Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak aktualizowac bios bez FDD ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-aktualizowac-bios-bez-fdd-23994/)

RedNacz 31.07.2003 15:31

Jak aktualizowac bios bez FDD ??

OK. Bajka jest taka. W styczniu wybuliłem kasiore na nowy sprzecior... FULL wypas jak to chłopaki w przedszkolu powiedzieli...

EPOX 8RDA+, 256 MB DDR 333 Kingston'ka, Wd Caviar 40 GB 8 MBC... itp..
I jak to zazwyczaj bywa u biednych młodych, niezależnych.. :cool: trza było sprzedać starego kompa... Tak się złożyło, że sprzedałem go razem z napędem FDD, a do nowego nie kupiłem bo uznałem to za zbyteczny wybryk...

No.. a teraz cierpie.. bo ani biosu nie moge upgrejtować, ani starych gierek wgrac z laptopa...:(

Anyway.. czytałem sobie artykół o mojej nagrywarce CGE-8320B dotyczący jej kręcnia na 40x. Chciałem to zrobić... ale przypomniałem sobie o tej dyskietce... Bios podobno nagrywa się automatycznie na fdd po uruchomieniu tego programika... a ja nie mam FDD.

Wcześniej usłyszałem od kolegi, że moge nagrac bios do plyty glownej z CD-R tego na razie nie robilem bo nie mam kasy na wizyte w serwisie jakbyco ^_^ . Mysłałem, żeby zrobic podobnie z nagrywarką..aleee w instrukcji jest napisane, ze nie powinno byc w napedzie zadnej plyty...

Ktos cos poradzi.. ktos tak mial ??

P.S. W tym artykole jest mowa o 2 sposobach.. ale ja wyczailem tylko jeden.. jaki jest drugi ?????

memorando 31.07.2003 15:36

Re: Jak aktualizowac bios bez FDD ??

Cytat:

RedNacz napisa***322;(a)
OK. Bajka jest taka. W styczniu wybuliłem kasiore na nowy sprzecior... FULL wypas jak to chłopaki w przedszkolu powiedzieli...

EPOX 8RDA+, 256 MB DDR 333 Kingston'ka, Wd Caviar 40 GB 8 MBC... itp..
I jak to zazwyczaj bywa u biednych młodych, niezależnych.. :cool: trza było sprzedać starego kompa... Tak się złożyło, że sprzedałem go razem z napędem FDD, a do nowego nie kupiłem bo uznałem to za zbyteczny wybryk...

No.. a teraz cierpie.. bo ani biosu nie moge upgrejtować, ani starych gierek wgrac z laptopa...:(

Anyway.. czytałem sobie artykół o mojej nagrywarce CGE-8320B dotyczący jej kręcnia na 40x. Chciałem to zrobić... ale przypomniałem sobie o tej dyskietce... Bios podobno nagrywa się automatycznie na fdd po uruchomieniu tego programika... a ja nie mam FDD.

Wcześniej usłyszałem od kolegi, że moge nagrac bios do plyty glownej z CD-R tego na razie nie robilem bo nie mam kasy na wizyte w serwisie jakbyco ^_^ . Mysłałem, żeby zrobic podobnie z nagrywarką..aleee w instrukcji jest napisane, ze nie powinno byc w napedzie zadnej plyty...

Ktos cos poradzi.. ktos tak mial ??

P.S. W tym artykole jest mowa o 2 sposobach.. ale ja wyczailem tylko jeden.. jaki jest drugi ?????

daj biosa flahera na partycje fat32 dysku odpal z cdromu startującego win98 bez obsługi cdromu!!!i włazisz na tę partycje co masz flashera odpalasz to wszystko

RedNacz 31.07.2003 15:41

Cholercia.. wiedzialem, ze powinienem napisać wiecej o swoim kompie...

Ok... Sprawa jest taka, ze 3 dni temu robilem remanent na dysku.. i z wczesniejszych 2 partycji: C;FAT32 i D;NTFS zrobilo sie teraz... C;NTFS i D;NTFS... Na winzgorie XP :P

Czyli pomysl odpada...

Ale THX anyway

memorando 31.07.2003 15:43

Cytat:

RedNacz napisał(a):
Cholercia.. wiedzialem, ze powinienem napisać wiecej o swoim kompie...

Ok... Sprawa jest taka, ze 3 dni temu robilem remanent na dysku.. i z wczesniejszych 2 partycji: C;FAT32 i D;NTFS zrobilo sie teraz... C;NTFS i D;NTFS... Na winzgorie XP :P

Czyli pomysl odpada...

Ale THX anyway

ale możesz konwersję dysku d: zrobić na fat32 przecież

RedNacz 31.07.2003 15:55

No nie wiem.... to troche potrwa i wiarze sie z pewnym ryzykiem.. a zreszta ja lubie robic formatowanie na czysto.. Po zmianie tej partycji C z FAT32 na NTFS wydajnosc w kopiowaniu z jednej na druga wzrosla prawie 2 krotnie... ale to inna bajka...

Powiedzmy, ze zmienie partycje D: na FAT32 (na C mam winzgroze)...
Nagrywam blashera na ten dysk... Potem odpalam z menu startowego z plyty WIN98.. uruchamiam kompa bez obslugi CD-ROM... i z wiersza polecen uruchamiam program flashujacy... To wszytko ??

Czy mam wczesniej wywalic CD z Biosa plyty glownej... ??

memorando 31.07.2003 16:01

Cytat:

RedNacz napisa***322;(a)
No nie wiem.... to troche potrwa i wiarze sie z pewnym ryzykiem.. a zreszta ja lubie robic formatowanie na czysto.. Po zmianie tej partycji C z FAT32 na NTFS wydajnosc w kopiowaniu z jednej na druga wzrosla prawie 2 krotnie... ale to inna bajka...

Powiedzmy, ze zmienie partycje D: na FAT32 (na C mam winzgroze)...
Nagrywam blashera na ten dysk... Potem odpalam z menu startowego z plyty WIN98.. uruchamiam kompa bez obslugi CD-ROM... i z wiersza polecen uruchamiam program flashujacy... To wszytko ??

Czy mam wczesniej wywalic CD z Biosa plyty glownej... ??

jak się odpali flasher to niewyłączać pudła pod zadnym pozorem jak skończysz podając taki komunikat to reset i ustawienie bioska od nowa:)

Y@nkee_PL 31.07.2003 16:06

jesli mozesz to pozycz od kumpla FDD ;)

CrazyLucas 31.07.2003 17:28

albo dyskacza z fatem

RedNacz 31.07.2003 17:30

.. dobra dobra.. wole we wlasnym zasiegu.. (bo deszcz pada w wawie^_^ )

anyway.. jaki komunikat ma sie pojawic po updacie biosu ??

memorando 31.07.2003 18:26

Cytat:

RedNacz napisa***322;(a)
.. dobra dobra.. wole we wlasnym zasiegu.. (bo deszcz pada w wawie^_^ )

anyway.. jaki komunikat ma sie pojawic po updacie biosu ??

u mnie był tylko please reebot

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17.