![]() |
postępują zgodnie z instrukcją nie mogę wmmontować napisów w film!dlaczego?
Hej mam mały problem. W kwestii DVD i VCD jestm ciepły więc proszę serdecznie o pomoc. Korzystając z artykułu poświęconego przetwarzaniu obrazu z divix`a do VCD, nie mogę wkomponować napisów w obraz. Po stworzeniu pliku *.srt (przerobiony txt) i odpaleniu Virtual Dub, wg autora należy odpalić plik z filmem, dodać filtr i następnie "start frame server". Rzeczywiście w tym momencie pojawia się u mnie okienko tylko frameserving nie występuje:( (tzn wszystko stoi). Wie ktoś może co powinienm zrobć? Z góry dzięki za pomoc:czytaj:
|
Jak juz uruchomisz frameserver to odpal TPMGEnc albo CCE i jako źródło wskaż pseudo-plik frameserver'a.
|
I nie zapomnij wczesniej odpalic AuxSetup.exe i zainstalowac FrameServera w systemie :-). Ja wiem ze to oczywiste, ale "kto na zimne dmucha" :-)
|
kto na zimne dmucha...:)
dzięki za zainteresowanie się problemem "żółtodzioba" w tej kwestii. Z pewnością nie uwierzycie ale cały czas jest pewien problem. Odpalam TPMGEnc(swoją drogą walnięty skrót!) i ładuje ten wirtualny plik po czym pojawia się okienko a w nim:"*.avi can not open, or unsupported", i w tym momencie jest po zabawie. Może brak mi jakichś kodeków czy co. Ale sprawdzałem na dwóch kompach i na obydwu występuje ten sam problem. Jeszcze raz serdecznie proszę litościwy sąd o łagodny wymiar kary i pomoc w/w kwestii. :). pozdrówka miłego dnia!!
|
Moze wczytaj ten AVI do GSpot i zobacz co Ci powie na jego temat (uzyte kodeki AV). Upewnij sie tez ze (patrz wyzej) sterownik frame servera zostal zainstalowany w systemie. Upewnij sie tez czy aktualnie zaden inny program nie korzysta z tego AVI (inny video editor, albo, o zgrozo, odtwarzacz!). Napsiz jak Ci psozlo i co poakzal GSpot. Moze wspolnie z reszta forumowiczow cos poradzimy :-)!
|
Bylbym zapomnial : o ile mnie pamiec nie myli to filtr subtitler do VDub obsluguje SSA, a nei SRT. Chyba, ze uzywasz VobSub'a, ale to juz inny worek ziel... Inna para kaloszy :-).
|
Re: kto na zimne dmucha...:)
Cytat:
|
Miałem podobny problem, tzn. nie mogłem uruchomić .avi w TMP. odinstalowałem wszystko i zainstalowałem jeszcze raz zgodnie z instrukcjami http://www.cdrinfo.pl/vcd/video/how2txt2vcd.php. Teraz wszystko działa poprawnie. Ja używam napisów w formacie .ssa i programu SubEdit. Powodzenia
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:58. |