![]() |
Liteon Flash Utility-próbował ktoś?
Na stronie głownej cdrinfo.pl jest info o nowym programie do flaszowania Liteonów.Prosze znawców mtkflasha o odpowiedz:czy nie jest to to samo co mtkflash tylko pod winde? i czy wgrywa tylko biosy w formacie .bin?
Dosyc fajny ten program i juz nawet jest upgrade do wersji 1.10. Troche tutaj poczytałem o nim http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtopic.php?t=11807 jak ktos biegle włada english niech skomentuje posty z w/w forum. :) Thank you from mountain^_^ |
już jest wersja :
ver1.1.1 oraz ver1.1.1b LtnFlash jest programem napisanym przez Karr Wang tego samego który też napisał popularny program sprawdzający KProbe strona domowa: http://myweb.hinet.net/home4/karr/ LtnFlash pozwala posiadaczom nagrywarek Lite-ON zrobić backup i flashować firmware pod Windows!. To jest pierwszy narzędzie zdolne, by utworzyć kopie zapasowe oprogramowania sprzętowego pod Windows. Także można zrobić backup firmware w zewnętrznych napędach Lite-ON. LtnFlash nie współpracuje z napędami innymi niż Lite-ON. Od wersji 1.1.0, LtnFlash jest też zdolny, na włączanie i wyłączanie regionu na napędach DVD Lite-ON. ....................:) |
Według informacji na cdrlabs program obsługuje nagrywarki, combo i DVD Lite-On'a oraz prawdopodobnie klonów (może np. 4kus?). Obsługuje napędy wewnętrzne i zewnętrzne, nie obsługuje natomiast napędów CD-ROM oraz DVD model 163.
Uruchomiłem go - i pierwsze zaskoczenie - rozpoznał napęd DVD model 165 podłączony do dodatkowego kontrolera IDE na karcie PCI - mtkwinflash rozpoznaje tylko napędy podłączone do głównego kontrolera IDE na płycie głównej. Firmware został z tego napędu ściągnięty prawidłowo i zweryfikowany funkcją Compare. Natomiast mam wątpliwości po ściągnięciu firmware'u z nagrywarki LTR-48246S (podkręconej do 52x). Przy wyłączonej (odznaczonej) funkcji Update Boot Code ściągnięty z napędu firmware różni się od tego w napędzie - taki komunikat podaje funkcja Compare. Po zaznaczeniu Update Boot Code i uruchomieniu Compare uzyskuję komunikat "1Offset 0x1C000 is different" - cokolwiek by to miało znaczyć, coś się różni. Funkcja Update Boot Code jest bardzo ważna. Autor zaleca jej NIE używać i dlatego domyślnie nie jest zaznaczona. Boot Code to malutki obszar pamięci, który normalnie nie podlega zapisowi przy upgradzie firmware'u, i w którym zapisane są podstawowe funkcje życiowe napędu - pamięć ta pozwala przywrócić napęd do życia po błędzie przy wgrywaniu biosu. Program rozpoznał też napęd Combo LG, ale całkowicie odmówił jego obsługi. Jedyne, co można zrobić, to uzyskać informacje o stanie DVD-RPC. Nie próbowałem jeszcze używać tego programu do wgrywania czegokolwiek. |
Cytat:
|
@hej
ja probowalem :!! - po pierwsze sciaga sobie firmware z nagywareczki pieknie dziala - postepik w bajtach - jak zrobie compare to tez mam ten error co wyzej "..ofset 1f000.." Co najwazniejsze po wgraniu jakiegos najnowszego firmwere cos sie pokielbasilo !! i zamiast numeru biosu (5S57) to jakis inny szajs sie pokazal i tyle (tzn nie numer najnowszego biosu a jakis inny numer z choinki chyba) Nie dalo sie potem wgrac starego niby postep do 100% ale potem nic dalej nie dzialalo tzn okienko mozna bylo przesuwac zrobic close ale nie wgrywal nowego firmweru. W czasnie nagywania starego firmwere akurat szlag trail prad i wogle przestal naped dzialac (tzn swiecila sie zielona lampka , a podczas restartu komputera nonstop zwis przy wykrywaniu napedu..) Po sciagnieciu mtkflash tez w dosie niedzialal!!! Okazalo sie jak wziolem nagrywarke do innego kompa gdzie byl inny chipset to udalo mi sie zapisac mtkflashem stary firmwere i wszystko wrocilo do normy! :D .wydaje mi sie ze wina lezy po stronie chipsetu i dlatego programy mtkflash i inne nie dzialaja albo dzialja źle (NForce2 Pro) koszopal |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:08. |