![]() |
Problem Z Wyborem Karty Graficznej Do 200 Zl - - - ATI vs NVIDIA
Chce kupic karte graficzną do 200 zł. Wacham się między GF MX 440 64 MB 128 BIT TV-OUT a ATI RADEON 7000 64 MB TV-OUT. Ponieważ nie znam sie na kartach ATI chcialbym się dowiedzieć czy warto ją kupić, czy raczej nie zawracać sobie głowy i zabulić Nvidii.
|
Z tych dwóch modeli, moim zdaniem, zakup geForca byłby lepszym rozwiązaniem, Ati 7000 to juz stary model
|
stawiam na GF 4 MX 440. Dopiero ATI od 9000 w gore robi modele konkurencyjne na tym samym a czasami lepszym poziomie od NVIDII.
|
hmmm jeżeli tak twierdzicie to wezmę tego GF 4 i wreszczie sobie pogram w jakies nowsze gry, a nie ciagle CS :):jupi:
|
Witam!!!
Nie jest to najprostsze pytanie. Musisz wiedziec do czego bedzie ci potrzebna karta. Ati slynie z tego ze o niebo lepiej odzwierciedla kolory i ladniej generuje sceny. Jest jednak powazny manakment. Wiekszosc starych gier zle wspopracuje z kartami ATI. No chociazby Counter-Strike. Trzeba zainstalowac odpowiednie sterowniki albo szukac latek do gier. Po NVIDII wiesz czego sie spodziewac. jesli nie grasz w nowosci a jak grasz to tylko 1 godzine. Czesciej spedzeasz w necie na surfowaniu to wybralbym GF4MX. Pamietaj tylko zeby nie nabic sie w butelke i nie kupic GF z 64 bitowa szyna pamieci! Otrzymasz wtedy GF1 albo nawet rive ultre! Jesli juz to poczekalbym z decyzja kupna.. dolozyl troche kasy i kupil jakiegos GF3Ti. Teraz nowki mozna kupic za 350 zl. Uzywane juz za 290. A na dodatek trojeczki ladnie sie taktuja:-)) Pozdrawiam! |
siema niewiem jaki masz komp . Bo sama grafika czy to taka czy inna to 60 procent sukcesu ale zostaje 40 i te 40procent wystarczy aby ci nowe gierki słabo chodziły albo wcale Bo z kompem to jak z samochodem nic ci nieda silnki od BMW w maluchu.
|
Heh sorry z pospiechu zapomnialem napisac :)
ale to jakos tak idzie: ECS K7VZA PCB 1.0 @ DURON 700 RIVA TNT 2 32MB 128 MB RAMU PC 133 HDD WDC 20GB Może nie jest to jakis cód techniki, ale daje rade. Tylko dysk sie cos kopie... ale co tam ... |
Duron 700 niestety będzie wąskim gardłem i szybka karta graficzna dużo mu nie pomoże, choć oczywiście zawsze coś.
Ati Radeona 7000 odradzam - to już naprawdę stary model, chyba, że kupiłbyś nieuszkodzonego używanego za bardzo niewiele pieniędzy. Jej możliwości akceleracji gier 3D są, jak na obecne czasy, słabe, choć chyba lepsze niż Rivy TNT2, a poza tym ATi znane jest z bardzo dobrej jakości grafiki 2D. W zeszłym roku miałem 7000 przez kilka dni i oddałem ją, ale nie ze względu na małą szybkość w grach (prawie nie gram), tylko z powodu problemu z obsługą dwóch monitorów - a na tym mi akurat najbardziej zależało. Jeśli już ATi i za niewielkie pięniądze, to spróbuj znaleźć 7500 - nie jest to ostatni krzyk techniki, ale gry chodzą już zupełnie nieźle, a może uda CI się ją kupić za stosunkowo niewiele (sam mam i poza drobnym wyjątkiem nie narzekam - ale, jak mówiłem, prawie wcale nie gram - główny powód, dla którego ją kupiłem, to dobry obraz 2D i obsługa dwóch monitorów, czego ponad rok temu prawie żadna karta na nVidii nie miała. O nVidiach niech Ci powie kto inny - moje niewielkie doświadczenia kończą się na gForce 2 MX. |
No to nie pozostaje mi nic innego jak czekanie na kase z allegro. Jak tylko listonosz przyjdzie z $ to szybkensem udam sie na rynek i do sklepu. W oferach takiego Geforcy stoja po ok. 159 - 170 zl
|
JAKA KARTE LEPIEJ WZASC FIRMOWA CZY NONAME ???
Mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z GF 4 - czy lepiej wziasc noname czy moze bardzie oplacalna inwestycja jest np ASUS lub GAINWARD???
|
Moje i napewno prawidlowe przekonanie jest takie: BIERZ COS FIRMOWEGO!!!
Wiadomo jak to jest ze sprzetem noname. Gorsze materialy, gorsze parametry (no chociazby duzo gorsze czasy dostepu do pamieci), prawie zadna pomoc w razie problemow, no i wyposazenie. Watpliwe jest czy dostaniesz jakies dodatkowe przejsciowki, kable itp. A jak kupisz cos firmowego ti i na plytce ze sterami moze znajdziesz jeszcze jakas gre lub program:-)) FIRMA TO FIRMA...przeciez wiadomo. To jak z plyta glowna i innymi podzespolami. Mozesz dolozyc troche kasy to stawiaj na firme! Polecam osobiscie Gainwarda (czy jak to sie tam pisze:-)). Duzo slychac o wyrobach tego producenta..oczywiscie same pozytywne rzeczy. Asus tez jest bardzo dobry. |
Tyle tylko, że te karty nie są niestety tanie!
|
no fakt. do tanich nie naleza. ale ja jestem zdania ze lepiej dorzucic 50 zlotych i cieszyc sie pozadnym towarem..no i lepszym supportem
|
no zgadzam sie z piothrixem - juz nawet sie zdecydowalem na
GeForce4 MX440 Chaintech 64MB DDR, TV-out za 230 zl parametry techniczne dostepne tutaj: http://www.sklep.age.pl/opis.php?m_k...HAIGF4M446T_12 Mysle ze jest to dobry wybor choc moze przesadzilem troche z tematem -do 200 zl hehe :) . Może ktoś korzystał z firmy tej karty i podzieli sie spostrzeżeniami? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:24. |