![]() |
Cytat:
Przy okazji, jest jeszcze jedno ustawienie, o którym nie wiem co myśleć. jest to DVDSaveQuality, ustawione w programie na 6%. A ile dać dla polepszenia jakości ? DVDAnalyzeMaxRel dałem dla testowego LOTRA na 70%. A ile trwało robienie HELICOPTERA w takich ustawieniach ? Pozdrawiam Jabba |
DVDSaveQuality - tego ustawienia nie pamietam, i tak samo ile sie robil helikopterek.... Mysle ze bylo to nie mniej niz godzina nie wiecej niz dwie... Mam kreconego Athlona XP ( 11.5x333MHz ) i 512 DDR 333MHz CL2 na Asusie A7N8X Deluxe. Teraz uzywam DVD2DVD-R + CCE 2.50 a tutaj robota wynosi kilka godzin - od 4 do 8
Pozdrawiam. PS. Wole Ci tak napisac niz wprowadzac w blad... |
Cytat:
Ciekawe,ze po obcięciu dodatków, kopie bezpieczeństwa takie jak "Przyczajony Tygrys...", "Assassins", "Powieście go wysoko" (western), wlazły na płytę DVD-R bez kompresji. Posłużył mi tu DVDFab. Pozdrawiam Jabba |
Co do CCE to dam Ci dwie rady. Jezeli chodzi o bitrate minimalny i maxymalny to ustaw recznie odpowiednio 1000 i 7500 ( tak jak radzi MRBASS na forum doom9 ), natomiast srednie ( AVERAGE ) nie ruszaj bo to ustawienie jest idealnie wyliczone tak aby film wpasowal sie na DVD-R. Przejscia ( PASSES ) ustaw gora na 4, pomiedzy 3 a 4 juz nie widac roznicy, ale ja jestem zboczencem i zawsze ustawiam na 4 choc to wg wielu wyjadaczy jest az nadto ( wystarczyloby 3 ).
I jeszcze jedna rada, wiem ze MPEGDecoder.dll jest szybszy, ale ja mialem czasami dziwne artefakty na niektorych filmach, wiec radze Ci uzywac Mpeg2Dec2.dll ktory jest wolniejszy ( nieznacznie ) ale za to nigdy sie na nim nie zawiodlem.. I jeszcze jedno, wiem ze Athlony XP maja zaszyte SSE, ale cos w tym AMDekowym SSE jest jednak nie tak bo tez sie czasami cos na materiale wynikowym pojawialo... Dlatego ja preferuje czuste iDCT - 32bit MMX.... Te ustawienia sa WOLNE, ale masz 100% pewnosci ze efekt bedzie pewny i jak najlepszy... Pozdrawiam. Rafal. |
Dzięki za rady !
Z bitratem, to mnie Cobra Verde nastraszył,ze jak użyję swojego czy tego z MRBASS, to wyjdzie mi za duży wynikowy katalog z filmem. Ale skoro Tobie wychodzi dobrze, to spróbuję. Hm.. przejścia. Tu też Cobra radził,zeby dla bardzo długich filmów (LOTR I i II, Aliens, Klony,Mroczne Widmo) dawać więcej passes. On radził chyba 5 , ja fanatycznie dałem dla LOTR 7 a dla Aliens 6. Tez lubię dobrą jakosć. ;) Mpeg2Dec2.dll - tym,że MPEGDecoder.dll jest czasem zawodny, zaniepokoiłes mnie. Cobra o tym nie wspomina (moze się wypowiesz CV ?). OK. Popróbuję i na tym. Cobra radził jeszcze wprowadzić na koniec skryptu AVS wpis : ResampleAudio(44100) Oraz spatchować CCE 2.50 CRC_patchem (dostępny na forum w instrukcji DVD2DVDR, końcowe posty). Pozdrawiam Jabba |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
to samo z wyborem IDCT: ja wybieram SSE i nie mam problemów... chciaż powiem szczerze: kopiuję płyt niewiele w porównaniu z wami ;) bo wolę oryginały i być może moje doświadczenia nie oddają w pełni skali ewentualnych problemów z używaniem DVD2DVD-R i jego ustawień Cytat:
|
Istnieje taka mozliwosc ze ja mam jakas bzdure w systemie i dlatego SSE oraz inne szczegoly ktore u CobryVerde dzialaja dobrze u mnie robia "robaczki". Zreszta duzo ludzi na doom9 uzywa MMX+SSE z pozytywnymi wynikami, wiec warto sprobowac..
Co do ustawien bitrate ( 1000/7500 ) to jak na razie zrobilem 4 filmy w ten sposob i wszystko bylo oki, natomiast zawsze istnieje mozliwosc ze im wieksze "rozbicie" bitrate przy kodowaniu VBR tym wieksze ryzyko otrzymania pliku delikatnie odbiegajacego od normy... Szczegolnie niebezpiecznie jest wtedy, gdy wartosc AVERAGE nie lezy blisko srodka pomiedzy wartosciami MIN i MAX, lecz blizej w kierunku ktorejs z wartosci... Jest jednak na to sposob. Dlugo sie zastanawialem az wpadlem na rozwiazanie. Wyliczylam sobie sam bitrate dla kazdego filmu indywidualnie. A dokladniej tak : AVERAGE nigdy nie zmieniam bo zawsze DVD2DVD-R wylicza je idealnie wpasowujac film na plytke. natomiast z MIN i MAX zauwazylem ze robi tak : MIN = AVERAGE / 1.5 MAX = AVERAGE * 1.5 Ja wyszukuje sobie mnoznik tak , aby mnozac go przez AVERAGE otrzymac wynik jak najblizej wartosci 7500 - tak otrzymuje wartosc MAX, a pozniej tylko dziele AVERAGE przez ten sam mnoznik i otrzymuje MIN. W efekcje dostaje takie wartosci ze AVERAGE lezy po "srodku" - pomiedzy MIN i MAX... Opierajac sie na takich wyliczeniach ZAWSZE powinniscie otzrymac idealnie wpasowany plik wynikowy. To jest jednak tylko teoria, choc jednka jak na razie w moim przypadku zawsze sie sprawdza.. Aha, do tego jeszcze ustawiam w CCE 2.50 4 przebiegi, jest to wystarczajaco aby CCE sam sobie porozdzielal wartosci bitrate.. |
A więc kolejna okazja do pytań :
- ten współczynnik (mnożnik) wyszukujesz Rafał dla każdego filmu indywidualnie ? Na przykład przy AVERAGE = 4244, wartość współczynnika wyniesie około 1,76 co da nam bitrate MAX = 7469 i MIN = 2411 Program znalazł bitrate Normal MIN = 2829 i MAX = 6366 (film ze ścieżką DTS). Nie martwi Cię Fido2001 (Rafał) niższy bitrate MIN z wyliczeń ? - czy prawidłowo mam zestawiony plik skryptu AVS : "LoadPlugin("C:\Program Files\DVD2DVD-R_150\MPEG2DEC\MPEG2DEC2.dll") MPEG2Source("H:\Filmy\DVD-R\5_Element\Jabba_04.08.2003_11.07\Video_0xE0.d2v" ) AddAudio() ConvertToYUY2() ResampleAudio(44100) Chodzi o kolejność wpisów - żeby zhakowany kodek Huffyego zaczął działać. - Czy opcje FORCE Film, 2:3 Pulldown odnoszą się do filmów NTSC ? Bo one są z zasady nieaktywne u mnie i nie do wyboru. Pozdrawiam Jabba |
z wpisem jest wszystko OK - możesz wyrzucieć tylko "Addaudio"
A Pulldown dotyczy tylko filmów NTSC z FPS 29,97 |
Cytat:
Dzieki ! Jabba |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:40. |