Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kto z Was zna słowo "listel"? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kto-zna-slowo-listel-24069/)

puch 03.08.2003 09:22

No ale hebla, a nie hebela, prawda? :D

Oczywiście mimo podobieństwa słowa te są inne, mają inne pochodzenie: hebel jest zapożyczeniem z niemieckiego, a listel zbitką, i to zupełnie nową, więc i inaczej będą się zachowywały przy odmianie.

Reguła jest jednak taka, że języki na ogół opierają się wprowadzaniu wymyślonych nowotworów, odpowiadających funkcjonującym z powodzenium zapożyczeniom, choćby nie wiem jak takie zapożyczenia były obce językowi zapożyczającemu: ortograficznie, składniowo, a nawet fonetycznie - choć ten ostatni czynnik jest chyba najistotniejszy dla zapożyczenia - fonetyka musi pasować, albo jest dostosowywana. A ponieważ takie zapożyczenia najpierw wchodzą do języka mówionego, to pisownią przez jakiś czas nikt się nie przejmuje. Jednak jak widzę gdzieś imejl to coś się we mnie przewraca...

pali 03.08.2003 03:22

Cytat:

puch napisa***322;(a)
[...] W przedwojennej Polsce nie było "autoryzowanych dealerów" samochodów - byli "uprawnieni odsprzedawcy"!
zadzwonię w poniedziałek do którejś firmy i zapytam się o najbliższego mi uprawnionego odsprzedawcę :)

a co do listela jeszcze: nie jestem purystą, nie uważam że koniecznie musimy mieć polski odpowiednik e-maila
jednak e-mail chociaz powszechny, to nie jest do końca zadomowiony: np. w pisowni: głupio wygląda imejl, mejl już lepiej, ale tez nie bardzo...
znowu pisac e-mail czy mail w polskim tekscie - także nie pasuje

puch: wydaje mi się, że listela, nigdy listla

puch 02.08.2003 20:10

Wydaje mi się, że ten listel przyszedł trochę za późno, w chwili, gdy e-mail już się zadomowił. Poza tym listel też troszeczkę obco w naszym języku brzmi - tak jak np. hebel, który jest zapożyczeniem. Z tego też powodu chyba może sprawiać kłopoty z odmianą - dopełniacz i biernik listela czy listla? Celownik listlowi czy listelowi? Z listlem czy z listelem? O listelu czy o listlu? Moim zdaniem wybór trochę niefortunny.

Poza tym jeszcze bardzo istotnym motorem różnych zapożyczeń jest moda i prestiż - dlatego, jeśli jest moda na cudzoziemskość, żadne rodzime stare słowa ani nowotwory (nowopotwory?) nie pokonają zapożyczeń. Przecież kiedyś w firmie był kierownik jakiegoś tam działu, a teraz jest manager (menadżer?). Kiedyś był przedstawiciel, a teraz jest rep. W przedwojennej Polsce nie było "autoryzowanych dealerów" samochodów - byli "uprawnieni odsprzedawcy"!

pali 02.08.2003 19:33

ok, ale nie zapominajcie, że listel nie jest pomysłem Rady Języka Polskiego
wymyślił go czytelnik "Polityki"

zgadzam się, ze wprowadzanie na siłę nowych słów jest śmieszne...
ale listel jest ładny...
i to tylko propozycja

zauważyłem, że tylko niektórzy autorzy Polityki go do dzisiaj stosują

puch 02.08.2003 19:26

Ale te spróchniałe grzyby z Akademii nie przyjmą do wiadomości, że to nie oni mają władzę nad językiem, tylko jakieś tam "społeczeństwo". Przecież zgoda na samodzielny i spontaniczny rozwój języka oznaczałaby dla tych zgrzybiałych dziadków oddanie władzy, jaką sobie przypisują - a tego (oddawania władzy, choćby iluzorycznej) nikt nie lubi, a już na pewno nie godzi się na to dobrowolnie.

cana 02.08.2003 16:36

dobra panocki to jak będzied z heblem :) waserwagą i całą resztą do ciesielki i murarki / to tak na początek/ jeżyk ewoluuje z społecznością która go uzywa a jeśli trzyma się mocno dzikich zasad to kończy jak łacina / sic francuziki używają języka z rodziny romańskich :) / , to ze mieli Diderota , Voltaire i de Sade nie znaczy że pozjadali alles języki :) już wolę że to codzienność kształtuje język a nie spróchniałe grzyby z jakiejś akademii /

ale te pomysły czyta się świetnie / poprawiają humor prawie tak jak czytanie komentarzy na onecie :) lub "rzeczowych" dyskusji na infojamie / BTW szkoda że paru fanatyków m$ już tam nie pisuje bo zaprawdę boskie klimaty łapałem czytając ich ;) /

pozdro
mode impreza on
backup memory data completed
punkt przywracania systemu został utworzony pomyślnie :)
przejście w tryb ciągłego backupu przyrostowego z krokiem 5 minut :)

-Sid-The-Rat=> 02.08.2003 16:07

cwiercfunciak z serem...

puch 02.08.2003 15:37

Francuski odpowiednik naszej Rady Języka Polskiego od lat już walczy z zapożyczeniami z angielskiego i używanie wielu angielskich słów jest we Francji po prostu zakazane (pewnie można iść za to siedzieć, a na pewno już zapłacić grzywnę).

Dlatego we Francji nie ma Walkman'a, jest za to "baladeur" - co jest mniej więcej tłumaczeniem.

Francja jest chyba jedynym krajem na świecie w którym nie ma komputerów! Ani jednego! Tam to się nazywa "ordinateur". "Bit" to chyba jeszcze - o dziwo - "bit", ale "bajt" to chyba "octet" - a więc nie ma tam pamięci 128 MB, tylko 128 Mo.
Niedawno Francuzi wydali wojnę słowu "e-mail" i zamiast tego - nie wiem, czy to tylko propozycja, czy już nakaz - wprowadzają słowo "courier" - które jest bardzo mylące, bo ma chyba jeszcze parę innych znaczeń, i większość ludzi słysząc to nie wie, o co chodzi. No ale z tymi zgubnymi wpływami angielszczyzny trzeba walczyć! Francuzi z całą pewnością zrobią wszystko inaczej, niż Angole - dla zasady! Choćby zupełnie nie miało to sensu.

Torwald 02.08.2003 12:09

powiem "mail" i wszyscy wiedza o co chodzi...

-Sid-The-Rat=> 02.08.2003 11:13

ja znam - pamietam zreszta te akcje polityki - tam nie tylko listel byl ciekawy - a niektore propozycje czytelnikow budzily na przemian groze i wesolosc

znam - ale nie uzywam - mail to jednak 'to' - i nawet tak wdzieczne slowo jak listel go nie rpzebije
niestety

Kasprzak 02.08.2003 11:00

ciekawe,ciekawe...
ale ja tez zostane przy e-mail!;)

pozdrawiam

zuku32 02.08.2003 10:15

Pierwszy raz o ty slysze ale chyba ja jednak pozostane przy slowie e-mail (napewno wszyscy zrozumiaja o co chodzi :) ). Ale niezle wymyslone to "listel"...

Mr.Manson 02.08.2003 05:52

Ja jestem przyzwyczajony do słowa e-mail. Zapewne więcej ludzi używa tego słowa. Jednak fajnie mieć polski odpowiednik słowa e-mail. Chyba zacznę się nim posługiwać o ile ktoś mnie zrozumie:P

pali 02.08.2003 02:27

Kto z Was zna słowo "listel"?

user absorb założył temat o wymowie znaczka @ (tutaj )

W związku z tym, coś przypomniało mi się:

Kilka lat temu "Polityka" zrobiła konkurs językowy na stworzenie polskich odpowiedników kilkunastu angielskich terminów.
Jednym z zadań było wymyślenie polskiego e-maila.
Wygrało słowo listel.

Ja i kilku moich kolegów postanowiliśmy używać listela.
Ale już o tym zapomnielismy....
Wygoda zwyciężyła....
A szkoda

Kto z Was zna to słowo? A może ktos używa?

Czy listel podoba się Wam?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:05.