Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Progs do sprawdzania (netu) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/progs-sprawdzania-netu-23742/)

mati1700 25.07.2003 12:40

Progs do sprawdzania (netu)

Czy istnieje jakiś program za pomocą którego mógłbym sprawdzić ile mój dostawca przydzielił mi adresów ip ?

yahol 25.07.2003 12:51

???Dlaczego ile???
Chyba tylko jeden, no chyba ze masz kilka komputerow podlaczonych niezaleznie.
A tak: w konsoli-cmd->ipconfig/all

mati1700 25.07.2003 13:06

Chcę podłaćzyć dwa kompy do huba ,a do huba modem kablowy.Tylko ,że jeśli provider ograniczył mi ilość ip do jednego to mogę zapomnieć o takim połączeniu kompówSpecjalnie napisałem w tej sprawie list do admina i proszę co mi napislał :

Witam

Jeśli komputery są w tym samym lokalu co podpisana umowa
to tak , można je podłączyć , wtedy zostaje włączona na modemie
obsługa drugiego komputera , jest to dodatkowy koszt 30 zł/mc

pozdrawiam
Piotr Karny
----- Original Message -----

Złodzieje z tej vectry (( Oba kompy są dko mojego użytku ,ale niestety provider zarabia jak może.Ja księ wkurzę to postawię winrouta i już.Tylko ,że z moim providerem to nigdy nic nie wiadomo.Może mi odłączyć net i napisać ,że omuś nielegalnie udostępniam net i nie będą mi wierzyć ,że oba kompy były dla mojego użytku :/ Wiem ,że można utrudnić wykrycie tego ,ale to znaczy ,że jak się wkurzą to i tak do tego dojdą.Z drugiej strony w regulaminie zaznaczyli ,że można dzielić ,ale nie poza lokal.CZyli w gruncie rzeczy jestem czysty ,ale ... ja chcialbym tego drugiego kompa ulokować w piwnicy ,a za to juz by sie mogli powaznie przyburzyć i na pewno by mi nei uwierzyli ,że nikomu nie udostępniałem netu.O naturo złośliwa !!!!!! ((

yahol 25.07.2003 14:27

Piwnica nalezy do lokalu, dziwne ale prawdziwe!
Wykup drugie IP. To wlasnie proponuje ci admin.
U mnie mozna wykupic drugie IP dla kompa i wydzierzawic drugi modem kablowy. I wtedy nie ma zadnych problemow (ok. 25zl/mies na dwa lata)

mati1700 25.07.2003 16:40

Cytat:

yahol napisa***322;(a)
Piwnica nalezy do lokalu, dziwne ale prawdziwe!
Wykup drugie IP. To wlasnie proponuje ci admin.
U mnie mozna wykupic drugie IP dla kompa i wydzierzawic drugi modem kablowy. I wtedy nie ma zadnych problemow (ok. 25zl/mies na dwa lata)

Qrcze tylko ,że i tak płącę 70zł za 128kb's + 30zł (rozszerzony pakiet kanałów , który jest koniecznoscią żeby mieć net) i teraz jeszcze 30zł czyli 130zł :/ Mogę zapomnieć.I tka rodzice ledwo się godzą nie mówię już o dodatkowym koszcie.Hmmm ,ale mnie Yahol pocieszyles z tym ,ze piwnicca to tez lokal.To by rozwiązało trochę sprawę.W takim układzie rzeczy mogę chyba spokojnie psotawić w piwnicy kompa , do niego podłączyć modem kablowym , a od kompa puscic lan do domu.Wtedy byloby wszystko łądnie zrobione i prawnie byłoby legalnie.Niestety nei ma rózy bez ognia tutaj jest regulamin http://www.vectranet.pl/Vregul.pdf .Czy w myśl punktu 5.3 i 8.1 nie mogę zrobić serwera z winroute przez który bym puścił lan do drugiego kompa ?

mati1700 25.07.2003 21:06

Ej no gdzie są znawcy prawa i sieci np. BAS ??

Krzycho83 25.07.2003 21:23

A po co Ci komp w piwnicy ??? Dla myszy i szczurow czy co :D

mati1700 25.07.2003 21:39

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
A po co Ci komp w piwnicy ??? Dla myszy i szczurow czy co :D
Do ściągania plików.W końcu płacę 100zł co miesiąć a łączę wykorzystuję może w 10-20%.Dlaczego nie mógłbym go używać w 100% ?? Płacę , wymagam.Nie wiedziałem tylko ,że takie cyrki będą.

Krzycho83 25.07.2003 21:42

TO nie prosciej postawic tego dugiego kompa w domu a nie w piwnicy sie bawic ???

mati1700 25.07.2003 21:43

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
TO nie prosciej postawic tego dugiego kompa w domu a nie w piwnicy sie bawic ???
Taaa prościej.To przyjeżdzaj do mnie i przekonaj rodziców.

Krzycho83 25.07.2003 21:51

A to sory, nie pomyslalem o tym. Ja mam tylko jednego sprzata, ktory chodzi nonstop i bez problemu...

mati1700 25.07.2003 23:55

Po długiej rozmowie z adminem osiągnąłem sukces !! Powiedział : W swoim lokalu możesz robić co chcesz ,ale jak sygnał wyprowadzisz pzoa lokal to złamiesz regulamin. Teraz mi tylko yahol wyjaśnisz gdzie jest zapis o tym ,ze piwnica to też lokal.Zależy mi na tym ,żeby było legalnie ,bo przecież nie chcę zbędnych konfliktów.

yahol 26.07.2003 00:05

Hmmmm...
....wydaje mi sie, ze jest to ujete w regulaminie spoldzielni.
Jestes wlascicielem i uzytkownikiem lokalu wraz z dodatkami (piwnica, garaz) i oplacasz koszty najmu (czynsz) za calosc.
Ale jest to do sprawdzenia.

zorg 26.07.2003 00:28

a jeden IP ci nie starcza ? poco placic za drugi ? jak na jednym i piec maszyn mozna podlaczyc , nierozumiem , chyba ze placisz i wymagasz to inna broszka .

mati1700 26.07.2003 00:33

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
a jeden IP ci nie starcza ? poco placic za drugi ? jak na jednym i piec maszyn mozna podlaczyc , nierozumiem , chyba ze placisz i wymagasz to inna broszka .
Doszedłem do porozumienia ,żę mogę spokonie stawwiać lan (winroute itp.)Płącić muszę wtedy jak chcę dwa kompy podłączyć bezpośrednio do modemu (zapewne przy pomocy huba albo switcha).Tak mi wyjaśnił admin :)Wczesniej nei bylem pewny ,bo regulamin sugerował ,że nie można żadnych przeróbek robić ,a wiadomo że często prawo się "naciąga". Wiem ,że te moje kombinacje są dziwne ,ale moi rodzice nieznieśliby kompa który by stał 24/h i w dodatku zajmował by miejsce np w kuchni czy przedpokoju ,bo chyba nie w moim pokoiku ;)Zresztą dla mnie takie rozwiązanie też będzie wygodniejssze.Po co mi dodatkowy "złom" w domu ;)

Cytat:

Hmmmm...
....wydaje mi sie, ze jest to ujete w regulaminie spoldzielni.
Jestes wlascicielem i uzytkownikiem lokalu wraz z dodatkami (piwnica, garaz) i oplacasz koszty najmu (czynsz) za calosc.
Ale jest to do sprawdzenia.
Dzięki.Będę to musiał sprawdzić :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:13.