to chyba nie
kiedys lg robilo trwalszy sprzęt ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:32.