Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nero 6 - Co to znaczy ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nero-6-co-znaczy-23779/)

ME 26.07.2003 09:07

Nero 6 - Co to znaczy ?

Jak w temacie "Drive is in use by another application"

Za dopowiedź z góry dziękuję

-Sid-The-Rat=> 26.07.2003 09:09

masz odpalonego media playera pod win xp?

ME 26.07.2003 10:22

to znaczynjakiego media playera ?

-Sid-The-Rat=> 26.07.2003 10:24

windows media player

od wersji bodajze 8 ma wbudowane nagrywanie plyt - i kiedy tylko jest odpalony (a nagrywanie nawet wylaczone) to zdazaja sie wlasnie takie zonki - u kumpla obserwuje je regularnie (i tluamcze ze do filmow to BSplayer a do muzy foobar - ale gadaj zdrow...) i po prostu wylaczam wmp, czekam chwile i odpalam nero

ME 26.07.2003 10:37

nie nie mam odpalonego wmp

grzeniu 26.07.2003 12:21

Cytat:

ME napisał(a):
Jak w temacie "Drive is in use by another application"

Za dopowiedź z góry dziękuję

Znaczy ze naped jest uzywany przez inna aplikacje, jesli nie media playera to przez cos innego. No i nero nie ma do niego dostepu.

zp 26.07.2003 16:10

Sprawdź, czy masz wyłączoną systemową usługę nagrywania dysków. Odznacz na zakładce we właściwościach napędu bądź wyłącz "Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI" - najlepiej na stałe - na liście usług systemowych w MMC (konsola zarządzania systemem).

SEBAW 26.07.2003 23:38

Jeżeli posiadasz Win XP to wejdź w Mój Komputer > właściwości nagrywarki > Nagrywanie > tam odznacz "ptaszek" :)

T@urus 27.07.2003 12:14

Ja rowniez mam taki sam problem:( Mam YAMAHA CRW8824E i z wczesniejsza wersja Nero wszyskot bylo OK,a tu nagle taki Error.
Ani nie mam wlaczonego WMPayer i mam odznaczone nagrywanie! Moze cos z ASPI?? Dla zainteresowanych moge podeslac LOG'a moze to cos pomoze w zrozumieniu tematu :-)

DooSHeK 27.07.2003 20:45

a jakby tak skorzystac z opcji szukaj???

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=23651

T@urus 28.07.2003 10:29

No coz wylaczenie autostatu w moim przypadku nic nie dalo :( nawet mi nie chce wymazywac CDRW :(Moze cos skopal z obsluga starszych nagrywarek,albo przeoczyli jakias opcje w WINXP co blokuje cala operacje.Pozdrawiam

DooSHeK 28.07.2003 11:24

hmm nie pomoglo? to mozliwe ze to jednak nie to spowodowalo, ze u mnie zadzialalo dobra to napisz co jeszcze zrobilem:

1. w uruchom wpisac gpedit.msc ,| Konfiguracja uzytkownika | Szablony administracyjne | System, Wylacz funkcje autoodwarzanie - wlaczone
2. w tym samym (Zasady grup) Skladniki systemu | Eksplorator Windows | Usun funkcje nagrywania dyskow CD - wlaczone.
3. Panel sterowania | Narzedzia administracyjne | Uslugi. Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI - wylaczony
4. Prawym klawiszem myszki na naped CD | Wlasciwosci | Autoodwarzanie. Dla kazdego typu ustawic: Wybierz akcje do wykonania - nie podejmuj zadnej akcji
5. Jezeli po kliknieciu ppm jest zakladka Nagrywanie (lub podobnie, chodzi o Windowsowa funkcje bezposrdniego nagrywania na cd w exploatorze za pomoca drag and drop) to nalezy tam wylaczyc ta funkcje. ( u mnie tego nie ma bo do mojej CDRW najwyrazniej nie ma w systemie sterow dlatego nie pametam jak sie to dokladnie nazywa)

to tyle z tego co pamietam co zrobilem u siebie i zadzialalo, jezeli to nie zadziala tzn ze o czyms zapomnialem :) albo w czasie startu systemy uruchamia ci sie jakas aplikacja, ktora wykorzystuje CDROM i nero to wykrywa i wywala ten komunikat mimo tego, ze inne aplikacje do nagrywania dzialaja. IMO to z autostartem powinno dzialac, gdyz pod win98 nero zamiast wywalac malo mowiacy komunikat "drive...." wywala komunikat wlasnie o autostarcie, ze jest wlaczony i ze nero moze nie dzialac.

ME 28.07.2003 18:47

OK wszystkim dzięki
Pomogło wyłączenie usługi COM nagrywania dysków CD IMAPI

T@urus 29.07.2003 09:46

NO walsnie ,wszystko przez servisy.Mimo ze jest ustawione na Manula to i tak blokuje:( wiec wykilowac na stale i po problemie.Mozna sie cieszyc w pelni Nero 6 - wkoncu tyle pieniedzy wydalem :-) hiih Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:21.