Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   komp na ruter - konfiguracja (https://forum.cdrinfo.pl/f5/komp-ruter-konfiguracja-24173/)

Majonez 05.08.2003 13:27

komp na ruter - konfiguracja

Chlopaki (tudziez dziewczyny :D)

musze zlozyc kompa na ruter chwilowo mam 250 zl (moze byc troche wiecej) oczywiscie musi byc to atx musi udzwignac na poczatek freesco z hdd + apache + poczta + ftp + sklep
docelowo debian z takim samym skladem

posiadam

flopa
dysk 160 mega :) niestety poki co tylko taki

musze miec [w ramce propozycja i cena]

plyte [PC Chips M754 (zintegrowana grafika tnt2, LAN, muza, USB) 130zl]
procek [PII celeron ppga 433-533MHz 55-80zl]
ram [128 MB 83zl]
obudowa [75 zl z zasialaczem 300W]

czy cos mozecie powiedziec o tej konfiguracji
co to za plyta bo przyznaje sie ze sie nie spotkalem wczesniej z tym produktem mam do wyboru kilka innych plyt ale wtedy dochodzi grafika do ceny
dzieki za wszelkie sugestie i opinie

Kasprzak 05.08.2003 16:37

ja mam kompa na sprzdaz
p2 233 Mhz
48ram
plyta glowna (nie wiem ale na chipsecie intela komp jest Siemens Nixdorf)
Matrox G200 8MB AGP
karta dzwiekowa - YAMAHA
2,1 GB dysk albo 1,2 GB dysk
fdd
zasilacz 200W + obudowa
LAN - 3com 10/100

ile dasz za niego???
WYSTARCZY NA ROUTER.

ps.mam jeszcze jeden
p 133
pod niego plytka
48ram
1,2hdd
flop
200w + obudowa

do tego mam 2 monitory
Bridge 15" i Siemens NIxdorf 15".Moj tata chce za ten pierwszy 100zl, a za drugi troche wiecej - mam sie dogadac ;)

Majonez 05.08.2003 16:54

heh gdybym wiedzial wczesniej to dalbym ogloszenie ze chce cos kupic ale ja wczoraj wieczorem sie o tym dowiedzialem i dzisiaj powinienem juz to kupic

nie moge znalezc niestety informacji o tej plycie znalazlem tylko kilka wzmianek na liscie dyskusyjnej

Blaze 05.08.2003 18:07

No coż mam taką płytę (M754LRT+). Nie nakrzekam za bardzo. Sprawuje się bezproblemowo. Grafika to owszem TNT2 ale Alladin. Sieciówka (RJ45) to SIS 900. Muza to CMedia CMI8738. 1xCOM, 1xLPT, 2xUSB 1.1, czujnik temp. CPU i 2xprędkości wiatraka.
Są dwie wersje płyty PCB v1.x i PCB v3.3.
Tutaj są instrukcje http://www.pcchips.com.tw/manual/man...odule_id=1,5,7

Tak mi się przypomniało, gdybyś ją brał to nie zapomnij o zaślepce na tył obudowy bo inaczej prawdopodobnie czeka cię cięcie i wiercenie. Muza ma 4 wyjścia, a sieciówka jest zaraz koło usb.

bas 06.08.2003 02:16

Postaw tam odrazu debiana albo pld,, ale z tym dyskiem to zdecydowanie zamało, wprawdzie pld pójdzie i ten router będzie działał, ale może bez przesady, wykombinuj troche więcej i daruj sobie fresco.

Majonez 06.08.2003 09:25

juz kupione oczywiscie nie obeszlo sie bez problemow - dwie plyty testowalismy dopiero druga dzialala ok - potem byly jaja z pamieciami i niestety w nocy tez padla jedna kosc

ps zaraz napisze reszte musze cos sprawdzic :D

CrazyLucas 07.08.2003 13:27

ja mam zainstalowane w servie mniejwiecej to co ty + huba DC i odpalone na pentium 166mmx + 48 ram i 4gb twardego - i smiga
komp kosztowal mnie moze 100zl kasy i kilka piw

w stosunki do poprzedniej konfiguracji (pentium 120 + 16 ram + 850mb twardego) nie widze zadnej roznicy w dzialaniu systemu, przyspieszyly jedynie operacje dyskowe (no bo twardziel sporo szybszy - stary twardziel + nowy proc i ram - zero przyspieszenia)

linuch to nie winda - porzadny serv i na 486 bedzie ci dzialal

Majonez 07.08.2003 20:49

ok juz wszystko dziala teraz tylko instalacja pakietow i zabawa w konfiduracje

@BAS - gdyby to ode mnie zalezalo to posadzilbym tam debiana ale i tak na razie wole freesco tam postawic i niech to dziala

potem jak sie juz naucze troche (w pazdzierniku najprawdopodobniej postawie jakis serwerek z debianem wlasnie) to potem moge i na tym sdi pokombinowac z debianem

@BLAZE hehe zaslepki niestety nie bylo i nie obeszlo sie bez ciecia :D

a obecnie tak to wyglada

plyta - PC Chips M754
procek PII celeron 466
ram 64 MB (pc 100)
obudowa - zasilacz 250 W - nowka funkiel nie smigana tak mi
sie podobala ze juz chcialem kupic dla siebie ale
na drugi dzien byla juz troche
drozsza hehe kolesie dopiero rozkrecaja interes i
sami nie wiedza co po ile bedzie
wiatrak - spory wolnoobrotowy nowka

to jest ze starego kompa
dysk - 160 mega Caviar WDAC2170 - byc moze bedzie cosik
wiekszego pozniej
flop - jeszcze nie ma ale bedzie tak w razie czego :d

wlasnie zabralem sie za ssh i putty
potem apache
nastepnie proftpd
a na koniec poczta (chyba communigate pro - bo potrzebuje dostepu z www a nie moge znalezc opisu jak to dorobic np do exima, poza tym musi byc ssl)

ok zmykam ide powalczyc z tym troche

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:19.