![]() |
Dysk Twardy
Witam wszystkich bardzo serdecznie :) Mam pytanie chociaz nie jestem pewien czy umieszczam je w dobrym miejscu wiec przepraszam wszystkich, ktorzy twierdza, ze nie :) Otoz... ile moze byc wart i czy warto wsadzic go do kompa dysk notebook'owy Toshiba 6GB. Pytam bo moge taki miec, a sam w kompie mam starego Seagate'a 4GB. Czy takie dyski sa lepsze ? Jak to sie ma do "normalnego" twardziela ? bo wiem tylko z praktyki serwisowej, ze sa cichutkie i wydzielaja malo ciepla :) Dziekuje serdecznie za odp :)
|
O ile wiem, dyski notebookowe mają większą wytrzymałość na wstrząsy i drgania, więc jeśli chcesz grać kompem w piłkę - jak znalazł! ;)
A serio - trzeba go umieścić w odpowiednich szynach i podłączyć przez przejściówkę - w byle sklepie tego nie znajdziesz. Poza tym - chyba nie będzie problemu. Aha, od dysków dużych różnią się chyba jeszcze mniejszym poborem energii. Co do parametrów i osiągów - to już musisz sprawdzić konkretny model. |
Mozesz miec problem z przejsciowka do dysku, na tasmie ma i zasilanie i dane. Wielkosc, -jak ma nie wisiec na tasmie to musisz mu dopasowac szyny.
A sa wytrzymalsze, duzo mniejsze, zuzywaja mniej energii i sa jednak drozsze:D |
Cytat:
|
dysk to dysk - raczej bedzie porownywalna albo niewiele nizsza niz np standardowej 6gb seagate
co do ceny - ja dzisiaj kupilem typowa 6gb za 50zl - taka laptopowa moze byc warta 75-100zl - IMHO brac bo teraz o dyski w przedziale 4-10gb jest coraz trudniej |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:42. |